15TH CYPRUS SUMMIT
5 Νοεμβρίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15th CYPRUS SUMMIT
Cyprus: thriving unimpeded?
Europein need of a new narrative
4-5 Νοεμβρίου 2019, Hilton Park Nicosia
Σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Ημέρα 2η – 5 Νοεμβρίου 2019

Απόστολος Τζιτζικώσταςπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 
«Οι επενδυτές στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στην περιοχή μας. Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Τις ευκαιρίες θα κερδίσουν μόνο οι περιοχές που έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και θέτουν συγκεκριμένους στόχους για τους οποίους δουλεύουν μεθοδικά, πρόσθεσε. Ο ίδιος εστίασε την ομιλία του σε παραδείγματα από την περιφέρεια της οποίας ηγείται, την Κεντρική Μακεδονία, για το πώς μπορεί μια περιοχή να κερδίζει επενδύσεις και να πρωτοπορεί, ιδίως σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι υποδομές, αλλά και η καινοτομία-έρευνα και ο πολιτισμός.


Γιάννος Τρισόκκαςδιευθύνων εταίροςHenley & Partners Cyprus
Στα προγράμματα απόκτησης υπηκοότητας ή άδειας παραμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων εταίρος της Henley & Partners Cyprus Γιάννος ΤρισόκκαςΓια να αντληθούν όλα τα οφέλη από αυτόν τον τομέα, επεσήμανε, πρέπει τα σχετικά προγράμματα να είναι ορθά δομημένα. Όσοι αναζητούν έναν νέο τόπο διαμονής θέλουν να νιώσουν άνετα και ότι υπάρχει ασφάλεια για την οικογένειά τους, πρόσθεσε. Επεσήμανε ότι οι σχετικές διαδικασίες στο μέλλον θα είναι πιο αυστηρές, καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται πιο προσεκτικά. Επίσης, αναφέρθηκε στο πώς η αγορά αυτή ωριμάζει, αφού υπάρχει ήδη 20 έτη, καθώς και στην ανάγκη για διαφάνεια και πιο αποτελεσματική ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπιστούν και οι τυχόν αρνητικές αντιλήψεις από τον τοπικό πληθυσμό.

Χριστόφορος Χατζηκυπριανούδιευθύνων σύμβουλος & πρόεδρος του συμβουλίου
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Στο όραμα της μετατροπής της Κύπρου σε έναν περιφερειακό κόμβο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εστίασε κατά την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Χατζηκυπριανού. Συστατικά στοιχεία αυτού του οράματος είναι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυπριανού, η παροχή πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η ανάπτυξη της βασισμένης στη γνώση οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η συμβολή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η προώθηση ενός «οικοσυστήματος» καινοτομίας-έρευνας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Περαιτέρω, παρέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως προς την υλοποίηση αυτού του οράματος, μεταξύ άλλων, τον επιθετικό ανταγωνισμό και την έλλειψη στρατηγικού τρόπου σκέψης. 


Χριστόδουλος Αγκαστινιώτηςπρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ)
Η Κύπρος προσελκύει τώρα σημαντικές ροές ξένων επενδύσεων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, και απέδωσε την εξέλιξη αυτή, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικότερων τραπεζών καθώς και στα μεγάλα projects. Αναφέρθηκε σε επενδύσεις στον φαρμακευτικό τομέα, στις λιανικές πωλήσεις, στον τομέα των ξενοδοχείων και της αναψυχής. Μίλησε για ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών, προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυσης αλλά και απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης και της απονομής δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δοθεί έμφαση και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Χαρακτήρισε το Brexit ευκαιρία όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και τόνισε τη σημασία της «πράσινης» οικονομίας.  

Μιχάλης Μιχαήλπρόεδρος του Invest Cyprus
Έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις της Κύπρου λόγω των ξένων επενδύσεων, που περιλαμβάνουν και μεγάλες ξένες πολυεθνικές, ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ, φέρνοντας παραδείγματα από διάφορους τομείς της οικονομίας. Η φήμη είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, χρειάζονται χρόνια να τη χτίσεις, αλλά μόλις ένα λεπτό για να την καταστρέψεις, υπογράμμισεΟ ίδιος ανέφερε τρόπους και μεθόδους προβολής της εικόνας της Κύπρου και μίλησε για την ανάγκη ανίχνευσης νέων αγορών προέλευσης επενδύσεων, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία. Έκανε μνεία του νέου επενδυτικού νόμου και της ίδρυσης συνδέσμου επενδυτικών ταμείων. Ο κ. Μιχαήλ, τέλος, σχολίασε τις δύσκολες συνθήκες της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας όμως ότι η Κύπρος είναι πόλος σταθερότητας και γέφυρα Ευρώπης-Μέσης Ανατολής.

Ανδρέας ΠαράσχοςδιευθυντήςΗ Καθημερινή Κύπρου
Για να επενδύσει κανείς σε μια χώρα, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι υπάρχει ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, υπογράμμισε στο πλαίσιο των εργασιών του 15th Cyprus Summit στη Λευκωσία ο διευθυντής της Καθημερινής Κύπρου Ανδρέας Παράσχος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη εξάλειψης φαινομένων διαφθοράς όποτε και όπου αυτά εμφανίζονται.

Kristofer Hamel, γενικός διευθυντήςWorld Data Lab
Στα μοντέλα δημογραφικών αναλύσεων και προβλέψεων αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο γενικός διευθυντής του World Data Lab Kristofer Hamel, εξηγώντας τη σημασία που έχει να γνωρίζουμε τις τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται σε έναν πληθυσμό. Επεσήμανε ότι τα μοντέλα αυτά αναπτύσσονται χάρη σε νέες τεχνικές και περισσότερα δεδομένα για τον πληθυσμό. Τόνισε ότι τέτοια μοντέλα μπορούν να αξιοποιηθούν και από την Κύπρο για τον σχεδιασμό πολιτικής όσον αφορά την προσέλκυση ανθρώπων από άλλες χώρες, το προσδόκιμο ζωής, την κατανάλωση, τα κοινωνικά προγράμματα, την υγεία κ.λπ.


Ισίδωρος Σιδερίδης, διευθύνων σύμβουλος, Pobuca

Στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της Pobuca Ισίδωρος Σιδερίδηςτονίζοντας ότι με την αλματώδη ανάπτυξη αυτού του τομέα θα πρέπει να μιλάμε για κόσμο πριν και κόσμο μετά την τεχνητή νοημοσύνη. Εξήγησε ότι όταν σκεπτόμαστε στο πώς θα εξελιχθεί ένας τομέας λόγω της AI είμαστε συχνά προκατειλημμένοι, αφού σκεπτόμαστε με τους δαρβινικούς όρους που ισχύουν για τον άνθρωπο. Οι μηχανές δεν έχουν δαρβινικά χαρακτηριστικά, επεσήμανε, καθώς δεν μεταφέρουν DNA στους «απογόνους» τους. Τέλος, έθεσε το ερώτημα μήπως οι μηχανές θα κυβερνούν καλύτερα από τους ανθρώπους, αφού δεν θα έχουν κληρονομήσει τα ανθρώπινα πάθη.


Avi Selaγενικός διευθυντήςeToro
Σε προγράμματα ανοίγματος των αγορών για όποιον επιθυμεί να επενδύσει ή να εμπορευτεί με απλό και διαφανή τρόπο αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της eToro Avi Sela. Ο πελάτης μπορεί να διαχειρίζεται το πρόγραμμα από το κινητό του τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί του, ενώ υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πελατών κατά τη λογική ενός συστήματος κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίζει διαφάνεια, ασφάλεια και προσωποποιημένο χαρακτήρα. Η ανάπτυξη των big data είναι κομβική σε αυτόν τον τομέαυπογράμμισε.


Clark Westermanδιευθύνων σύμβουλοςWhipper
Για τον συνδυασμό τεχνολογίας και ψυχαγωγίας μέσω του gaming μίλησε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Whipper Clark Westerman, εξηγώντας ότι πρόκειται για «πάντρεμα» τεχνολογίας, περιεχομένου (content) και του κατάλληλου ακροατηρίου. Εξήγησε πώς λειτουργεί στο gaming η ανάγκη των παικτών να διεισδύσουν στον χαρακτήρα των συμπαικτών τους. Εξήρε τις προοπτικές της Κύπρου όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας του gaming, φέρνοντας παραδείγματα από την ανάπτυξη του αντίστοιχου τομέα στη Φλόριντα, το Τέξας και την Ιρλανδία. Αναφέρθηκε επίσς στη σχέση των video games με τα καζίνο και τα κρυπτονομίσματα, καθώς και τον ρόλο της εκπαίδευσης στις ηλεκτρονικές τέχνες.  

Nimrod KozlovskiεταίροςHerzogFox & Neeman law firm και ανώτερος λέκτορας σπουδών κυβερνοχώρουΠανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ
Σε τρία στοιχεία που συνδέουν την Κύπρο με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας εστίασε κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο εταίρος της HerzogFox & Neeman law firm και ανώτερος λέκτορας σπουδών κυβερνοχώρου του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ Nimrod Kozlovski: α) Αύξηση των επενδύσεων στο νησί, β) ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και γ) τα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σημαντικό για την Κύπρο να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και ένας τέτοιος κίνδυνος είναι οι κυβερνο-επιθέσεις, τόνισε. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε κυβερνο-επιθέσεις στη βιομηχανία υδρογονανθράκων και τις τράπεζες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια, επεσήμανε, όσο το ότι λείπουν οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να αντιληφθούμε τα τρωτά σημεία και τους κινδύνους. Ο κKozlovski αναφέρθηκε επίσης στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στην προστασία των δεδομένων.

Αναλυτικό πρόγραμμαwww.hazliseconomist.com

Platinum sponsor: Bank of Cyprus
Premium gold sponsorPwC Cyprus
Premium energy sponsorExxonMobil
Gold sponsorsHenley & Partners, ECOMMBX
Silver sponsorsEni, European University Cyprus, Pobuca, Hellenic Petroleum
Bronze sponsorNoble Energy
Communication sponsorKathimerini
ContributorsNespressoA2V LabGLOA Design & Marketing ServicesHanikian Law Firm, Proelium Collection ServicesArtecniko
Airline carrierAegean Airlines
Logistics supplierDHL
Supported by the Cyprus Chamber of Commerce and Industry
SupporterHMI & Partners5 Νοεμβρίου 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15th CYPRUS SUMMIT
Cyprus: thriving unimpeded?
Europein need of a new narrative
4-5 Νοεμβρίου 2019Hilton Park Nicosia
Σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Ημέρα 2η – 5 Νοεμβρίου 2019

Jo Johnson, τ. υπουργός αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια, τις Επιστήμες, την Έρευνα 
και την Καινοτομία, Ην. Βασίλειο
Δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας οι επερχόμενες εκλογές, εκτίμησε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο τέως υπουργός αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια, τις Επιστήμες, την Έρευνα και την Καινοτομία του Ην. Βασιλείου Jo Johnson, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του BrexitΣύμφωνα με τον κ. Johnson, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτήν που έχει τώρα ο Boris Johnson για να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει ένα “soft Brexit” και θα υπάρξει ένα ρυθμιστικό σύνορο με το υπόλοιπο ΗνΒασίλειοείπε ο κ. Johnsonενώ επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει στον τομέα του εμπορίου και αναφέρθηκε στην προοπτική σύναψης εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, την Ιαπωνία αλλά και τις ΗΠΑ. Ο τ. υπουργός επίσης σχολίασε το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα και υπό ποιες προϋποθέσεις, εκτιμώντας ότι ίσως είναι ένας τρόπος να ξεφύγει η χώρα από το αδιέξοδο. Η χώρα πρέπει να πάει σε μια θετική ατζέντα, σε μια ατζέντα που θα ενώσει ξανά τον κόσμο, υπογράμμισε.

Ιερόθεος Παπαδόπουλοςεπικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
Το Brexit είναι το βαρύ αντίτιμο για τις απατηλές υποσχέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εισήγησή του στο 15th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος ΠαπαδόπουλοςΣχολίασε ότι κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit πολλοί έλεγαν πως είχε έρθει το τέλος της ΕΕ, κάτι που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά τώρα υπάρχει ενότητα και υποστήριξη στο πρόσωπο του διαπραγματευτή της ΕΕ, του κ. Μπαρνιέ. Η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μέχρι εκεί που θέλει το Ην. Βασίλειο, δεν είναι η ΕΕ που έχει θέσει «κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο κ. ΠαπαδόπουλοςΟ ίδιος εκτίμησε ότι η ΕΕ πάντα θα έχει στενές σχέσεις με το ΗνΒασίλειο και ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον του Ην. Βασιλείου. Δεν υπήρξε αρκετό χρονικό διάστημα για τη διαπραγμάτευση μιας πλήρους συμφωνίας και οι απόψεις των Βρετανών σχετικά με το Brexit έχουν αλλάξει μετά το δημοψήφισμα, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χάρης Γεωργιάδηςυπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε γενικές γραμμές θωρακισμένη απέναντι στον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο παραμένει ιδιαίτερα θετικός γύρω στο 3%, οι υπηρεσίες αποδεικνύονται πολύ πιο ανθεκτικές από τη μεταποίηση, η οικονομία προσεγγίζει τον στόχο για πλήρη απασχόληση και επενδύσεις είναι στα σκαριά στηρίζοντας την ανάπτυξη τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί άνω του 4%, «το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα όχι υπερφορολόγησης αλλά φοροελαφρύνσεων» και σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα «έχει εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό» και είναι σε θέση να προσφέρει χρηματοδότηση «χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται, ούτε από τους υποστηρικτές ούτε από τους επικριτές του. Αναγνώρισε δε ότι κατά την εφαρμογή του «έγιναν και λάθη -μεμονωμένα αν και όχι ασήμαντα». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για διορθωτικές κινήσεις οι οποίες γίνονται ήδη από την αρχή του έτους.

Klaus Reglingδιευθύνων σύμβουλος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
Είναι η Ευρώπη κοντά σε μια νέα ύφεση; «Όχι, βρισκόμαστε σε φάση επιβράδυνσης, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Reglingαπό το βήμα του Economist στη Λευκωσία.

«Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης από πέρυσι ήταν πιο έντονη απ’ ό,τι αναμενόταν και υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οδεύουμε σε μια νέα ύφεση. Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης σχετίζεται κυρίως με εξωτερικούς παράγοντες, την ώρα που η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανθεκτική. Η επιμονή της αβεβαιότητας στο εμπόριο και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη, το Brexit και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις αποτελούν τους κύριους εξωτερικούς κινδύνους», επεσήμανε ο κ. Regling, τονίζοντας ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, η Ευρωζώνη διαθέτει σήμερα επαρκή δημοσιονομικό χώρο.

Αναφορικά με την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερους κινδύνους ως προς τη δυνατότητα να αποπληρώνει τα δάνειά της. «Η ανάπτυξη της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με μεσαίους κινδύνους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Η όποια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κύπρο από εδώ και στο εξής είναι μέρος μιας φάσης εξομάλυνσης μετά από χρόνια υψηλής ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Regling. Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 περιλαμβάνει την πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου δανείου προς το ΔΝΤ, μια ενέργεια η οποία αποσκοπεί σε εξοικονομήσεις για το κυπριακό κράτος. Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ευγένιος Ευγενίουδιευθύνων σύμβουλος, PwC Cyprus
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών», διαμήνυσε από το βήμα του 15th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου«Αυτό σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας αποτελούν τη μόνη λύση για να επιτευχθεί μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργώντας "δημοσιονομικό χώρο" για επενδύσεις σε υποδομές, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στην έρευνα και σε προγράμματα που στοχεύουν στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίου.

Anita Tuladharεπικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Κύπρο
Δεδομένης της ισχυρής ανάπτυξης αλλά και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος της, υπογράμμισε στο συνέδριο του Economist η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Κύπρο Anita Tuladhar. Όπως είπε, αυτό θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη δημοσιονομική «πυροσβεστική» δύναμη, σε περίπτωση δυσμενών διαταραχών. Την ίδια ώρα, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η Κύπρος θα πρέπει να βελτιώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες με τρόπο που θα υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την κ. Tuladhar, η παγκόσμια οικονομία –μειωμένη ανάπτυξη, στο 3%, το 2019 βρίσκεται σε φάση αβεβαιότητας και οι ασκούμενες πολιτικές αποσκοπούν στην παροχή της κατάλληλης στήριξης για την άμβλυνση των κινδύνων. Στην Ευρώπη, «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά, εάν η κάμψη καταστεί πιο σοβαρή».

Marcus Heinzδιευθυντής προγράμματος νότιας Ευρώπης, Παγκόσμια Τράπεζα 
«Τέλος τα πυροτεχνήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο διευθυντής προγράμματος νότιας Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας Marcus Heinz, αναφερόμενος στα καθοδικά ρίσκα που συνοδεύουν σε αυτήν τη φάση την Ευρωζώνη, εν μέσω παραγόντων όπως ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit.

Σύμφωνα με τον κ. Heinz, δεν αποκλείεται κάποιο από τα διαφαινόμενα ρίσκα για την ευρωπαϊκή οικονομία να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που υπολογίζεται και, υπ’ αυτήν την έννοια, τίθενται επί τάπητος τα «μάλλον περιορισμένα» μέσα που διαθέτει η Κύπρος για να διαχειριστεί νέα οικονομικά σοκ.

«Οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ανθεκτικές στα σοκ σε σύγκριση με τη νότια Ευρώπη λόγω της καλύτερης ποιότητας των θεσμών τους», επεσήμανε ο κ. Heinz, δείχνοντας τον δρόμο που θα πρέπει κατά τη γνώμη του να ακολουθήσουν συνολικά οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Michele Napolitanoεπικεφαλής για τη δυτική ΕυρώπηFitch Ratings
«Αξιολογούμε την Κύπρο με BBB- και αναθεωρήσαμε το outlook σε θετικό στις 11 Οκτωβρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συνετή δημοσιονομική στάση, την ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση και τη σταθερά καθοδική πορεία του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης», επεσήμανε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο επικεφαλής για τη δυτική Ευρώπη της Fitch Ratings Michele Napolitano, ο οποίος έκανε λόγο για αυξανόμενη ικανότητα της Κύπρου να απορροφήσει ένα δυνητικό κόστος περαιτέρω παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, τόνισε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε σε 4 τομείς ως εξής: α) το πολιτικό περιβάλλον το οποίο σε σχέση με το 2015 είναι πλέον υποστηρικτικό β) την αύξηση του ΑΕΠ η οποία έχει βάσεις, αλλά υπάρχει έλλειψη επενδύσεων γ) τα δημόσια οικονομικά, τα οποία έχουν βελτιωθεί αλλά με υψηλή φορολογία την οποία επιβάλλουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δ) στις τράπεζες, όπου το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα αξιολογηθεί προσεκτικά.

Γκίκας Χαρδούβεληςκαθηγητής στο τμήμα χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώςsenior independent director της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
«Τελείωσε το άγχος για τις κυπριακές τράπεζες; Η κρίση τελείωσε, το άγχος παραμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για θετική απόδοση των ρυθμιστικών αρχών μέχρι τώρα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πίεση για τις τράπεζες της Κύπρου θα τερματιστεί όσο η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αποφεύγοντας ένα ατύχημα και όσο υποχωρούν οι λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, υπογράμμισε, η πορεία θα συνεχίσει να είναι δύσκολη, καθώς προκύπτουν νέες προκλήσεις, οι περισσότερες κοινές για όλες τις τράπεζες της Ευρώπης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα δεύτερα υψηλότερα στην Ευρώπη, μειώθηκαν μεν κατά 30%, αλλά παραμένουν υψηλά, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα. Επίσης, εμφανίζεται δύσκολο για τις κυπριακές τράπεζες να συγκρατήσουν τα κόστη. Επιπλέον, βρίσκεται υπό πίεση η προοπτική κερδοφορίας τους.

Κωνσταντίνος ΗροδότουΔιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο, παραμένει η πρόκληση της κερδοφορίας. Στη διαπίστωση αυτή προέβη κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Όπως είπε, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει σήμερα περισσότερες καταθέσεις από ό,τι δάνεια, με τη ζήτηση για δάνεια να αυξάνεται και τη ρευστότητα να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα -το 80% των καταθέσεων αντιστοιχεί σε μόνιμους κατοίκους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν στον δρόμο της σύνεσης, υπό την έννοια ότι η επιδίωξη για αύξηση της κερδοφορίας τους δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση των προδιαγραφών για τη χορήγηση δανείων.

«Είμαστε χαρούμενοι να βλέπουμε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να υπάρχει ένα υπόλοιπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Ηροδότου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα ήθελε να δει περισσότερες αναδιαρθρώσεις που θα διαμορφώσουν ένα νέο μομέντουμ για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Επεσήμανε δε τη σημασία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναφέρθηκε σε μια σειρά από αντίστοιχες ενέργειες.

Πανίκος Νικολάουδιευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου
Η νομισματική ένωση στην Ευρώπη παραμένει ανολοκλήρωτη σε μεγάλο βαθμό, ενώ για την τραπεζική ένωση υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, επεσήμανε  κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στην Κύπρο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ μια φυσιολογική οικονομία, εκτός αν πάψει να διαφέρει τόσο από την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς τα ΜΕΔ. Ο ίδιος σχολίασε ότι η παράταση των χαμηλών επιτοκίων μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές στη δημοσιονομική σταθερότητα. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο disruption που προκαλούν στον τομέα η ανάπτυξη του FinTech αλλά και τα ψηφιακά νομίσματα από Big Tech εταιρείες. Aναφέρθηκε στις πιθανές περιπλοκές από το Brexit και, τέλος, εκτίμησε ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια ο τραπεζικός τομέας θα αλλάξει πιο γρήγορα και πιο δραστικά από ποτέ.

Δήμητρα ΚαλογήρουΠροέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Στους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης, τις προοπτικές μιας ισχυρότερης τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εστίασε στην εισήγησή της στο συνέδριο του Economist η προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου. Αναφέρθηκε στην πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για χρηματοδότηση τα τρία τελευταία χρόνια στην Κύπρο, λέγοντας ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες των τραπεζών. Εναπόκειται στους ρυθμιστές να διαμορφώσουν το κατάλληλο περιβάλλον, τόνισε. Η ίδια έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη και τις δυνατότητες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα και μίλησε για σχέδια εναλλακτικής χρηματοδότησης της οικονομίας.  Η κ. Καλογήρου επεσήμανε ότι οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ συμβάλλουν σε μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της διαφάνειας αλλά και μείωση του κόστους. Τέλος, σχολίασε σχετικά με το Brexit ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται ακόμα και για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Μιχαήλ Χρίστος ΧαραλαμπίδηςΔιευθύνων ΣύμβουλοςEcommBX
Στη χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech) εστίασε την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της EcommBX Μιχαήλ Χρίστος Χαραλαμπίδης. Τόνισε ότι στόχος του FinTech είναι να ενσωματώνει την εμπειρία του πελάτη και να διαχειρίζεται τους κινδύνους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγοράς. Το FinTech βοήθησε την Κύπρο να παραμείνει στις ράγες, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα συστημικά προβλήματα που έπληξαν το τραπεζικό σύστημα και επεσήμανε ότι το FinTech θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια δομή όπου τράπεζες και εταιρείες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα και θα συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.

Γιώργος Λακκοτρύπηςυπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
Δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση των ENI και Total από το τεμάχιο 7, διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για οπισθοχώρηση των δύο εταιρειών λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τα γεωλογικά δεδομένα κι έτσι θα αρχίσουν από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους που εντοπίζουν, επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, τονίζοντας: «Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 1,5-2 χρόνια μέχρι την πρώτη γεώτρηση. Αυτό θα γίνει άλλωστε και υπό το πρίσμα της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος “Γλαύκος”, τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Συνεπώς, δεν υπήρξε εξαρχής καμία πρόθεση να ξεκινήσουν από το τεμάχιο 7».

Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε τον ρόλο του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κύπρου να εδραιώσει τις καθαρές μορφές ενέργειας στο 20% σήμερα– τονίζοντας ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσει ένα μεταβατικό στάδιο «μέχρι να φτάσουμε στο πιο καθαρό μέλλον των ΑΠΕ».

Γιάννης Μανιάτηςπρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας
«Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ χρειάζεται να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα ώστε να καταστεί «αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης». Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε «τέσσερις σημαντικές συμφωνίες» τις οποίες ενέκρινε πρόσφατα η ελληνική Βουλή για τα δικαιώματα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο. «Οι εταιρείες που εμπλέκονται πιστοποιούν τη σημασία αυτών των συμφωνιών: TotalExxon MobilRepsol και Ελληνικά Πετρέλαια».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μανιάτης, η ΕΕ εισάγει το 53% του φυσικού αερίου που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της (530 bcm το 2019). Το 45% εισάγεται από τη Ρωσία και το 25% από τη Νορβηγία, μέσω αγωγών (το 25% με LNG).

Don Bagleyαντιπρόεδρος για Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, ExxonMobil International
Ένας στους τέσσερις δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, γεγονός που διαμορφώνει τεράστια δυναμική ζήτησης για ενέργεια τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, επεσήμανε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος για Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, της ExxonMobil International Don Bagley. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στα οφέλη της πρόσβασης σε φυσικό αέριο και μίλησε για την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων την επόμενη 20ετία, επικαλούμενος τις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης. Αναφέρθηκε δε στη δραστηριότητα της εταιρείας στη ΝΑ Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, με έμφαση στο κοίτασμα «Γλαύκος»: 5 έως 8 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Elias Kassisαντιπρόεδρος ΒΑφρικής του τομέα ΜΑνατολής και Β. ΑφρικήςTotal Exploration & Production
Την εικόνα που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη περιέγραψε ο αντιπρόεδρος Β. Αφρικής του τομέα Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής της Total Exploration & Production Elias Kassis, τονίζοντας πάντως ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να κατέχει σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα - 25% έως το 2040. Σημείωσε δε ότι θα συνεχίσει η ανοδική τάση του φυσικού αερίου, όπως και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης στον τομέα. Στάθηκε άλλωστε στην παράμετρο της κλιματικής αλλαγής ως πηγή «επανάστασης» στην αγορά ενέργειας.

Aldo Napolitanoεκτελεστικός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος διαχείρισης ερευνητικών έργωνEni S.p.A.
«Είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη νέων πόρων στην Κύπρο και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε», τόνισε στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος διαχείρισης ερευνητικών έργων της Eni S.p.A. Aldo Napolitano, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της εταιρείας στο νησί. Όπως είπε, η ΕΝΙ έχει ήδη υλοποιήσει γεωτρήσεις σε τρία κοιτάσματα και συμμετείχε σε μια τέταρτη γεώτρηση, της Total. Ο ίδιος στάθηκε στον αυξανόμενο ρόλο του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και υπογράμμισε ότι τις δραστηριότητες της εταιρείας οδηγούν η τεχνολογία και η ταχύτητα.

Ιωάννης Μπασιάςπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Ανοησία χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς την άποψη που διατύπωσε πρόσφατα στην Αθήνα παράγοντας της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με την οποία στο κοίτασμα της Κρήτης «κρύβεται» φυσικό αέριο 250 δις κυβικών μέτρων, δηλαδή ποσότητα ανάλογη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη μέρα της κρίσης. Μόνο τότε, δηλαδή όταν θα έχουμε πραγματικά αποτελέσματα, θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε την πραγματική εικόνα», εξήγησε ο κ. Μπασιάς.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος αναγνώρισε τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής ως προς την προοπτική της να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες εστίες παραγωγής ενέργειας. «Το ερώτημα είναι πώς θα αυξήσουμε την προσφορά από την ανατολή προς τη δύση ώστε να περιορίσουμε την εξάρτηση του νότου από τον βορρά», τόνισε ο κ. Μπασιάς.

Κλεοπάτρα ΚιττήΙδρύτρια του The Mediterranean Growth Initiative (MGI)
Η ΝΑ Μεσόγειος δεν χρειάζεται απλώς συνεργασία αλλά και συνδεσιμότητα, επεσήμανε από το βήμα του Economist η ιδρύτρια του The Mediterranean Growth Initiative (MGI) Κλεοπάτρα Κιττή, η οποία ανέδειξε τη σημασία μιας στρατηγικής που θα στοχεύει στην παραγωγή και τις εξαγωγές, για τη δημιουργία εσόδων, αλλά και στη δημιουργία αλυσίδων αξίας, με έμφαση στα logistics, την ασφάλεια και τις υπηρεσίες. Η ίδια στάθηκε σε παραμέτρους όπως η σταθερότητα και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση, καθώς και στην πρόσβαση σε κεφάλαια.www.hazliseconomist.com

Platinum sponsor: Bank of Cyprus
Premium gold sponsorPwC Cyprus
Premium energy sponsorExxonMobil
Gold sponsorsHenley & Partners, ECOMMBX
Silver sponsorsEni, European University Cyprus, Pobuca, Hellenic Petroleum
Bronze sponsorNoble Energy
Communication sponsorKathimerini
ContributorsNespressoA2V LabGLOA Design & Marketing ServicesHanikian Law Firm, Proelium Collection ServicesArtecniko
Airline carrierAegean Airlines
Logistics supplierDHL
Supported by the Cyprus Chamber of Commerce and Industry
SupporterHMI & Partners 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
4 Νοεμβρίου 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15th CYPRUS SUMMIT
Cyprus: thriving unimpeded?
Europe: in need of a new narrative

4-5 Νοεμβρίου 2019, Hilton Park Nicosia
Σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο


Wess Mitchell, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις

«Όταν τα τουρκικά πλοία παρενοχλούν τις δυτικές πλατφόρμες στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι σημαντικό η απάντηση της Δύσης να είναι ενιαία, σαφής και άμεση», τόνισε από το βήμα του 15th Cyprus Summit του
Economist στη Λευκωσία ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Wess Mitchell, μιλώντας για την ανάγκη αποθάρρυνσης ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιδείνωση του περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Mitchell επεσήμανε τον κίνδυνο μια κλιμάκωση στην ΑΟΖ της Κύπρου να «πάγωνε» την ανάπτυξη των πόρων όπως συμβαίνει στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αναφερόμενος δε στις επιδιώξεις της Ρωσίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σημείωσε ότι -μεταξύ άλλων- επιθυμεί να αποτρέψει τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη θέση της ως κυρίαρχου προμηθευτή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας στρατηγικής βασισμένης σε 4 άξονες: α) ενθάρρυνση της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και παράγοντα σταθερότητας β) ισχυροποίηση των δεσμών της Κύπρου με τις ΗΠΑ γ) εδραίωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ)
και δ) αποκατάσταση των σχέσων της Δύσης με την Τουρκία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Mitchell, κάθε αναπροσανατολισμός που προκύπτει από τη μετατόπιση της στρατηγικής προσοχής των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, ως μέρος μιας συνολικής επανεξισορρόπησης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της διπλωματικής και στρατιωτικής στάσης τους στην περιοχή, η ασφάλεια της οποίας θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αμερική και την Ευρώπη.

www.hazliseconomist.com

Platinum sponsor: Bank of Cyprus
Premium gold sponsor:
PwC Cyprus
Premium energy sponsor:
ExxonMobil
Gold sponsors:
Henley & Partners, ECOMMBX
Silver sponsors:
Eni, European University Cyprus, Pobuca, Hellenic Petroleum
Bronze sponsor:
Noble Energy
Communication sponsor:
Kathimerini
Contributors: Nespresso, A2V Lab, GLOA Design & Marketing Services, Hanikian Law Firm, Proelium Collection Services, Artecniko, Airline carrier: Aegean Airlines, Logistics supplier: DHL, Supported by the Cyprus Chamber of Commerce and Industry, Supporter: HMI & Partners
 


                                                                                                                                                     
4 Νοεμβρίου 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15th CYPRUS SUMMIT
Cyprus: thriving unimpeded?
Europe: in need of a new narrative

4-5 Νοεμβρίου 2019, Hilton Park Nicosia
Σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Ημέρα 1η – 4 Νοεμβρίου 2019

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Παρά τις όποιες «απαράδεκτες προκλήσεις», η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προχωρώντας στην υλοποίηση των συμφωνιών που έχει συνάψει στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα του 15th Cyprus Summit τουEconomist στη Λευκωσία o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία έχει υιοθετήσει και η Ε.Ε., να οριοθετηθεί η θαλάσσια ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, όπως έχει ήδη συμβεί με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

«Ουδεμία χώρα αποκλείεται από τις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος επιζητεί την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής.

«Προϋπόθεση είναι η όποια περιφερειακή συνεργασία να εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος -μεταξύ άλλων- χαρακτήρισε έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επανέλαβε δε τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ειρηνική συνύπαρξη «με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».


Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η Κύπρος προκρίνει μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, προς την κατεύθυνση οικοδόμησης συμμαχιών και συνεργασιών, «τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε από το βήμα του 15th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Σύμφωνα με τη δική μας θεώρηση, τη θεώρηση ενός μικρού κράτους-μέλους της ΕΕ, με εθνικό πρόβλημα, και που βρίσκεται γεωγραφικά σε μια περιοχή, κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, η απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα, στις σημερινές προκλήσεις, είναι η επιδίωξη μιας πολιτικής προσέγγισης που να διέπεται από προβλεψιμότητα, έμφαση στην πολυμέρεια και συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εξεύρεση κοινών προσεγγίσεων μεταξύ των κρατών σε διάφορους τομείς δύναται να αποτελέσει καταλύτη συνεννόησης και συνεργασίας. «Και είναι ακριβώς αυτή η βασική συνισταμένη της πολιτικής που ακολουθούμε, μέσα από τις συνεργασίες που εγκαθιδρύσαμε στην περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο ίδιος –μεταξύ άλλων– ανέδειξε ως στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδείξει την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή.

Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Βουλευτής, Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Βουλή των Ελλήνων
«Συνεργασία των κρατών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, συνδεσιμότητα των υποδομών στην ενέργεια και συμπληρωματικότητα των ενεργειών χωρίς στείρο ανταγωνισμό». Με τον τρόπο αυτόν περιέγραψε τη στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι χώρες της ΝΑ Μεσογείου ο βουλευτής και  Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα σχήματα συνεργασίας οδηγούν στη γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής. «Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, και άλλες χώρες, μοιράζονται παρόμοιους -αν όχι κοινούς- στόχους», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι η Άγκυρα παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και έκανε λόγο για εθνικιστική φρενίτιδα στην Τουρκία η οποία καθιστά δύσκολη την επανέναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό.  

David Harris, Εκτελεστικός Διευθυντής, American Jewish Committee (AJC)
Σε μια αναδρομή της συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο, από την αρχική διστακτικότητα στη μετέπειτα συνειδητοποίηση για τη θεσμοθέτηση μιας επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας, προέβη κατά την ομιλία του στο 15th Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία ο Εκτελεστικός Διευθυντής της American Jewish Committee (AJC) David Harris. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενέργεια και ο ηλεκτρισμός μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα κοινό όραμα στην περιοχή, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον χάλυβα στην Ευρώπη. Το όραμα αυτό θα ήταν σε θέση να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις σημερινές συνθήκες διένεξης στην ευρύτερη περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Harris, με φόντο τη στάση της Τουρκίας.

Judith Garber, Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
Για την κυβέρνηση Τραμπ η ΝΑ Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, τόνισε από το βήμα του Economist η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber, η οποία έθεσε στο επίκεντρο τα κοινά συμφέροντα σε τομείς όπως η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρά τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης επί διακυβέρνησης Τραμπ, η κ. Garber εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη παραμένει για τις ΗΠΑ ισχυρός εταίρος πάνω στη βάση της δημοκρατίας, της ελεύθερης αγοράς και του κράτους δικαίου.

Σάββας Αγγελίδης, Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο και με αναδυόμενες νέες προκλήσεις, λόγω της έξαρσης της τρομοκρατίας, των υβριδικών και συμβατικών απειλών, της μεταναστευτικής κρίσης και λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας, τόνισε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης. Εκτίμησε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα προσθέτουν έναν ακόμα καθοριστικό παράγοντα, από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής, εκτίμησε ο κ. Αγγελίδης, και τόνισε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κύπρου είναι η ενεργός της συμμετοχή για τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις στρατηγικούς άξονες στους οποίους επικεντρώνεται η πολιτική της Κύπρου σε θέματα άμυνας και ασφάλειας: 1) εθνική άμυνα, 2) άμυνα και ασφάλεια εντός της Ε.Ε. (στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία-PESCO, το European Defence Industrial Development Program-EDIDP και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας-EDF και 3) αμυντική διπλωματία (με έμφαση στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες με περιφερειακούς εταίρους, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο αλλά και στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ κ.λπ.).

Περαιτέρω, ο κ. Αγγελίδης έδωσε βάρος στο ότι ορθή συνταγή για σταθερότητα στην Κύπρο είναι η επίλυση του εθνικού θέματος και η επανένωση του νησιού χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία του χαρακτηρισμού της Ανατολικής Μεσογείου ως “Maritime Area of Interest”, όπως έχει προταθεί από τον ίδιο, καθώς και στη σημασία της επίκλησης του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αμοιβαία συνδρομή και στο πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει εξίσου αποτρεπτικό με το άρθρο 5 του NATO, που δεσμεύει τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε., καθώς είναι και μέλη του NATO.

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής
Επιτροπής της ΕΕ

Η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού και ασταθούς περιβάλλοντος, ωστόσο έχει ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία, το ότι είναι μέλος της ΕΕ, εκτίμησε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος. Αυτό δεν δίνει εγγυήσεις στην Κύπρο για την ασφάλειά της, καθώς η ΕΕ είναι ένας στρατιωτικός νάνος, ωστόσο είναι ένας οικονομικός και εμπορικός γίγας, ανέφερε. Έτσι η ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο των οικονομικών κυρώσεων, το οποίο όμως μπλοκάρουν ορισμένα μέλη. Η ΕΕ, επεσήμανε ο κ. Κωσταράκος, πρέπει να κατανοήσει ότι τα προβλήματα της Κύπρου με την Τουρκία είναι προβλήματα της ΕΕ και θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα στις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις της περιοχής. Ο κ. Κωσταράκος, τέλος, επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να «παίξει» έξυπνα και τηρώντας λεπτές ισορροπίες, ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις εξελίξεις, που για πρώτη φορά φαίνεται ότι την ευνοούν.

Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Για αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συστημικό παράγοντα την Τουρκία, μίλησε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εσωτερικές συγκρούσεις και ανακατατάξεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς και σε αντικρουόμενα συμφέροντα εντός της ΕΕ, παράγοντες που επίσης δρουν αποσταθεροποιητικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δυστυχώς για τη Δύση, η Ρωσία εξελίσσεται σε έντιμο συνομιλητή των πάντων. Αν η ΕΕ δεν απαντήσει στον πλήρη ευτελισμό της Συνθήκης της Λωζάννης, τότε το επόμενο πιάτο στο μενού της Τουρκίας θα είναι η Κύπρος, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μάζης, τέλος, πρότεινε παρεμβάσεις στον ΟΗΕ για τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή, επαναφορά του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Τουρκίας, αξιοποίηση του νόμου Μενέντεζ-Ρούμπιο, εξοπλιστική συνεργασία με τη Γαλλία, καθώς και μέτρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό ως υβριδικό όπλο.

www.hazliseconomist.com

Platinum sponsor: Bank of Cyprus
Premium gold sponsor:
PwC Cyprus
Premium energy sponsor:
ExxonMobil
Gold sponsors:
Henley & Partners, ECOMMBX
Silver sponsors:
Eni, European University Cyprus, Pobuca, Hellenic Petroleum
Bronze sponsor:
Noble Energy
Communication sponsor:
Kathimerini
Contributors: Nespresso, A2V Lab, GLOA Design & Marketing Services, Hanikian Law Firm, Proelium Collection Services, Artecniko
Airline carrier:
Aegean Airlines
Logistics supplier:
DHL
Supported by the
Cyprus Chamber of Commerce and Industry
Supporter:
HMI & Partners
 

                                                                                                                                                     
30 Οκτωβρίου 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15th CYPRUS SUMMIT
Cyprus: thriving unimpeded?
Europe: in need of a new narrative

4-5 Νοεμβρίου 2019, Hilton Park Nicosia

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο, με φόντο τις πυκνές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τίθενται επί τάπητος στο 15th Cyprus Summit του Economist, που θα λάβει χώρα στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2019 στη Λευκωσία. Παράλληλα, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης αλλά και σε επιμέρους τομείς υψηλής προτεραιότητας για την κυπριακή οικονομία, όπως η ενέργεια. Επιπλέον, θα εξεταστούν τα βήματα της Κύπρου στα πεδία της καινοτομίας και των επενδύσεων.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ τους κύκλους εργασιών θα συντονίσει ο John Peet, political & Brexit editor του περιοδικού The Economist.

Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν:
Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
Wess Mitchell, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις
Jo Johnson, τ. υπουργός αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια, τις Επιστήμες, την Έρευνα και την Καινοτομία, Ην. Βασίλειο
Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σάββας Αγγελίδης, Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Judith Garber, Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
Marcus Heinz, Program manager for Southern Europe, World Bank
Anita Tuladhar, Mission chief for Cyprus, International Monetary Fund (IMF)

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

Platinum sponsor: Bank of Cyprus
Premium gold sponsor:
PwC Cyprus
Premium energy sponsor:
ExxonMobil
Gold sponsors:
Henley & Partners, ECOMMBX
Silver sponsors:
Eni, European University Cyprus, Pobuca, Hellenic Petroleum
Bronze sponsor:
Noble Energy
Communication sponsor:
Kathimerini
Contributors: Nespresso, A2V Lab, GLOA Design & Marketing Services, Hanikian Law Firm, Proelium Collection Services, Artecniko
Airline carrier:
Aegean Airlines
Logistics supplier:
DHL
Supported by the
Cyprus Chamber of Commerce and Industry
Supporter:
HMI & PartnersEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner