13th Cyprus Summit

2 Νοεμβρίου 2017

  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13th Cyprus Summit
EUROPE ON THE MOVE
CYPRUS IN THE FAST LANE?

  1-2 Νοεμβρίου 2017
  Hilton Park Nicosia

 

 

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς. Η Κύπρος εξήλθε από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής νωρίτερα από ό,τι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ανέμενε», διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν παραγνωρίζουμε ότι η ανεργία παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, γι’ αυτό και κυρίαρχο στοιχείο στους σχεδιασμούς είναι να εργαστούμε έτσι ώστε να επιστρέψουμε στα χαμηλά ποσοστά ανεργίας πριν την κρίση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, χαρακτήρισε πρωτίστης σημασίας «όπως κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων και με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ διατηρηθεί η απαιτούμενη νομική βεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας».

Για το Κυπριακό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους «όπως τις καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και όπως καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ταυτόχρονα που θα σέβονται απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η χώρα μας είναι κράτος μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να υστερεί των υπολοίπων κρατών μελών είτε σε δικαιώματα των πολιτών της είτε σε λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα».

 

Mairead McGuinness, vice-president of the European Parliament (recorded message)

 

Την ικανοποίησή της για την εικόνα στην κυπριακή οικονομία, η οποία μεταξύ άλλων αποτυπώνεται στα στοιχεία για ανάπτυξη άνω του 3,5% το τρέχον έτος, εξέφρασε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mairead McGuinness σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στο πλαίσιο του 13th Cyprus Summit του Economist που διεξάγεται στη Λευκωσία.

 

Αναφερόμενη στο Brexit, παρατήρησε ότι έχει δώσει λαβή για στοχασμό στις δημοκρατίες της Ευρώπης και όχι μόνο. «Έχουμε ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2019», υπογράμμισε η κ. McGuinness.

 

Η ίδια έκανε πάντως λόγο για αποφασιστικότητα των «27» να διασφαλίσουν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν θα καταρρεύσει «από λάθος ή προμελετημένα». Η πρόκληση μέσα από αυτήν την διαδικασία είναι «να αναδειχθεί ηαξία του συμβιβασμού», σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Toν προβληματισμό του αναφορικά με το Brexit, υπό την έννοια ότι διαβλέπει μια δυνητική νέα κρίση στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξέφρασε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta. Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι υπάρχει δρόμος μπροστά ακόμη και για τα προκαταρκτικά θέματα των συνομιλιών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι απεύχεται μια μη συμφωνία των δύο μερών.

John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Την πρόκληση για την Ευρώπη, να συνεχίσει τη διαδικασία πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης μετά το Brexit, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο 13th Cyprus Summit του Economist που διεξάγεται στη Λευκωσία ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας John Bruton, o οποίος προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία «θα εκτρέψουν τον χρόνο και το ταλέντο αντιπαραγωγικά».

Ένα «σκληρό» Brexit θα απαιτήσει μια μεγάλη αύξηση των διοικητικών εξόδων τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ο κ. Bruton. Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι Γιούνκερ και Μακρόν έχουν θέσει παρόμοιες προτάσεις για την Ευρώπη και διερωτήθηκε αν μια εναλλακτική ατζέντα θα τεθεί στην πορεία από άλλες χώρες.


Jeremy Browne, Ειδικός εκπρόσωπος για την πόλη του Λονδίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη διαφορά αντίληψης στη Βρετανία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ακόμη και σε επίπεδο ψυχολογίας, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο ειδικός εκπρόσωπος για την πόλη του Λονδίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Jeremy Browne, εξηγώντας ότι αυτή απορρέει μεταξύ άλλων από γεωγραφικές και ιστορικές παραμέτρους.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να δράσουν τώρα καλή τη πίστει», τόνισε ο Jeremy Browne, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πρέπει να δει τη Βρετανία ως τον καλύτερο εξωτερικό φίλο και σύμμαχό της. Σημείωσε δε πως και στη Βρετανία τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν, και μίλησε για την ανάγκη να περιοριστούν οι αποδιοργανωτικές επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ.

 

Kathleen Doherty, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

«Πολλοί Κύπριοι, πολλοί στη διεθνή κοινότητα -κι εγώ προσωπικά- απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι οι συνομιλίες του Ιουλίου στην Ελβετία κατέληξαν χωρίς μια συμφωνία. Τώρα είναι ώρα για στοχασμό, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε κατά την ομιλία της στο 13th Cyprus Summit του Economist η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Doherty.

Ευρύτερα, αναφερόμενη στον ρόλο της Τουρκίας, η ίδια σημείωσε ότι -παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα- οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη δέσμευσή τους με τη χώρα, την οποία χαρακτήρισε σύμμαχο - «κλειδί» για το ΝΑΤΟ. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό για όλους εμάς να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη διατλαντική κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια προσέγγισε ως θετικές τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίες -όπως είπε- ενισχύουν την ανεξαρτησία της Ευρώπης. Εξάλλου, μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κ. Doherty.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της TTIP, η ίδια υπογράμμισε ότι η διακυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται ευρύτερα σε φάση επανεξέτασης της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η κ. Doherty έκανε έκδηλο τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τη στάση της Ρωσίας στη διεθνή κοινότητα, ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας σε ορισμένες κρίσιμα ζητήματα, «για το καλό της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας».

 

Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου

«Το ποτήρι είναι ήδη παραπάνω από μισογεμάτο» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ως επίτευγμα των πολιτών.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από το 2014 το κυπριακό κράτος λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και μάλιστα με πλεόνασμα. «Για να φτάσουμε σε αυτό, μειώσαμε τις δαπάνες πέραν του 10%. Δεν ήταν εύκολο, αλλά το κάναμε μόνο μια φορά. Δεν χρειάστηκε να επανέλθουμε με νέες περικοπές και με φόρους, που θα υπονόμευαν περισσότερο την εμπιστοσύνη», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια η ανεργία στην Κύπρο θα μειωθεί κάτω από τον ευρωπαΪκό μέσο όρο. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος στο  ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Τόνισε πάντως ότι ο διττός αυτός στόχος «επιβάλλει τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον».


Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάκαμψη και μια από τις ταχύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις στην Ευρωζώνη, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling. Επέστησε πάντως την προσοχή στις κυπριακές τράπεζες, προτρέποντας για περαιτέρω πρόοδο στη διαχείριση των "κακών" δανείων.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται μια πλήρης δημοσιονομική ένωση στην Ευρωζώνη, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παρέχει ήδη τη δυνατότητα μεταβιβάσεων στις φτωχότερες χώρες. Υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη γνώμη του δεν απαιτείται ούτε επιπλέον προϋπολογισμός για την καταπολέμηση κρίσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, η οποία -όπως είπε- ξέρει πλέον να τις διαχειρίζεται επιτυχώς, με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στην παράμετρο του ΔΝΤ αναφορικά με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, τόνισε με νόημα ότι στην Ευρωζώνη επικρατεί ολοένα περισσότερο η άποψη πως το Ταμείο δεν θα διαδραματίζει έναν τέτοιον ρόλο στο μέλλον, σημειώνοντας ότι ο ESM δύναται να τον αναλάβει μαζί με την Κομισιόν.

Ευγένιος Ευγενίου, διευθύνων σύμβουλος, PwC Cyprus

«Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία και στη δύναμη που αυτές μπορούν να προσδώσουν στους πολίτες της», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Cyprus Ευγένιος Ευγενίου.

Αντίστοιχα για την Κύπρο, σημείωσε πως «θα πρέπει να διαχειριστεί την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δοκιμάζοντας πιο τολμηρές λύσεις και να επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και στις επενδύσεις που αφορούν την έρευνα και καινοτομία».

 

Sean Marion, managing director, Financial Institutions Group, Moody's Investors Service

Σε εργαλεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αποτελούν «πρόκληση – κλειδί» για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Financial Institutions Group της Moodys Investors Service Sean Marion. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης τη συζήτηση για το πλαίσιο της διαχείρισης χρημάτων των φορολογούμενων με στόχο τη διάσωση τραπεζών σε καιρούς κρίσεων.

 

Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

O τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις της ΕΕ παραμένει χαμηλός, με λίγες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σε μια φάση κατά την οποία startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη ρευστότητα για καινοτομία, ανάπτυξη και δημιουργία  απασχόλησης.

Στην παρατήρηση αυτή προέβη από το βήμα του Economist η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, προσθέτοντας παράλληλα ότι η πρόσβαση στις αγορές μετοχών είναι κοστοβόρα και περίπλοκη για νέες επιχειρήσεις, και οι επενδυτές ακόμη αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια όταν επενδύουν στις χώρες της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την κ. Kalogerou, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο χρόνια, εισήγαγε το σχέδιο δράσης για την Ένωση Αγορών Κεφαλαίου (CMU), «ένα φιλόδοξο project για την ώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Vincenzo Guzzo, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κύπρο

Η μεταστροφή στην κυπριακή οικονομία έχει υπάρξει εντυπωσιακή, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κύπρο Vincenzo Guzzo. Σημείωσε όμως ότι το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλό και είναι αργή η διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε, η ανάπτυξη προσφέρει ευκαιρίες απέναντι στις προκλήσεις.


Lars Kramer, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, Ελληνική Τράπεζα

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κινητικότητα, η κυπριακή οικονομία είναι σίγουρα στη γρήγορη λωρίδα, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να κρατήσουμε τη Hellenic Bank στη σωστή πορεία» είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist o ανώτατος οικονομικός διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Lars Kramer.

Ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη προσαρμογής του επιχειρηματικού μοντέλου με βελτίωση του επίπεδου υπηρεσιών, προσφορά προϊόντων και πολιτική τιμολόγησης, προκειμένου η τράπεζα να τοποθετηθεί για νέο δανεισμό «σε μια αγορά με μεγάλη μόχλευση και υψηλό ανταγωνισμό».

  

Ανδρέας Γιασεμίδης, αντιπρόεδρος Δ.Σ., Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA),
Συνεταίρος και Διευθυντής του Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων,
PwC Cyprus

«Η βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων στην Κύπρο έχει δει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία λίγα χρόνια», υπογράμμισε κ ο αντιπρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και Συνεταίρος και Διευθυντής του Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων της PwC Cyprus Ανδρέας Γιασεμίδης, κατά την παρέμβασή  του στο 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία σημειώνοντας ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν τριπλασιαστεί από το 2013.

Ο ίδιος μίλησε για αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων που αναζητούν νέες και ενδιαφέρουσες δικαιοδοσίες υπό την εποπτεία της ΕΕ.

 

Peter Sanfey, αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών, πολιτικής και διακυβέρνησης της EBRD

«Η EBRD είναι σημαντικός επενδυτής στην Κύπρο και έως σήμερα έχει διαθέσει αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάκαμψη της Κύπρου μέχρι το τέλος του 2020», επεσήμανε ο από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών, πολιτικής και διακυβέρνησης της EBRD Peter Sanfey, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η EBRD βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός νέο πλαισιού εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων γαι την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Το πλαίσο αυτό θα παράσχει έως 300 εκατ. ευρώ και αναμένει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της EBRD τις επόμενες ημέρες.

 
Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου

Τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου ανέπτυξε από το βημα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μίλησε για προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να φέρει κοντά τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος) και αναφέρθηκε στο εγχείρημα των εξερευνήσεων για την ανακάλυψη περαιτέρω κοιτασμάτων, σημειώνοντας ότι έως το τέλος του 2019 θα υπάρχει μια καλή εικόνα των φυσικών πόρων στην περιοχή.

Στο επίπεδο της αξιοποίησης των αποθεμάτων, έκανε λόγο για 16 διαφορετικά σενάρια τα οποία επεξεργάζεται η κυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ως απώτερο στόχο η Κύπρος να αναδειχθεί σε μια βασισμένη στη γνώση οικονομία.

 

Tarek El-Molla, Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου

O τομέας της ενέργειας αποτελεί win – win ευκαιρία για την αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση των αγορών, επεσήμανε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El-Molla. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στη σημασία του κοιτάσματος Zor, «το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο», το οποία συνιστά ”game changer και success story”. Ο ίδιος ανέδειξε την ενεργειακή πολιτική ως προτεραιότητα που προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Tristan Aspray, αντιπρόεδρος Ευρώπης, Ρωσίας, Κασπίας, ExxonMobil Exploration Company

Ο εισαγωγές αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται σε ανάπτυξη και η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ικανοποίηση των μελλοντικών αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, εκτίμησε κατά την εισήγησή του στο 13th Cyprus Summit του Economist ο αντιπρόεδρος Ευρώπης, Ρωσίας και Κασπίας της ExxonMobil Exploration Company Tristan Aspray.

Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη και στάθηκε στην προοπτική ενός αυξανόμενου ρόλου για τον τομέα του LNG.

 

Elias Kassis, Αντιπρόεδρος Βορείου Αφρικής, τομέας Μέσης Ανατολής-Βορείου Αφρικής,Total Exploration & Production

«Είμαστε πολίτες των χωρών μας στις χώρες μας, Κύπριοι στην Κύπρο, και Αιγύπτιοι στην Αίγυπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Βορείου Αφρικής του τομέα Μέσης Ανατολής-Βορείου Αφρικής της Total Exploration & Production Elias Kassis, τονίζοντας την προσήλωση της εταιρείας στα projects της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι καμία άλλη βιομηχανία δεν αντιμετωπίζει τόσο σύνθετα ρίσκα - γεωλογικά, τεχνικά, επιχειρησιακά και τιμών - σε μια επένδυση, σημειώνοντας ως καίρια παράμετρο την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό.

 

Gene Kornegay, διευθυντής Κύπρου, Noble Energy

Στην παρουσία της εταιρείας εδώ και 20 χρόνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διευθυντής Κύπρου της Noble Energy Gene Kornegay, ο οποίος επεσήμανε την προοπτική που δημιουργεί η αξιοποίηση των φυσικών πόρων όχι μόνο για τις ανάγκες της περιοχής αλλά και για εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη δυναμική από τη συνεργασία των χωρών της περιοχής.

 

Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου

«Έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους επενδυτές, γιατί πρώτα πειστήκαμε εμείς ότι θα έπρεπε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να βοηθήσουμε την αγορά, το «παζάρι», να δουλέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, στην -«με νύχια και με δόντια»- προστασία ενός ελκυστικού φορολογικού καθεστώτους, και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις.

«Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει τη δική της αναπτυξιακή χροιά.  Χρειάζεται να ενοποιηθεί η πολεοδομική και η οικοδομική άδεια και να εκσυγχρονιστούν οι νόμοι και ο ρόλος του κτηματολογίου. Χρειάζεται το σχέδιο Νήσου που θα συνδέσει καλύτερα τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τον αναπτυξιακό για την Κύπρο που θέλουμε σε 30 χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

 

Μάριος Δημητριάδης, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου

Η ναυτιλία παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για την Κύπρο, η οποία ανήκει στο «top 5» των κέντρων διαχείρισης πλοίων, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης.

Ο ίδιος πάντως, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά projects υποδομών, υπογράμμισε ότι παραμένουν προκλήσεις σε πεδία όπως η απλοποίηση των διαδικασιών, η αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου και η περαιτέρω ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα.

 

Φειδίας Πηλείδης, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν έχουμε χάσει το μομέντουμ για μια λύση, καθώς παραμένω ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι μια λύση θα φέρει αξιοσημείωτα οφέλη για τους ανθρώπους της Κύπρου, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου κύματος ξένων άμεσων επενδύσεων στο νησί», τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, υπογράμμισε ότι οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων έφτασαν το 2015 τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση της τάξης του 9,1%, που είναι η δεύτερη υψηλότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όχι μόνο στο real estate και την ανάπτυξη γης αλλά επίσης σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, η τεχνολογία, η ναυτιλία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πηλείδης περιέγραψε ένα πλέγμα περαιτέρω παρεμβάσεων στην κυπριακή οικονομία το οποίο κατά τη γνώμη του θα ήταν σε θέση να μετασχηματίσει την Κύπρο σε ένα «ιδεατό μέρος για υγιείς επενδύσεις».

Manal Hussein, chairwoman, Orascom Hotels and Development, Egypt

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δαπάνησε το 2015 περί τα 66 εκατ. δολάρια σε 3ετές συμβόλαιο με διακεκριμένη διαφημιστική εταιρεία στην προσπάθεια να δημιουργήσει επίγνωση και να ωθήσει ξανά τον τουρισμό μέσα από την αλλαγή του image της χώρας, επεσήμανε κατά την ομιλία της στο 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία η πρόεδρος της Orascom Hotels and Development Manal Hussein.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού, τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 170% τους πρώτους μήνες του 2017, με τον αριθμό των τουριστών να έχει καταγράψει αύξηση 54% με 4,3 εκατ. τουρίστες. Σημειωτέον, το 2010 είχαν επισκεφτεί τη χώρα 14,7 εκατ. τουρίστες, αλλά το αποτέλεσμα στο τρέχον έτος «θεωρείται πρόοδος παρ’ όλα αυτά».

 

Dominique Bolli, head of government advisory, Henley & Partners

Μια από τις βασικές πηγές των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο προκύπτει από μια πολύ ιδιαίτερη βιομηχανία που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια και οδηγείται από τη νέα τάξη των «παγκόσμιων πολιτών», επεσήμανε κατά την εισήγησή του στο 13th Cyprus Summit του Economist ο επικεφαλής government advisory της Henley & Partners Dominique Bolli, μιλώντας για ανθρώπους που έχουν διάφορες εστίες ανά τον κόσμο και επενδύουν διεθνώς.

 

Charles Meaby, γενικός διευθυντής, DP World Limassol

Την προσπάθεια για την «αναγέννηση ενός από τα πιο πολυάσχολα λιμάνια της Μεσογείου» περιέγραψε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο γενικός διευθυντής της DP World Limassol Charles Meaby. Όπως είπε, στόχος των παρεμβάσεων στο λιμάνι της Λεμεσού είναι η υποστήριξη της κυπριακής οικονομίας, η τοποθέτηση της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, η επανατοποθέτηση της Λεμεσού στην αγορά κρουαζιέρας και η υποστήριξη του μεταφορικού φορτίου της περιοχής.

 

Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Oι επενδύσεις δεν έχουν να κάνουν απλώς με το μέγεθος και την κλίμακα των projects ή τις κατασκευές, τα λιμάνια και τη ναυτιλία. Οι επενδύσεις έχουν να κάνουν επίσης με την εκπαίδευση και την καινοτομία», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ανώτατη εκπαίδευση έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία, αντιστοιχώντας στο 5% του ΑΕΠ.

 

Νατάσα Πηλείδου, Γενική Διευθύντρια, Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA)

«Το 13ο Economist Summit πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία που βρίσκει την Κύπρο ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, γεωπολιτικών και οικονομικών. Ο CIPA, συμμετέχει, γι’ άλλη μια χρονιά, σε μια επί της ουσίας συζήτηση για το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης, στο πλαίσιο ενός διεθνούς εμβέλειας Συνεδρίου, με σαφή στόχο την προώθηση της Κύπρου ως αξιόπιστου ελκυστικού επενδυτικού προορισμού», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Νατάσα Πηλείδου.

 

Elizabeth Spehar, ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών 
και επικεφαλής της αποστολής

Ένα από τα μαθήματα που παίρνει κανείς από τις τελευταίες συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ότι ο ρόλος των ηγετών και των κομμάτων είναι βεβαίως σημαντικός, αλλά καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος των ανθρώπων, των πολιτών που δεσμεύονται στην προσπάθεια, συμπέρανε κατά την ομιλία της στο 13th Cyprus Summit του Economist η ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της αποστολής Elizabeth Spehar, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ειρήνη έρχεται «από τα κάτω».

 

Ανδρέας Αποστόλου, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα

Βασικός πυλώντας στην επίλυση του κυπριακού πρέπει να είναι η δημοκρατία, διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα Ανδρέας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος δεν είναι ένα κράτος που θα αντέξει δύο χρόνια, αλλά ένα κράτος που θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε εγγυητή μιας βιώσιμης λύσης την ΕΕ και το ευρωπαΪκό δίκαιο.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, Εκπρόσωπος τύπου του προεδρικού υποψηφίου
Νικόλα Παπαδόπουλου

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών δεν θα πρέπει να είναι ουδέτερο όταν έχουμε να κάνουμε με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε κατά τη συμμετοχή της στο 13
th Cyprus Summit του Economist η εκπρόσωπος τύπου του προεδρικού υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. Η ίδια στάθηκε με τη σειρά της στην ανάγκη η όποια συμφωνία για το Κυπριακό να είναι συνεκτική και βιώσιμη.

 

Μιχάλης Σοφοκλέους, Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εμπιστεύεται την Τουρκία σε ρόλο «σερίφη», τόνισε κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του
Economist στη Λευκωσία ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη Μιχάλης Σοφοκλέους αναφορικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη συνέχιση των εγγυητικών δικαιωμάτων και πως επίσης η βρετανική πλευρά δεν επιμένει σε αυτά. Ο ίδιος εξέφρασε σε κάθε περίπτωση την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών έχουν καταγράψει μεγάλη πρόοδο στην ουσία των ζητημάτων του Κυπριακού.

 

Τουμάζος Τσιελέπης, σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου Σταύρου Μαλά

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αρχίσουν ξανά, αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές, διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου Σταύρου Μαλά Τουμάζος Τσιελέπης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε «τοξικές ενέργειες» που έπληξαν τις συνομιλίες στην Ελβετία.

 

Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

«Θα πρέπει να μετασχηματίσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο σε έναν ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιήσουμε τις 73 έδρες των Βρετανών βουλευτών που θα αποχωρήσουν για να δημιουργήσουμε μια πρώτη Παν-Ευρωπαϊκή λίστα», πρότεινε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Brexit υπάρχουν τρεις λέξεις – κλειδιά για το μέλλον της Ευρώπης: ταυτότητα, πολιτική και δημοκρατία. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία προσφέρουν ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την έναρξη μεταρρύθμισης της Ευρώπης, το οποίο κατά τη γνώμη του θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Αναλυτικό πρόγραμμα και ομιλίες:
www.hazliseconomist.com  /  www.cyprus-2017.economist.com  

Adobe SystemsPlatinum sponsor: Hellenic Bank
Premium gold sponsor: PwC
Gold sponsor: Henley & Partners, Exxon Mobil
Silver sponsors: European University Cyprus, Visa
Bronze sponsors: Invest Cyprus, Noble Energy
International broadcast media: CNN
Communication sponsor: Kathimerini
Online communication sponsor: CNN Greece
Contributors: Nespresso, Hanikian Law Firm, Proelium
Logistics supplier: DHL
Airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: Sieben
Supported by: Cyprus Chamber of Commerce and Industry

2 Νοεμβρίου  2017

  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13th Cyprus Summit
EUROPE ON THE MOVE
CYPRUS IN THE FAST LANE?

  1-2 Νοεμβρίου 2017
  Hilton Park Nicosia

 


John Negroponte, πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ

Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες, και αυτό το αποδεικνύει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία έχει πετύχει τη στέρεη ανάκαμψη της οικονομίας της, υπογράμμισε από το βήμα του 13th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Negroponte.

Ο ίδιος διέκρινε παραγωγικό μομέντουμ στις σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο μεταξύ άλλων μετουσιώνεται σε συνεργασία για την υλοποίηση στρατηγικών ενεργειακών projects. Iδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε τις καλές σχέσεις των χωρών της περιοχής με την Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Τραμπ, διαπίστωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πράξη δεν έχει εφαρμόσει πολλές από τις πρότερες εξαγγελίες του για ανατροπές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Θα δούμε περισσότερη συνέχεια παρά απορρύθμιση», προέβλεψε χαρακτηριστικά ο κ. Negroponte.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται αυτοπεποίθηση πως θα συνεχίσει να απολαμβάνει της στήριξης των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, στο εγχείρημα της επανένωσης της νήσου.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα και ομιλίες:
www.hazliseconomist.com  /  www.cyprus-2017.economist.com  

Adobe SystemsPlatinum sponsor: Hellenic Bank
Premium gold sponsor: PwC
Gold sponsor: Henley & Partners, Exxon Mobil
Silver sponsors: European University Cyprus, Visa
Bronze sponsors: Invest Cyprus, Noble Energy
International broadcast media: CNN
Communication sponsor: Kathimerini
Online communication sponsor: CNN Greece
Contributors: Nespresso, Hanikian Law Firm, Proelium
Logistics supplier: DHL
Airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: Sieben
Supported by: Cyprus Chamber of Commerce and Industry

20 Σεπτεμβρίου 2017

  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13th Cyprus Summit
EUROPE ON THE MOVE
CYPRUS IN THE FAST LANE?

  1-2 Νοεμβρίου 2017
  Hilton Park Nicosia

 

Οι επόμενοι στόχοι της Κύπρου, μέσα σε ένα περιβάλλον κινητικότητας για την Ευρώπη, θα τεθούν επί τάπητος στο 13th CYPRUS SUMMIT του Economist με θέμα “EUROPE ON THE MOVECYPRUS IN THE FAST LANE?”, που θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε θέματα όπως οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, οι προοπτικές στο πεδίο της ενέργειας και η επόμενη φάση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διατυπωθεί η πρόβλεψη του Economist για την κυπριακή οικονομία υπό την επίδραση του Brexit, τον αντίκτυπο των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει
η νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ως ομιλητές συμμετέχουν:

n Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
n Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
n John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
n Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
n John Negroponte, πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ
n Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός οικονομικών της Κύπρου
n Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπουργός εσωτερικών της Κύπρου
n Μάριος Δημητριάδης, υπουργός μεταφορών, επικοινωνιών και έργων της Κύπρου
n Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού της Κύπρου
n Tarek El-Molla, υπουργός πετρελαίου και ορυκτών πόρων της Αιγύπτου
n Kathleen Doherty, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
n Elizabeth Spehar, ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
   και επικεφαλής της αποστολής

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:
www.hazliseconomist.com  /  www.cyprus-2017.economist.com  

Platinum sponsor: Hellenic Bank
Premium gold sponsor: PwC
Gold sponsor: Henley & Partners, Exxon Mobil
Silver sponsors: European University Cyprus, Visa
Bronze sponsors: Invest Cyprus, Noble Energy
International broadcast media: CNN
Communication sponsor: Kathimerini
Online communication sponsor: CNN Greece
Contributors: Nespresso, Hanikian Law Firm, Proelium
Logistics supplier: DHL
Airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: Sieben
Supported by: Cyprus Chamber of Commerce and IndustryEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner