23rd Roundtable with the Government of Greece

17 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση
Europe: Leaving indecisiveness behind?
16-17 Ιουλίου 2019, Grand Resort Lagonissi Athens


Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Ελάτε στην Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί τώρα θα προλάβετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επενδυτές από το βήμα της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αληθινά φιλοεπιχειρηματική χώρα».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει πραγματικότητα και «θα δούμε το έργο να προχωράει, μέσα στο 2019».

Η χθεσινή έξοδος στις αγορές είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ εξασφάλισαν κυβερνητική σταθερότητα. «Όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκλογές στην Ελλάδα έχουμε ξανά το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων. «Αυτό θα συνδυαστεί με τις γενναίες μειώσεις φόρων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Και οι θεσμοί συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των φόρων».

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας
Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει όλα τα μεγάλα δρομολογημένα ενεργειακά projects, δημόσια και ιδιωτικά, διεμήνυσε στο συνέδριο του Economist  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Όπου θα υπάρχουν αδειοδοτικά θέματα, είμαστε εδώ για να τρέξουν τα πράγματα χωρίς καθυστέρηση».

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τα οποία και «θα χειριστεί οριζόντια» ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, ούτως ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά της συμφέροντα.

«Παρά τις διαφορετικές γνώμες που υπήρχαν κατά καιρούς - για παράδειγμα αν πρέπει να στηρίξουμε τον αγωγό TAP - σήμερα πλέον όλα τα πολιτικά κόμματα πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και πως θα πρέπει να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη πρόοδο στον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, απέχει ακόμη από το να καταστεί παραγωγός ενέργειας. Ο ίδιος στάθηκε στη διεύρυνση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σε συνάρτηση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στην παράμετρο των εναλλακτικών καυσίμων.

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αθήνας, και σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει την προοπτική υποθαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου.  


Γιώργος Λακκοτρύπης
, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
Την επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επεσήμανε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αντιστοιχούν στο 40% των εισαγωγών αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Λακκοτρύπης στάθηκε στη συνεργασία των χωρών της περιοχής και ευρύτερα στην παράμετρο της δυναμικής στον τομέα της ενέργειας η οποία ενδυναμώνει τις μεταξύ τους σχέσεις. «Εξερεύνηση - Αξιοποίηση - Δημιουργία διαδρόμου - Διεθνής συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την αλυσίδα της κυπριακής στρατηγικής.

Αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες χαρακτήρισε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε ότι όλοι επιθυμούν η Τουρκία να γίνει μέρος της λύσης αντί μέρος του προβλήματος. Εκτίμησε δε ότι βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει ταραχή η οποία θα εμποδίσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λειτουργήσουν.


Γιάννης Μανιάτης
, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας
«Ως πρώτο βήμα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κυρώσει στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα αποφασιστικότητας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», εκτίμησε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να γίνει σαφές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συναποτελούν νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας των οικονομιών της. Υπ’ αυτήν την έννοια, σημείωσε, η ΑΟΖ της Κύπρου θα πρέπει να θεωρείται ΑΟΖ της Ε.Ε.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης στάθηκε στη σημασία της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και στην εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία «τα επόμενα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ».

Pierre Vergerio, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization, Edison, διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon
Η Ελλάδα έχει ισχυρή δυναμική να καταστεί κρίσιμος περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου και τα projects του IGI Poseidon θα συνδράμουν την ωρίμανση του εγχειρήματος, τόνισε ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization της Edison και ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Pierre Vergerio.

Αναφερόμενος στον IGB, «την πρώτη επιλογή διαφοροποίησης για τα Βαλκάνια», σημείωσε ότι είναι έτοιμες σχεδόν όλες οι διαδικασίες, εκτός από τη σύμβαση χρηματοδότησης που είναι υπό διαπραγμάτευση στη βουλγαρική πλευρά. Όλοι οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, επεσήμανε, εκφράζοντας την προσδοκία να έχει υλοποιηθεί η διασύνδεση έως το 2020.

Ως προς το project Poseidon EastMed, ο κ. Vergerio υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε τροχιά για την τελική επενδυτική απόφαση, «παρέχοντας μια ανταγωνιστική διαδρομή εξαγωγών για τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε: «Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, καθώς υπάρχει αρκετός χώρος για τουλάχιστον δύο projects στην περιοχή».

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος, M-NG Trading
Η μεγέθυνση της αγοράς φυσικού αερίου δίνει ώθηση στις φιλοδοξίες της Ελλάδας ως δυνητικού ενεργειακού κόμβου, παρατήρησε από το βήμα του συνεδρίου ο Διευθύνων σύμβουλος της M-NG Trading Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ελλάδα σε έναν βαθμό καθίσταται εξαγωγική χώρα (βλ. Βουλγαρία) στην αγορά φυσικού αερίου. Στο μέλλον, πρόσθεσε, ο IGB θα ενισχύσει τις δυνατότητές της, ωστόσο, ήδη υπάρχει αξιόλογη δραστηριότητα. Σημείωσε δε πως και άλλα projects είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να είναι βασισμένα σε υπαρκτές ανάγκες της αγοράς.

Nicola Battilana, Ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος
Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
Το φυσικό αέριο εκπέμπει 25% λιγότερους ρύπους από το diesel και από τον άνθρακα, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος
Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
Nicola Battilana,  μιλώντας για τη συνδρομή της συγκεκριμένης αγοράς στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης και, σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Το νέο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνει τη διασύνδεση του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, παρατήρησε ο κ. Battilana, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δυνητικά έχει προοπτική για 1 bcm έως το 2030. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλες οι ενέργειες για την απελευθέρωση της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, σε συνδυασμό με το εγχείρημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα, θα πρέπει να υποστηριχθούν στη λογική μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων ομίλου, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Ελληνικά Πετρέλαια
Το σπορ των υδρογονανθράκων δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων ομίλου και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος, τονίζοντας ότι απαιτούνται κάποια χρόνια για να εκπονήσει κανείς τις μελέτες που θα παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία - και αν είναι επιτυχημένες να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν την προοπτική ενεργειακών projects και ευρύτερα τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά.

Ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η τάση απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι δεδομένη, ωστόσο, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σίγουρα μέχρι τη δεκαετία του 2030. Σημείωσε δε ότι, σε αυτό το στάδιο της μετάβασης, τα Ελληνικά Πετρέλαια προσπαθούν διαρκώς να περιορίζουν τους ρύπους στην παραγωγή τους.

Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα
Το project είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν τελειώσει με την κατασκευή του αγωγού και ολοκληρώνουμε την κατασκευή των background υποδομών, τόνισε κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο του Economist η Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η οποία μίλησε για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως είπε, συνεργάστηκαν περισσότερες από 800 εταιρείες και απασχολήθηκαν περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, «χωρίς να συμβεί το παραμικρό εργατικό ατύχημα». Σημείωσε δε ότι στη συνέχεια απαιτούνται ορισμένα τεχνικά βήματα προτού το έργο τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Εντεταλμένος σύμβουλος, ICGB
Στον Διασυνεδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) εστίασε την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο εντεταλμένος σύμβουλος της ICGB Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, μια επένδυση 240 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως είπε, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία στην περιοχή, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια. Η επένδυση χαρακτηρίστηκε από τον κ. Καραγιαννάκο ως στρατηγικής σημασίας για τη ΝΑ Ευρώπη, στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor). Αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση και την πρόοδο του έργου, ο κ. Καραγιαννάκος, κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το έργο είναι σε πολύ καλό δρόμο ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Ορέστης Ομράν, Ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού-Ελληνικού Τμήματος, DLA Piper
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν βοηθά τους επενδυτές να προχωρήσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες, υπογράμμισε στο συνέδριο του Economist ο ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού-Ελληνικού Τμήματος της DLA Piper Ορέστης Ομράν, τονίζοντας ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη διαδικαστική γραφειοκρατία αλλά και ουσιαστική γραφειοκρατία, υπό την έννοια ότι οι δομές δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να «τρέχει» τα θέματα. Επιπλέον, παρατήρησε ότι στην Ελλάδα, αν ένα project δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο, τότε δεν είναι marketable, «δεν μπορείς να κάνεις καμιά συζήτηση». Αναφέρθηκε δε στην παράμετρο του τραπεζικού συστήματος: «δεν μπορείς να έχεις βιώσιμο ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα χωρίς την υποστήριξη των τραπεζών».

Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος
για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
Στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας προανήγγειλε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ζητώντας από τους συνέδρους να περιμένουν ανακοινώσεις, καθώς σημείωσε πως μόλις πριν από μία εβδομάδα ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας κι ως εκ τούτου τελεί εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική, σύμφωνα με τον υφυπουργό, περνά και από την ενεργειακή ανάπτυξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόσθεσε επίσης ότι προβλέπεται και η επίλυση ζητημάτων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που θα ενσωματώνεται στην ενιαία στρατηγική ενόψει του 2030.

Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και κυρίως στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, «γρήγορα και δυναμικά», ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα από τους εθνικούς στόχους στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Xρειάζονται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, τόνισε ο υφυπουργός, ενώ με αποφασιστικότητα, τη σωστή πολιτική βούληση και συνεργασία όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να κινηθουν προς τα εμπρός, υπογράμμισε.

Γεώργιος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος, ΔΕΗ

«H ΔEΗ δεν κατέρρευσε, δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το ταμείο δεν είναι άδειο», τόνισε από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γεώργιος Ανδριώτης, που εξήγησε ότι τα τιμολόγια δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα κόστη της επιχείρησης. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην επιχείρηση, τα οποία όμως είναι απολύτως διαχειρίσιμα αρκεί η εταιρεία να έχει τη βοήθεια που δικαιούται.

Όπως είπε ο κ. Ανδριώτης, η ΔΕΗ μείωσε το χρέος της κατά 212 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος και κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ συνολικά από το 2015. Επιπλέον, επένδυσε 750 εκατ. ευρώ το 2018 και θα επενδύσει 790 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ η Standard & Poors διατήρησε σταθερή, με θετική προοπτική, την αξιολόγηση της επιχείρησης.

Σημαντικό πρόβλημα αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ στις ζημίες της επιχείρησης τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εκτόξευση των τιμών για την εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

«Κατανοούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος που ενίοτε προκύπτει για τη ΔΕΗ, ωστόσο, αν αυτό είχε συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της επιχείρησης, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους», πρόσθεσε ο κ. Ανδριώτης, που εξήγησε πώς η επιχείρηση έφτασε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα 509 εκατ. ευρώ πέρυσι και πώς η αδυναμία κάλυψης του κόστους λειτουργίας της από τα υφιστάμενα τιμολόγια δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας.

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στο ότι οι επενδυτές δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στην πολιτική συγκυρία και στο ότι δεν έχουν αποδώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους, ενώ πρότεινε ως δυνητική λύση απεμπλοκής την πώληση του 51% μαζί με το μάνατζμεντ, με προοπτική εξαγοράς και του 49%.

Συμπερασματικά, ο κ. Ανδριώτης απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να εξετάσει τις προτάσεις και προς την κυβέρνηση «να στηρίξει τη ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη ότι την ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός».

Andrea Testi, Εκτελεστικός πρόεδρος, Elpedison
Μια ξεκάθαρη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης και ένα σταθερό περιβάλλον στον τομέα της ενέργειας ζήτησε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi, μιλώντας για τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος Elpedison στην Ελλάδα με επίκεντρο σύγχρονες υποδομές τεχνολογίας.

Έκανε μια αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Ελλάδα με αφετηρία το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς το 2005, εν συνεχεία την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ από το 2007 να προσελκύσει ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ.. Ο κ. Testi κατέληξε ότι δέκα χρόνια μετά το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει χειροτερέψει και υπάρχουν σημεία στρέβλωσης της αγοράς.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison ανέφερε σχετικά ότι κάποια εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε να είχαν κλείσει, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του λιγνίτη μιλώντας για τη ΔΕΗ. Όπως είπε, η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη δεν είναι βιώσιμη - Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει να χρησιμοποιεί λιγνίτη - Με εκπομπές CO2 στα ύψη καμιά εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενώ έχει νομοθετηθεί target model (Μοντέλο Στόχου) ήδη από το 2018, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί.

Πέραν της εφαρμογής του target model εντός του έτους, ο κ. Andrea Testi κατέστησε επίσης σαφή την ανάγκη έγκρισης του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι. Εν κατακλείδι, αν και τόνισε ότι η ελληνική αγορά μπορεί να παίξει ρόλο στο ευρύτερο ενεργειακό περιβάλλον, εντούτοις χρειάζονται ενδείξεις από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της.  

Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς
Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
Για την ετοιμότητα του ΑΔΜΗΕ ως προς την εφαρμογή του target model τον Δεκέμβριο δεσμεύθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, που είπε πάντως ότι η αγορά συνολικά θα είναι έτοιμη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μετασχηματισμό όπως σε όλη την Ευρώπη και σε αυτό το περιβάλλον ο διαχειριστής μεταφοράς ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην στρατηγική προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ, που είναι το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, έχουν «ξεκλειδώσει» 1,5 δις. ευρώ επενδύσεις με τα έργα στις νησιωτικές διασυνδέσεις να είναι στο επίκεντρο. Προσθεσε ότι με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος υλοποιούνται τα έργα στις Κυκλάδες - με την Σαντορίνη και τη Μήλο να εισέρχονται στην επόμενη φάση του έργου - γεγονός σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία. Έκανε λόγο επίσης για τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη υποβρύχια, τέτοιου τύπου διασύνδεση στον κόσμο. Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στη διασύνδεση Κρήτης Αττικής, Δωδεκανήσων ΒΑ Αιγαίου καθώς και στο ηπειρωτικό δίκτυο με την Πελοπόννησο στο επίκεντρο.

Στέφανος Οκταποδάς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου
Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Τη μετάβαση σε ένα έξυπνο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας περιέγραψε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τον διανομέα, είναι το δίκτυο που φροντίζει η ενέργεια να φτάσει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μέχρι το τελευταίο σπίτι.

Ο κ. Οκταποδάς εξήγησε ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μετατρέψει αυτό το δίκτυο σε ένα έξυπνο δίκτυο το οποίο θα μπορεί να διανέμει την ενέργεια σε 7,5 εκατ. μετρητές. Θα δημιουργηθούν υποδομές τέτοιες, που η διανομή να γίνεται με τρόπο ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να διασυνδέονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και πληροφορίες διευκολύνοντας την αγορά, καθώς στο νέο περιβάλλον κι ένας καταναλωτής μπορεί να μεταραπεί σε παραγωγό, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μοντέλα αλληλοδιασύνδεσης παικτών στην αγορά.

Πρόσθεσε δε ότι η πρόκληση είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναμόρφωση του συστήματος μέτρησης, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς σε ένα νέο σύγχρονο ψηφιοποιημένο μοντέλο», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας (PROTERGIA), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Με την εμπειρία 15 ετών στην αγορά ενέργειας, όπως ανέφερε ο ίδιος στην εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (PROTERGIA) της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Ντίνος Μπενρουμπή, απάντησε με ένα «όχι» στο ερώτημα εάν έχουμε μια ελληνική αγορά ενέργειας. Σημείωσε ότι σε αυτά τα χρόνια έχει ανοίξει σε κάποιο βαθμό η αγορά λιανικής, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε κι αυτό όχι εξαιτίας του μεριδίου της ΔΕΗ. Ο κ. Μπενρουμπή εξήγησε πως το γεγονός ότι 26% της κατανάλωσης σε Mwh αναλογεί σε ιδιώτες παρόχους, δεν αποδίδει την απόλυτη αλήθεια για την αγορά, διότι ανοιχτή αγορά προϋποθέτει πολλούς μετρητές και όχι πολλούς παρόχους.

Το μοντέλο λοιπόν που υιοθετήθηκε έχει εξαντλήσει τα όριά του, σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, ο οποίος μίλησε για μια σειρά από κακώς κείμενα, όπως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. «Όλοι κοιτάνε ποιoς θα μείνει με τον “μουτζούρη”. Όταν η δεσπόζουσα επιχείρηση βγάζει λειτουρικές ζημιές και έχει περιορισμένη ρευστότητα διότι δεν εισπράττει και είναι αυτή που κινεί τη ρευστότητα της αγοράς τι θα κάνουν όλοι οι υπόλοιποι;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπενρουμπή, για να καταδείξει μια κατάσταση στην αγορά όπου ο καλύτερος βρίσκεται σε break even. «Κοιτάμε πως θα αυξήσουμε έσοδα και θα μειώσουμε κόστη» προσθέτοντας την παράμετρο να μην γίνονται μεγάλες εκπτώσεις.

Σχετικά με το target model ο κ. Μπενρουμπή είπε ότι έχει καθυστερήσει αλλά αν γίνει σωστά θα εξυγιάνει την αγορά.

Νότης Σαρδελάς, Διευθύνων εταίρος, Σαρδελάς Πέτσα Δικηγορική Εταιρεία
Για την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης του χρόνου αδειοδότησης μέσω ενός μοντέλου one stop shop μίλησε ο διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα Νότης Σαρδελάς. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές άδειες για ηλεκτροπαραγωγή, εγκατάσταση κ.ο.κ., διαδικασίες που μπορούν να υπερσκελιστούν μέσω του μοντέλου «μιας στάσης».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η ΡΑΕ που δημιουργεί τις καθυστερήσεις, καθώς η όλη διαδικασία γίνεται πολύπλοκη και χρονοβόρα όταν απαιτούνται άδειες από διαφορετικές αρχές. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δρομολογούμενες επενδύσεις ύψους 8,5 δις ευρώ για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, τονίζοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις ενόψει των στόχων που έχουν τεθεί με ορόσημο το 2030, ενώ αμφισβήτησε τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων στόχων χωρίς αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Ο κ. Σαρδελάς μίλησε επίσης για την έλλειψη πόρων του ρυθμιστή αλλά για αβεβαιότητες αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη για απλοποίησή του. Κατέληξε σημειώνοντας ότι υπάρχει ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδυτών.

Roberto Poti, Ανώτερος σύμβουλος διευθύνοντος συμβούλου, Edison
«Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Και θα θέλουμε πολύ περισσότερο εάν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας» τόνισε από το βήμα του Economist ο ανώτερος σύμβουλος διευθύνοντος συμβούλου της Edison Roberto Poti, ο οποίος σχολίασε ότι η Ελλάδα χάνει χρόνο με τη μη εφαρμογή του target model και η καθυστέρηση τη βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ο κ. Poti δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι στην 20ετή παρουσία της εταιρείας του στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ και την ίδρυση της Elpedisοn, έχει κάνει πρόταση η ΔΕΗ να ασχοληθεί με τη βασική της δραστηριότητα αλλά μετά και την ψήφιση του νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ δεν έγινε κάποια κίνηση για αναδιάρθρωση.

Ο κ. Roberto Poti μίλησε επίσης για το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, τονίζοντας ότι «ο λιγνίτης είναι πολιτικό ζήτημα όχι επιχειρηματικό και ως τέτοιο πρεπει να αντιμετωπιστεί», υπενθυμίζοντας τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ, σε συνέχεια της συμφωνίας των Παρισίων.


Θεοφάνης Τάσης, Λέκτορας σύγχρονης φιλοσοφίας, Alpen-Adria Universität, Αυστρία
Αυτό που λέμε «ελληνική ιδιαιτερότητα» ανέλυσε στην παρουσίασή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο λέκτορας σύγχρονης φιλοσοφίας του Alpen-Adria Universität της Αυστρίας Θεοφάνης Τάσης, αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως η απροθυμία συμμόρφωσης με τους νόμους, η ανυπακοή σε κανόνες και η έλλειψη σεβασμού για τον δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης αντίληψης της ελευθερίας. Αναφερόμενος στις πολιτιστικές διαφορές στην μετά-μνημονιακή εποχή, εξήγησε γιατί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αν και τάσσεται υπέρ της Ευρώπης, εξακολουθεί να νιώθει μια σχετική δυσανεξία στις ευρωπαϊκές αξίες και πρακτικές.

Στην εισήγησή του αναδείχθηκαν τρεις κοινωνικοί ανθρωπότυποι που διαμόρφωσαν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους καθορίζοντας την εξέλιξή του: «Η επικράτηση του ανθρωπότυπου του πολεμιστή έναντι των ανθρωπότυπων του εμπόρου και του διανοουμένου είναι δυνατόν να μάς βοηθήσει να κατανοήσουμε καίρια πολιτισμικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσης.


Δημήτρης Χατζής, Φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,
Πολυτεχνείο του Βερολίνου
Στις προσδοκίες της νέας γενιάς και στις ευκαιρίες που μπορεί να της προσφέρει η χώρα αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο φοιτητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, Δημήτρης Χατζής, ο οποίος εστίασε την παρουσίασή του στη λεγόμενη «χαμένη γενιά», τους νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος μίλησε για την εμπειρία του να δημιουργήσει δύο 3D εκτυπωτές μόνος, στο σπίτι του στην Καβάλα, με μόνη βοήθεια το διαδίκτυο και χωρίς άλλη υποστήριξη. Ανέφερε δε ως ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά την παρουσίαση του έργου του σε διεθνή έκθεση έπαιρνε απουσία, αφού δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που να δικαιολογεί αποχή από τα μαθήματα για τον συγκεκριμένο λόγο.     

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη και τόνισε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά ώστε οι νέοι από πολύ μικρή ηλικία να αποκτούν εμπειρίες. «Πρέπει να περάσουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με ίσες ευκαιρίες σε όλους. Η μεμονωμένη και αποσπασματική γνώση καταστρέφει τη σφαιρική αντίληψη και η εκπαίδευση εκφυλίζεται σε διαδικασίες και εξετάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Χατζής.


Βαγγέλης Καραθάνος, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Geabit
Mέσα από ένα πείραμα με ποντίκια που εκπαιδεύονται να αντέχουν κολυμπούν ολοένα και περισσότερο στο νερό, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Geabit Βαγγέλης Καραθάνος επιχείρησε από το βήμα του Economist να καταδείξει ότι οι άνθρωποι δρουν με βάση πρότυπα, εμπειρίες και μοντέλα σκέψης – το κρίσιμο μίγμα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Αυτή η συνταγή έχει δοκιμαστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, με τον Νίκο Γκάλη, που αποτέλεσε πρότυπο για τα μικρά παιδιά. «Ο Νο1 λόγος που οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό είναι γιατί στην Ελλάδα με ανεργία 39%, δεν βρίσκουν δουλειά. Για να αλλάξει αυτό χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας κι ένα νέο πρότυπο», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Geabit.

Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι αν και έχουμε 25% μικρότερη οικονομία, υψηλή φορολογία και μια σειρά από άλλα προβλήματα, χρειάζεται να κάνουμε μια αναπλαισίωση, να δούμε τα θετικά μέσα στα αρνητικά. Ο κ. Καραθάνος αναφέρθηκε ειδικότερα στα πλεονεκτήματα της χώρας, κάνοντας λόγο για το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, είναι στο ευρώ, έχει βαριές βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία και οφείλει να τα εκμεταλλευτεί ως ευκαιρίες.


Ορέστης Παπαϊωάννου, συνθέτης
Η Ελλάδα είναι ικανή να προσφέρει ένα επαρκές θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά δεν δίνει τόση βάση, όση θα έπρεπε, στην τακτική παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τον συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου, ο οποίος στην εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist μίλησε για το brain drain στον τομέα της μουσικής. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο αριθμός των επαγγελματικών ορχηστρών και χορωδιών είναι περιορισμένος και βρίσκεται αποκλειστικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθιστώντας συχνά την επιβίωση από την μουσική εκτέλεση αδύνατη. Έτσι, πολλοί μουσικοί οδηγούνται στο εξωτερικό.

«Η χώρα έχει και το δυναμικό και τους φορείς για τη θεμελίωση μίας υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικής δραστηριότητας», είπε χαρακτηριστικά ο συνθέτης, αναφερόμενος ειδικότερα στο παράδειγμα του πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος και της Εναλλακτικής Σκηνής.

Η Ελλάδα, αν και επιδεικνύει επιφυλακτικότητα απέναντι στη λόγια ευρωπαϊκή μουσική αντιμετωπίζοντάς την συχνά ως «ξένο προϊόν» που απευθύνεται σε μία περιορισμένη ελίτ, μπορεί να γίνει σημαντικό κέντρο πολιτισμού και δημιουργίας, εάν πιστέψει στη δύναμη της μουσικής εκπαίδευσης και στους καλλιτέχνες που η ίδια της σπούδασε, είπε κλείνοντας ο Ορέστης Παπαϊωάννου.

Πέτρος Κατσαμπάνης, Πρόεδρος, Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, (Πα.Δ.Ε.Ε.)
Στον ρόλο και τη λειτουργία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, (Πα.Δ.Ε.Ε.), Πέτρος Κατσαμπάνης, υπογραμμίζοντας τους δεσμούς με το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα «ελληνικό λόμπι». Ο ίδιος τόνισε ότι η Ένωση επικεντρώθηκε την τελευταία δεκαετία στα εθνικά θέματα καθώς και σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε Έλληνες της διασποράς οι οποίοι, αν και δεν μιλούν πια την ελληνική γλώσσα, αισθάνονται Έλληνες και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κεφάλαιο που να λειτουργεί συναισθηματικά και ότι οι Έλληνες της διασποράς, για να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα ήθελαν να δουν αυτά που θέλει κάθε επενδυτής να δει, όπως σταθερότητα και δικαιοσύνη, ενώ τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των ομογενών να ψηφίζουν για τις ελληνικές εκλογές από τη χώρα όπου ζουν.


Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, People Cert και πρόεδρος, European IT Professionals
Σε εμπειρίες από την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε κατ’ αρχάς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της People Cert και πρόεδρος της European IT Professionals Βύρων Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να συμβάλουν σε ένα κλίμα κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των αντίστοιχων χωρών. Επεσήμανε ότι συνεκτικός κρίκος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η ορθόδοξη εκκλησία. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη διασπορά στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να διέπεται από συνέπεια και συνέχεια. Όσον αφορά τη δυνατότητα οικονομικής δραστηριοποίησης εντός της χώρας εκ μέρους της διασποράς, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοκρατίας αλλά και την ανάγκη μείωσης της υπερ-ρύθμισης της ελληνικής αγοράς.

Αντώνης Μεταξάς, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης καθηγητής, TU Berlin
«Είναι μια καλή συγκυρία να γίνει η επανάσταση του αυτονόητου», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης καθηγητής του TU Berlin, Αντώνης Μεταξάς. Τόνισε ότι θα πρέπει να σπάσει το ταμπού της ιδιωτικής χρηματοδότησης της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα, ενώ προσέθεσε ότι οι Έλληνες φοιτητές δικαιούνται καλύτερης πρόσβασης στη γνώση, κάτι που σήμερα παρεμποδίζεται από τους μειωμένους οικονομικούς πόρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ζητήματος της ασφάλειας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τονίζοντας ότι το πανεπιστημιακό άσυλο σήμερα λειτουργεί εις βάρος και όχι προς όφελος της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Τέλος, επεσήμανε ότι αυτά που ζητούν οι Έλληνες της διασποράς αλλά και όλοι οι επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και να μην αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού.  

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής
Στον ρόλο της Αττικής στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκε η ομιλία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, όπως η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος, η δημιουργία του Κόμβου Υποστήριξης Επενδυτικών Πρωτοβουλιών, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κινητοποίησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η αυτοματοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η δημιουργία clusters κ.ά. Χαρακτήρισε ως «εμβληματικές παρεμβάσεις» για την Αττική, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης, την ανάδειξη των ποταμών και χειμάρρων της Αττικής, την ανάπτυξη υποδομής logistics, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, την ολοκλήρωση ή αναβάθμιση μιας σειρά οδικών αξόνων, τα προγράμματα δασοπροστασίας και προστασίας από καιρικά φαινόμενα κ.ά.  

Ηλίας Αθανασίου, Διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
Στην αποστολή και το μέλλον των ΕΛΤΑ επικεντρώθηκε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist o διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), Ηλίας Αθανασίου, ο οποίος επεσήμανε ότι η κλασική αλληλογραφία μειώνεται ως δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο, ενώ προσέθεσε ως προκλήσεις για τα ΕΛΤΑ το ότι τεχνολογικά έχουν μείνει πίσω και το ότι η χρέωση των υπηρεσιών τους (όπως της παράδοσης επιστολής εντός 24 ωρών) δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, με εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο –το οποίο αναπτύσσεται διεθνώς με διψήφιο ποσοστό– καθώς και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες, όπως πώληση προϊόντων Ελλήνων παραγωγών μέσω των ΕΛΤΑ, ασφαλιστικά και τραπεζικά προϊόντα, παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, ηλεκτρονική διανομή εντύπων κ.λπ. Τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν τη δυνατότητα να επανακαθορίσουν τον ρόλο τους, καθώς εξυπηρετούν μηνιαίως 2,5 εκατ. πελάτες συν 1 εκατ. πελάτες ηλεκτρονικά, ενώ διαθέτουν υποκαταστήματα σε μια σειρά περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένα τραπεζικό υποκατάστημα.


Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Το κόμμα του είχε ήδη παρουσιάσει ένα πλήρες πλάνο για τις υποδομές πριν γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετέσχε στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα έργα υποδομών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων προβλήματα στον σχεδιασμό, έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, γραφειοκρατία, νομικές δυσκολίες, καθυστερήσεις στην υλοποίηση κ.λπ. Υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης και ιδιωτικών κεφαλαίων στα δημόσια έργα, καθώς και την ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού της όλης διαδικασίας. Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης αναφορά στον ψηφιακό «χάρτη» που πρόκειται να αναπτυχθεί για την παρακολούθηση όλων των έργων, στην ανάγκη διεύρυνσης των ΣΔΙΤ, ενώ επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχει θέση και στην επίβλεψη των έργων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, έκανε λόγο για 10 κατηγορίες έργων εθνικής προτεραιότητας και έκλεισε με τον στόχο για έργα υποδομής 10-12 δις ευρώ μέσα στην επόμενη 4ετία, που αντιστοιχούν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% και 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Arup Banerji, Περιφερειακός διευθυντής για τις χώρες της ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ανάπτυξη, τόνισε από το βήμα του Economist ο περιφερειακός διευθυντής για τις χώρες της ΕΕ της Παγκόσμιας Τράπεζας Arup Banerji και εστίασε στον ρόλο του λιμανιού του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου για εμπορεύματα από την Ασία προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Χρησιμοποίησε παραδείγματα για να δείξει πώς η βελτίωση της διασυνοριακής μεταφοράς, η εναρμόνιση του μεταφορικού συστήματος της Ελλάδας με εκείνα των γειτονικών της χωρών, καθώς και ορισμένες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη σημασία του Πειραιά για το εμπόριο προς την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στο έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Δυτικά Βαλκάνια σε σχέση με τις μεταφορές. Όσον αφορά τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσε έμφαση σε μια καλύτερη ρύθμιση της αγοράς των φορτηγών και στην ανάπτυξη του τομέα του logistics, επισημαίνοντας ότι, βάσει της δυναμικότητας του λιμανιού του Πειραιά, η Ελλάδα χρειάζεται 5 μεγάλα κέντρα logistics.

Σωτήριος Θεοφάνης, Πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
«Πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ανταγωνιστικό προς το λιμάνι του Πειραιά», τόνισε στην εισήγησή του ο  πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Σωτήριος Θεοφάνης και εξήγησε περαιτέρω γιατί τα δύο αυτά λιμάνια έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις εισαγωγές και εξαγωγές των βαλκανικών χωρών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τις δραστηριότητες αυτών των χωρών, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε. Αναφέρθηκε στην επένδυση 180 εκατ. ευρώ εντός 6 ετών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις συμβατικού φορτίου. Έθεσε ως στόχο να ολοκληρωθεί το terminal του λιμανιού όχι σε 7 χρόνια, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά στο μισό αυτού του χρόνου.

Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΚΤΩΡ
Για έλλειψη κοινής λογικής όσον αφορά την πολιτική στον τομέα των υποδομών τα τελευταία χρόνια μίλησε στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα τεράστια έργα της δεκαετίας του 2000, τα οποία ενδεχομένως ήταν και πάνω από τις δυνατότητες της χώρας, και στις συνθήκες ακραίας «κατασκευαστικής ασιτίας» που ακολούθησαν την επόμενη δεκαετία, με τον εκμηδενισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σύγχρονες υποδομές», επεσήμανε, και ανέφερε ως παραδείγματα έργα που μεταμόρφωσαν τη χώρα. Επεσήμανε ότι το σταμάτημα των έργων την περίοδο της κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα της κρίσης αλλά της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης. Περαιτέρω αναφέρθηκε και σε λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις όσον αφορά συγκεκριμένα έργα, όπως ο κατακερματισμός ορισμένων από αυτά. Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η επιλογή της χαμηλότερης προσφοράς από το ελληνικό δημόσιο είναι λάθος όταν δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η οικονομική ευρωστία των διαγωνιζόμενων εταιρειών, άρα και η δυνατότητά τους να υλοποιήσουν όντως το έργο. Έκλεισε λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο ύψος που ρεαλιστικά αντέχουν τα οικονομικά της χώρας», καθώς και ένα ξεκάθαρο, δίκαιο και σταθερό νομικό πλαίσιο.


Ομιλίες/παρουσίασεις συνεδρίου:  www.hazliseconomist.com

Platinum sponsors: National Bank of Greece, NBG Factors, NBG Securities, Ethniki Insurance, Public Power Corporation of Greece (PPC), IGI Poseidon, Hellenic Petroleum, Gold sponsors: Henley & Partners, Ellaktor Group, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry (PEF), CFA Society Greece, Public Gas Corporation (DEPA), Edison, ELPEDISON, Silver sponsors: British American Tobacco Hellas, MYTILINEOS, Sardelas Petsa law firm, Astir, DLA Piper, Pobuca,Trans Adriatic Pipeline (TAP), Qualco, Bronze sponsors: LAMDA Development, Thessaloniki Port Authority, DIS, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA), Hellenic Post (ELTA), Aktina Travel Group, with the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO), Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Telecommunications provider: WIND, Official Airline carrier: Aegean Airlines, Communication sponsors: SKAI, Kathimerini, Logistics supplier: DHL Express, Contributors: HEDNO (Hellenic Electricity Distribution Network Operator), ADMIE (Independent Power Transmission Operator), Chivas Regal, Hanikian Law Firm, Fisikon, Vikos, ARTECNIKO, Wine sponsor: Greek Wine Cellars

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
Το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τον χώρο να συζητήσει στην πορεία των εξελίξεων διάφορες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε από το συνέδριο του Economist ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως είπε, η ΝΔ πάλεψε εναντίον της συμφωνίας, η οποία δεν ικανοποίησε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. «Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και προϊόντα μας», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι το βασικό θέμα για τη νέα κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο είναι το πώς θα προστατεύσει τα προϊόντα που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες «έχουν ξοδέψει χρήμα και χρόνο» για να επενδύσουν στο συγκεκριμένο brand.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στους «ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ», υπερασπίστηκε το «δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της» και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Ειδικότερα, στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, τάχθηκε υπέρ μιας στρατηγικής η οποία ενισχύει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη, γεγονός που εδραιώνει την ασφάλεια στην περιοχή. Αναφέρθηκε δε στη συμβολή της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω των αντίστοιχων ενεργειακών projects που είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον, ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.


Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από τη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας προέκρινε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε -πέρα από την Ελλάδα και το Ισραήλ- την Αίγυπτο, την Ιορδανία και σε δεύτερο χρόνο τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, χωρίς να αφήνει εκτός την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν αποκλείεται από το να συμμετέχει, το αντίθετο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, δεν μπορούμε να φέρουμε την Κύπρο δίπλα στη Σουηδία. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ωστόσο, αναγνώρισε τις δυσκολίες στη σχέση με την Άγκυρα, στέλνοντας το μήνυμα ότι «τα οφέλη που θεωρεί ότι αποκομίζει με τις ενέργειές της δεν μπορούν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα προς όφελός της». Επανέλαβε δε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.


Nikola Dimitrov
, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
«Μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών μάθαμε να δίνουμε προσοχή στην προοπτική και στο συμφέρον και της άλλης πλευράς», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η συμφωνία συνιστά θετική εξέλιξη τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Ελλάδα.

«Θα πάρει κάποιον χρόνο για ορισμένους, και στη δική μου χώρα, να το συνειδητοποιήσουν, ωστόσο, είναι καλό να έχεις φίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ. «Σκαρφαλώσαμε στην κορυφή του λόφου και αν κοιτάξουμε πίσω βλέπουμε δυσπιστία, χειμώνα και καταιγίδες. Μπροστά μας τώρα βλέπουμε ευκαιρίες και φως. Δεν υπάρχει πιο φυσική σχέση για τις δύο χώρες μας από το να είναι σύμμαχοι», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα ¾ της παραγωγής των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια καταλήγει στην ευρωπαϊκή αγορά και επεσήμανε τις ευκαιρίες ανάπτυξης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια.

Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία για τις διμερείς σχέσεις. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο. Δεν είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σήμερα. Αλλά θέλουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι, για να μεταρρυθμίσουμε το εθνικό μας σύστημα, για να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας»


Γιώργος Κατρούγκαλος, τ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
«Η φωνή της Ελλάδας σήμερα ακούγεται και γίνεται σεβαστή στη διεθνή σκηνή όσο ποτέ άλλοτε, ως αποτέλεσμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιβεβαίωσε τον ρόλο της χώρας όχι απλώς ως σταθερής δημοκρατίας αλλά ως εξαγωγέα σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα με την ονομασία «Μακεδονία», ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει διάλογο σε ειδική επιτροπή για αντίστοιχα θέματα.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι πρόκειται για μια «δίκαιη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία», εκτιμώντας ότι «φέρνει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων και εξαλείφει τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς».


Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μετασχηματιστεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων έστειλε από το βήμα του Economist ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να περάσουν τη συνεργασία τους σε επόμενο επίπεδο, με έναν στρατηγικό διάλογο για περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η περιφερειακή σταθερότητα.

Αφού συνεχάρη την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εκλογή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ευχαρίστησε προσωπικά τον ίδιο για το γεγονός ότι, «υπερασπιζόμενος τις δημοκρατικές αξίες», αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο κ. Pyatt, αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως έχουν στόχο να αποτρέψουν την οποιαδήποτε προκλητική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ευρύτερα, με φόντο και τη διαμάχη Ουάσιγκτον - Άγκυρας για την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά, ώστε η Άγκυρα να παραμείνει στη δυτική συμμαχία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει επίσης συμφέρον από τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και την τουρκική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.


Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας
Για τάση αυξανόμενης αστάθειας στο διεθνές περιβάλλον έκανε λόγο στο συνέδριο του
Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και έδωσε έμφαση στις λεγόμενες ασύμμετρες ή υβριδικές απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, οι μετακινήσεις πληθυσμών αλλά και η κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε νέες παραμέτρους που επηρεάζουν τον τομέα της ασφάλειας, όπως η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα και η κυβερνοαπειλή. Τόνισε ότι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής έναντι όλων των παραπάνω απειλών και προκλήσεων θα πρέπει να γίνεται με ψυχραιμία και προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο μεσανατολικό και το κυπριακό ζήτημα, καθώς και στις εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. «Αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε τη χώρα μας χώρα-κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε έμφαση στο αποτρεπτικό δόγμα της χώρας και τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το πλαίσιο.

Όσον αφορά την επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει». Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι για να παραγάγει θετικά αποτελέσματα η συνθήκη, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία των ενόπλων δυνάμεων στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του ελληνικού λαού.


Ευάγγελος Αποστολάκης, τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας
Για ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την επίδραση της παγκοσμιοποίησης, από ρευστότητα και αστάθεια μίλησε στο συνέδριο του Economist ο τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Αναφέρθηκε σε προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία και οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύνολο σύνθετων προκλήσεων, απέναντι στις οποίες πρέπει να τοποθετείται με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αμυντική διπλωματία αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε. Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν στην αμυντική διπλωματία, με σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας και η χώρα να γίνει κινητήριος δύναμη θετικών εξελίξεων στην περιοχή. «Έχουμε να συμβιώσουμε με έναν δύσκολο γείτονα», είπε, και αναφέρθηκε σε προκλητικές ενέργειες από τη μεριά της Τουρκίας. Έδωσε έμφαση στις αμυντικές συνεργασίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και στην 4μερή συνεργασία στα Βαλκάνια (Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία). Κλείνοντας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη συγκροτημένη υψηλή στρατηγική υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, με αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής της Μ. Ανατολής και της Τουρκίας,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έμφαση στο δίκαιο της θάλασσας έδωσε στην ομιλία του o καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής της Μ. Ανατολής και της Τουρκίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης, υπογραμμίζοντας σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «ο κανόνας ήταν πάντα η μέση γραμμή». Χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της Μάλτας, των θαλασσίων συνόρων Κύπρου-Αιγύπτου και της οριοθέτησης των ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ για να απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σχετικά με τη βαρύτητα της «μεγάλης ακτογραμμής» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι η χθεσινή δήλωση Τραμπ (16/7), περί αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των τελευταίου τύπου μαχητικών αεροσκαφών F-35,  αποδεικνύει πως η αμερικανική δημοκρατία λειτουργεί, ενώ επεσήμανε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται και τα μέτρα της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία για να επανέλθει η Τουρκία στον σωστό δρόμο». Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Κλείνοντας, μίλησε για έναν «ΝΑΤΟικό υποθύλακο» στην Ανατολική Μεσόγειο, που να περιλαμβάνει και την Κύπρο, με δυνατότητα επέκτασης στην απέναντι ακτή της Εγγύς Ανατολής. 

 

16 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση
Europe: Leaving indecisiveness behind?
16-17 Ιουλίου 2019, Grand Resort Lagonissi Athens

Agathe Demarais, Διευθύντρια διεθνών προβλέψεων, The Economist Intelligence Unit
Θα έχουμε μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα που θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο κόσμο, επεσήμανε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση η διευθύντρια διεθνών προβλέψεων του Economist Intelligence Unit Agathe Demarais. Όσον αφορά τη Γαλλία και τη Γερμανία, η κ. Demarais τόνισε ότι και οι δικές τους οικονομίες θα επιβραδυνθούν, μεταξύ άλλων λόγω της επίδρασης των νέων προτύπων εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην Ελλάδα, επεσήμανε, η κατανάλωση είναι κατά 20% μικρότερη σε σχέση με μια δεκαετία πριν και οι επενδύσεις μειωμένες κατά τα δύο τρίτα. Η εκπρόσωπος του Economist εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι γύρω στο 2%, ποσοστό που δεν αρκεί προκειμένου να ανακάμψει γρήγορα το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.


Helle Thorning-Schmidt
, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας
Για ένα σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη μίλησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας HelleThorning-Schmidt: «Ή θα ενσωματωθούμε ή θα διασπαστούμε», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι τα δύο τρίτα των νέων ευρωβουλευτών προέρχονται από τα κατεστημένα κόμματα, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια έναν μη συμβατικό δρόμο, οπότε υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Στις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η ΕΕ, η κ. Thorning-Schmidt ενέταξεμεταξύ άλλων τα θέματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την ανάγκη ρύθμισης του «ψηφιακού αιώνα», τη χαμηλή ανάπτυξη και το κλίμα. Κλείνοντας, τόνισε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Ευρώπη να αποτελεί την απάντηση.


Matteo Renzi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
«Δεν πίστευα ότι οι λαϊκιστές θα κέρδιζαν τις ευρωεκλογές, δεν ανησυχούσα για αυτό», είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη τις ομιλίας του στο ετήσιο συνεδρίο του Economist στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi. ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ανταγωνισμό, γιατί αλλιώς, όπως είπε, «θα προσφέρουμε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία στους Κινέζους και τους Αμερικανούς». Ο κ. Renzi επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη δράσης σε σχέση με την ψηφιακή επανάσταση, τη μεταναστευτική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.


Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα αφήνει πίσω της την αναποφασιστικότητα, τόνισε -κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του- στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αξιοποιήσαμε την περίοδο της αντιπολίτευσης για να ετοιμάσουμε μια στιβαρή και ρωμαλέα κυβέρνηση», υπογράμμισε. Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση στις δύο διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος, στη διάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εκείνη της προάσπισης της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας. Ο αγώνας γύρω από το μεταναστευτικό, προσέθεσε ο υπουργός, θα δοθεί σε δύο επίπεδα, στο εξωτερικό, με αποτελεσματική προάσπιση των συνόρων της χώρας, και στο εσωτερικό, με τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά περνούν. Ως προς το δεύτερο επίπεδο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η βασική λύση βρίσκεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο.

Στο γενικότερο πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης αλλά και της υπευθυνότητας σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών συνεργασιών στη Μεσόγειο και τη φροντίδα για αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία.

«Πιστεύω ότι και η καλή θέληση και η βούληση θα υπάρξουν, όταν θα ξεκινήσει με αμοιβαίο σεβασμό αυτή η επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Αιγαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.


Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Navios Group
Πολύ αισιόδοξη για την Ελλάδα δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας της στο ετήσιο συνέδριο του Economist η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Navios Group Αγγελική Φράγκου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενός περιβάλλοντος κατάλληλου για επενδύσεις, καθώς και την ύπαρξη μιας νέας γενιάς που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Όσον αφορά τη διεθνή κατάσταση, επικεντρώθηκε στη στάση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι του διεθνούς εμπορίου, εξηγώντας ότι το «στυλ» του κ. Τραμπ είναι να υπογράφει συμφωνίες αλλά με διαφορετικό «περιτύλιγμα», φέρνοντας ως παραδείγματα τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη NAFTA καθώς και εκείνες μεταξύ Αμερικής και Κίνας για τους δασμούς. Η κ. Φράγκου εκτίμησε ότι τα εμπορικά δίκτυα παγκοσμίως έχουν αλλάξει και ότι μακροπρόθεσμα θα βρεθεί ισορροπία, ωστόσο ο κίνδυνος προέρχεται από την αβεβαιότητα, την οποία οι επιχειρήσεις μισούν.


Victoria Nuland, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
«Θέλω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό και την ηγεσία του. Η οικονομία δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι, αλλά για σκεφτείτε το Grexit», ανέφερε κατά την τοποθέτησή της στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland.

Αναφερόμενη στις διατλαντικές σχέσεις, κ. Nuland υπογράμμισε –όπως είπε– τα βασικά προβλήματα: εθνική ασφάλεια, επιθετική Ρωσία, φιλόδοξη Κίνα, μετανάστευση κ.ο.κ. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια αισιόδοξη και θετική προσέγγιση στον ψηφιακό αιώνα καθώς και το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για τη νέα οικονομία.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε πράγματα στη μεσαία τάξη, ο παραγκωνισμός της οποίας έφερε στο προσκήνιο την κεντροδεξιά», υπογράμμισε η κ. Nuland.

Αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών, η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι δημιούργησε αντιπαράθεση στην Ελλάδα, αλλά ήταν ένα βήμα να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός στην περιοχή. «Το συμφέρον της Ευρώπης, ασχέτως με το τι κάνουμε στις ΗΠΑ, είναι να είστε υπερασπιστές των ελευθεριών, της ασφάλειας και των αξιών του φιλελεύθερου ανοιχτού συστήματος, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους το αμφισβητούν».

Aναφορικά με την Κίνα, η κ. Nuland τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές. «Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε κοινή πολιτική, όπως από κοινού δασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες σε συνδυασμό με το μήνυμα «δεν εμπιστεύομαι το ΝΑΤΟ», η ανοιχτή υποστήριξη του Brexit, καθώς και η υποστήριξη της ουγγρικής και πολωνικής πολιτικής στο ματαναστευτικό δεν ευνοούν τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στην Αθήνα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, που σημείωσε πάντως ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε καλύτερο επίπεδο και μπορούν να διευρυνθούν.

Αναφορικά με την Ευρώπη, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας δικής της στρατηγικής καθώς και της υιοθέτησης μιας κοινής πολιτικής στο θέμα της Κίνας.

Όσο για την Ελλάδα, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, είναι χώρα σταθερότητας στην περιοχή. «Περιμένουμε όμως από τους συμμάχους μας σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Είμαστε το πιο ισχυρό κόμμα και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για κοινές πολιτικές και συμφωνίες στο θέμα της μετανάστευσης, διότι επίκεινται νέες κρίσεις. Για παράδειγμα, χρειάζεται πολιτική ασύλου», τόνισε από το βήμα η κ. Μπακογιάννη.

«Αναμένουμε από τον νέο πρωθυπουργό μια ικανή κυβέρνηση, που θα στελεχώνεται από υπουργούς οι οποίοι έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά, που είναι φιλική στις επενδύσεις, τις οποίες θα αναζητήσει παντού, η οποία θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να απλουστεύσει τη γραφειοκρατία», προσέθεσε η κυρία Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της.

Vladimir Chizhov, Μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ
«Η Ελλάδα θα έχει οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο, συνεργασίες με άλλους εταίρους – και με τη χώρα μου», τόνισε από το βήμα του Economist ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Vladimir Chizhov, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι από το 2012 η ΕΕ και η Ρωσία είχαν διπλωματικές σχέσεις δισεκατομμυρίων. Ο κ. Vladimir Chizhov αναφέρθηκε επίσης στην άδικη –όπως είπε– κριτική που γίνεται στη Ρωσία για το θέμα των Βαλκανίων: «Aυτό που κάνει η χώρα μου είναι να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία για την συμφωνία της Ελλάδας στις Πρέσπες. Η Ρωσία μίλησε όμως μόνο για τα προβλήματα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των λαών στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Chizhov.

Μιλώντας για το μέλλον, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας - πέρα από παράγοντες που την περιορίζουν - ειδικά ενόψει κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία και η διακίνηση ναρκωτικών, προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας ΕΕ και Ευρασιατικής οικονομικής ένωσης.

Eν κατακλείδι, o κ. Chizhov σημείωσε ότι «το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε προς ένα νέο υπόδειγμα σχέσεων, περισσότερο προσανατολισμένο στην ουσία των πραγμάτων… Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επαρκής πολιτική βούληση», υπογράμμισε.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Τη μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς ανέδειξε από το ετήσιο βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ως τον στρατηγικό στόχο της νέας κυβέρνησης. Όπως είπε, οδηγός των πολιτικών της θα είναι ένας συνδυασμός οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφού διευκρίνισε ότι δεν μηδενίζει το έργο του προκατόχου του, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει μια πανστρατιά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και προκοπή αλλά και τη συλλογική ευημερία, που θα αναστρέφει τη διαρροή εγκεφάλων αλλά και επιχειρήσεων, που θα εντάξει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, που θα μειώσει τους φόρους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος προανήγγειλε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλοεπενδυτικό πρόσημο, με ιδιωτικοποιήσεις και υλοποίηση projects με ισχυρό συμβολισμό, όπως το Ελληνικό.

Το κράτος θα εποπτεύει την αγορά και οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και θα έχουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το όραμα κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος στάθηκε στην προσπάθεια που θα καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών για τόνωση της ρευστότητας, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και με καλύτερη εκτέλεση των δημόσιων επενδύσεων. Σημείωσε δε την ανάγκη για σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε παράλληλα τη στόχευση της κυβέρνησης στην ενίσχυση της στήριξης των πιο αδύναμων, με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και με μέτρα στήριξης της οικογένειας.

 

Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος, διεμήνυσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling, σημειώνοντας ότι μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια διευρυμένη φορολογική βάση. Υπογράμμισε δε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις.

Ο κ. Regling αναφέρθηκε στην πρώτη του συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών: «Συναντήθηκα χθες με τον κ. Σταϊκούρα. Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν όταν θα μπει στο τραπέζι ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και πως «δεν διασφαλίστηκε η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους». Επεσήμανε επίσης ότι ορισμένες αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και μίλησε για οπισθοδρόμηση σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Με φόντο τις προεκλογικές παροχές της απελθούσας κυβέρνησης, έκανε λόγο για νέες αυξήσεις δαπανών και συμπλήρωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Για την αγορά εργασίας, ο κ. Regling επεσήμανε ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά περίπου 25 δισ. ευρώ, από την περιοχή των 100 δισ. ευρώ στην περιοχή των 80 δισ. ευρώ, κι αυτό χωρίς να μεσολαβήσει ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ, τόνισε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Αφού τόνισε ότι η μείωση επιτεύχθηκε κυρίως μέσω μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίων, υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 10 αξιόπιστα funds στην ελληνική αγορά, τα οποία επιδιώκουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες παρείχαν στον SSM συγκεκριμένους στόχους για περαιτέρω μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2021.

Ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων ως θετική εξέλιξη για την αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αλλά και την αξία των εγγυήσεων των επιχειρήσεων, γεγονός που τους επιτρέπει να δανείζονται πιο εύκολα.


Hans Vijlbrief, Πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup
Ανοιχτό παράθυρο για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε δεύτερο χρόνο, άφησε ο πρόεδρος του Euro Working Group Hans Vijlbrief, ο οποίος μετέσχε στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα:  «Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, κάντε αυτά που πρέπει και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει. Για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν».

Σύμφωνα με τον κ. Vijlbrief, οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και για να τους μειώσει κανείς θα πρέπει προηγουμένως να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι «δεν είναι τιμωρία για την Ελλάδα». Αντιθέτως, «στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, είναι για το καλό της».

Γιώργος Χουλιαράκης, τ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Η δημοσιονομική πολιτική είναι μεν πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο τ. αναπλ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. «Όταν για παράδειγμα μειώνεις κατά 1% του ΑΕΠ τον δημοσιονομικό στόχο, περιμένεις πράγματι να έχεις πρόσθετη ανάπτυξη αλλά για τα επόμενα 4-6 τρίμηνα, όχι για περισσότερο. Για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χρειάζεσαι καλό δημογραφικό, καινοτομία, μεταρρυθμίσεις, κράτος, δικαιοσύνη».

Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αν και υπογράμμισε ότι «οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, που αρχικά ήταν 4,5% του ΑΕΠ», συμπληρώνοντας: «Στη συνέχεια τους υπερβήκαμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Δεν ζητήσαμε ποτέ από την Ελλάδα να μην εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Declan Costello, τηρώντας απόσταση από τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πέτυχε τα δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα τα τελευταία χρόνια.

Το στοίχημα για την Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Costello, είναι «να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά υποστηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης όμως της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης».

O κ. Costello επεσήμανε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», σημείωσε.

Η Επιτροπή ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Costello, ο οποίος διαφώνησε με τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας: «Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά εκεί. Η έμφαση τώρα θα πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως η αγορά προϊόντων και η ενέργεια».Peter Dohlman, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Την ανάγκη μείωσης της φορολόγησης στην Ελλάδα προέκρινε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Peter Dohlman, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλή για χώρα η οποία υπέστη τόσο σφοδρή ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

 «Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», σημείωσε ο κ. Dohlman, ο οποίος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία ωστόσο «δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλή την ανεργία, επεσήμανε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και στάθηκε στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, εν μέσω μειούμενης πορείας των πιστώσεων.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, «για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», και μίλησε για τη σημασία ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη δημογραφική πρόκληση για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, αν δεν αντιστραφεί η σημερινή πορεία, η μείωση του νέου εργατικού δυναμικού θα διαμορφωθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η χώρα θα χρειαστεί μια 10ετία έως ότου επιστρέψει στα επίπεδα προ της κρίσης. «Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Dohlman, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενός καλύτερου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Nicola Giammarioli, επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Το παράδειγμα της υλοποίησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, έφερε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα  ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του ESM Nicola Giammarioli, προκειμένου να καταδείξει τα περιθώρια αλλαγής του μείγματος της πολιτικής χωρίς να αλλάξουν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Προτού αρχίσουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εντός των υφιστάμενων στόχων», τόνισε ο κ.  Giammarioli.

«Όλες οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα δείχνουν να πληρούνται, ωστόσο, υπάρχουν ρίσκα, τόσο εγχώρια όσο και διεθνή», πρόσθεσε  κ. Giammarioli, ο οποίος στάθηκε στο «πισωγύρισμα που είδαμε πρόσφατα» ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους. Σημείωσε δε ότι τις προεκλογικές νομοθετικές παρεμβάσεις της απελθούσας κυβέρνησης στήριξαν και ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή πορεία, σημειώνοντας ότι η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένες εξόδους στις αγορές.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές είναι το ζητούμενο. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Giammarioli.


Colin Ellis, Chief credit officer, EMEA, Moody’s Investors Service
H υφιστάμενη βαθμολόγηση (Β1) της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους αντικατοπτρίζει από τη μία πλευρά την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, από την άλλη πλευρά την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο chief credit officer του διεθνούς οίκου Moody’s, Colin Ellis.

Ο κ. Ellis κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών στο πεδίο των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «όσο δεν βλέπουμε άλμα στην ανάπτυξη, η αξιολόγηση του ελληνικού κράτους θα μένει σταθερή».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «όσο η Ελλάδα διατηρεί την καλή της στάση απέναντι στους θεσμούς, η πιστοληπτική της ικανότητα θα ενισχύεται». Εξάλλου, «η χώρα επωφελείται ιδιαίτερα από το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, χάρη στους εταίρους της».

Ο κ. Εllis επέστησε την προσοχή στα «μεγάλα περιθώρια μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα και στο «ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

Julien PetitΔιευθύνων σύμβουλος του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής, Goldman Sachs


Για πρώτη φορά μετά την κρίση, οι χρηματοοικονομικές προοπτικές για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές, με τη βοήθεια της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης, κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πιο ομαλοποιημένης κατάστασης, διαπίστωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs,
Julien Petit.

 

Όπως είπε, το κλίμα της ανάκαμψης ενισχύθηκε περαιτέρω από τα πρόσφατα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που οδήγησε σε δυναμικό ράλι τις αγορές.

 

Ο κ. Petit σημείωσε ότι, παρά τα προβλήματα της αναιμικής ανάπτυξης, του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και του αντίστοιχου κόστους κινδύνου που έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγή κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν πάει πολύ καλά και οι επενδυτές τις κοιτάζουν με θετική ματιά, όπως αποδεικνύεται από τις δύο πρόσφατες εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, που τιμολογήθηκαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. 


Juan José Marco
, επικεφαλής αγορών για τη ΝΑ Ευρώπη, British American Tobacco
Στη θεμελιώδη σημασία του φορολογικού συστήματος για την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο επικεφαλής αγορών για τη ΝΑ Ευρώπη της British American Tobacco Juan José Marco, ο οποίος μετέφερε το παράδειγμα της εταιρείας του, που βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις στην τοπική αγορά.

«Φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρούμε στη χώρα. Είχαμε βρεθεί σε ένα σημείο που φορολογούνταν το 85% των ακαθάριστων εσόδων. Ως αποτέλεσμα, στον κλάδο μας είχαμε την ανάπτυξη μιας παράληλης αγοράς που ξέφυγε από κάθε έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το θέμα του λαθρεμπορίου.

Η εταιρεία του, αντιμέτωπη με το δίλημμα να παραμείνει ή να φύγει από τη χώρα, επέλεξε να επενδύσει σε τεχνολογία, συνεργασίες και αξιοποιώντας την τοπική τεχνογνωσία, άλλαξε την επιχειρηματική της λειτουργία. Σήμερα, συνεχίζει να αναπτύσσεται υλοποιώντας νέες επενδύσεις αξίας 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας σε φόρους 3,2 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Juan José Marco.

Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός υγείας
Στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είναι προσανατολισμένη η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις αναφέρθηκε απο το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι και να πω σήμερα δεν έχει καμία σημασία εάν δεν συνδεθεί με μετρήσιμα αποτελέσματα, αποτελεσματικές πολιτικές και μέτρα που να αγγίζουν τη μέση ελληνική οικογένεια».

Ο κ. Κικίλιας κατέστησε σαφές ότι οι δυνατότητες νέων επενδύσεων που θα αναδειχθούν για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στον τομέα της υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου και των πολυεθνικών εταιρειών έχει να κάνει με το πώς θα εφαρμόσουμε το rebate και το clawback. Συνέδεσε επίσης τις επενδύσεις και την προσδοκώμενη ανάπτυξη με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη διασύνδεση ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς εργασίας και τη δημιουργία κινήτρων ώστε να σταματήσει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ευέλικτη ως μια μικρή χώρα, με τις κατάλληλες επενδύσεις η οικονομία της μπορεί να μοχλευθεί, ενώ είναι ανοιχτή σε συμπράξεις και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαίους εταίρους. Ως εκ τούτου, όπως είπε, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. «Όλοι θέλουν να επενδύουν με σκοπό το κέρδος. Εμείς θέλουμε να αποποινικοποιήσουμε το κέρδος. Να πληρώνονται εισφορές, φόροι και να ανοίγουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Declan Costello
, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εγγυήθηκε ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello και αναφέρθηκε σε δέσμες ζητημάτων που χρήζουν βέλτιστης διαχείρισης, με επίκεντρο τα ακόλουθα:

α) Την υλοποίηση εκτεταμένων μεταρυθμίσεων για τον έλεγχο της κρατικής δαπάνης στην υγεία. Όπως είπε ο κ. Costello, έχουν γίνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως προώθηση των γενοσήμων και θέσπιση ή προσπάθεια θέσπισης νέων διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τις υπηρεσίες υγείας. «Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά η υλοποίηση μέχρι στιγμής θα λέγαμε ότι είναι ελλιπής σε διάφορα πεδία», σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων.

β) Την υιοθέτηση νέας βαθμονόμησης του clawback. Το clawback εισήχθη πολύ νωρίς στο πρόγραμμα ως ένας μηχανισμός για να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως είπε ο κ. Costello. Ήταν ένα δημοσιονομικού χαρακτήρα εργαλείο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδείχθηκε αποτελεσματικό καθώς μείωσε τα επίπεδα της δαπάνης, στα επιθυμητά επίπεδα, κατά αντιστοιχία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα στοιχείο ανισορροπίας στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το clawback.

γ) Η τρίτη δέσμη ζητημάτων που ανέδειξε ο κ. Costello αφορά το επίπεδο της κρατικής δαπάνης για την υγεία στην Ελλάδα, καθώς έχει υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των κρατών - μελών της Ευρώπης. Εξήγησε ότι από μόνη της μια πρόσθετη δαπάνη ίσως να σημάνει και την καλύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες για τον έλεγχο της δαπάνης.

Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη 4% και πάνω, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, όπως υπογράμμισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο τις επενδύσεις, τη στόχευση σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις γρήγορες αλλαγές σε μια σειρά από τομείς όπως η φορολογία και η γραφειοκρατία.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία, με ατμομηχανή τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 85 χώρες, συμβάλλει στο εθνικό ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολεί 53.000 εργαζόμενους. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη προώθησης συνεργασιών της φαρμακοβιομηχανίας με τα πανεπιστήμια αλλά και στα αντικίνητρα που συναντούν οι επιχειρηματίες στην ελληνική αγορά, με πιο σημαντικό την υψηλή φορολογία.

«Να πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία αυτό που της αναλογεί»,  υπογράμμισε ο κ. Τρύφων και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο clawback, προτείνοντας να υπάρχει σύνδεσή του με επενδύσεις. Όπως τόνισε, πρέπει να υπάρχει μια 3ετής συμφωνία με τη βιομηχανία, καθώς το clawback ως προς το ύψος και τον τρόπο που εφαρμόζεται είναι «παράνομο - στραγγαλίζει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία».

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η χώρα αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων δεν είναι εφικτή με τη συμβατική οικονομία, σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος παρέθεσε εισήγηση στο ετήσιο συνέδριο του Economist. «Ως ακαδημαϊκή κοινότητα έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη χώρα σε αυτήν τη συγκυρία φέρνοντας πίσω τους ανθρώπους μας. Πολλές χώρες στρέφονται στην έρευνα και είναι ενδεικτικό ότι τα μεγάλα πανεπιστήμια φτιάχνουν τεχνοπόλεις μέσα στα campus - 70 δισ. επενδύονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και η χώρα μας πρέπει να έχει μερίδιο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.  Ο καθηγητής αφού απαρίθμησε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, έκανε ειδική αναφορά στην προσέλκυση πόρων 1,3 δισ.  ευρώ από την ακαδημαϊκή κοινότητα στη χώρα μέσω διεθνών προγραμμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Γραβάνης έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις προς τη νέα κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή τέλους εγγραφής 100 ευρώ για φοιτητές ανά εξάμηνο, η προσέκλυση από τα πανεπιστήμια ανθρώπων που ξέρουν το επιχειρείν και θα φέρουν τεχνογνωσία στην αγορά μας, η ανάπτυξη γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με επικεφαλής στελέχη του ιδιωτικού τομέα, η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης spin-off, startup εταιρειών και η απλοποίηση της λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας Πανεπιστημίων / Ερευνητικών Κέντρων, εκτός από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).

Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Έχουμε ιδιαιτερότητες ως χώρα στο θέμα της χρηματοδότησης, τόνισε από το βήμα του Economist ο αναπλ. καθηγητής πολιτικής υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος μέσω του συντονισμού συζήτησης με επίκεντρο τον τομέα της υγείας ανέδειξε την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων. Περιγράφοντας την ελληνική αγορά παρουσίασε στοιχεία για τις υψηλές δαπάνες υγείας, τονίζοντας ότι αποτελούν την 4η μεγαλύτερη δαπάνη για τα νοικοκυριά. Ο κ. Σουλιώτης έκανε ειδική αναφορά στην καινοτομία ως απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς την ίδια ώρα που η γραφειοκρατία, η δυσκαμψία και το ανταγωνιστικό περιβάλλον της στερούν πόρους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικών, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι 8 στους 10 θέλουν μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Βέβαια αν και η κοινωνία των πολιτών μπορεί να είναι ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, όπως υποστήριξε ο κ. Σουλιώτης, οι εκπρόσωποι των ασθενών ωστόσο δεν συμμετέχουν τόσο στην παραγωγή πολιτικών.


Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ
«Η ανάπτυξη χρειάζεται χρήμα, ιδιωτικό και δημόσιο», τόνισε κατά την εισήγησή του στο συνεδριο του Economist ο υφυπουργός Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Γιάννης Τσακίρης. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως «μη χρηματοδοτούμενη ανάκαμψη», εξηγώντας ότι τη δεκαετία της κρίσης οι εταιρείες δεν επένδυσαν σε πάγια, ούτε σε έρευνα και ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκτίμηση της PwC ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 270 δις μέσα στην επόμενη πενταετία και επεσήμανε τα τέσσερα βασικά «όπλα» που έχει η Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να διπλασιάσει τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της: το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και τη χρηματοδότηση από τα διάφορα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.  Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
Σε 14 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ που έχουν υλοποιηθεί αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, μεταξύ άλλων στο έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, από το οποίο οι αντίστοιχοι οργανισμοί είχαν αύξηση εσόδων 20%, και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Υπογραμμίζοντας την αξιοπιστία των διαγωνισμών και συμβάσεων ΣΔΙΤ στη χώρα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε 3η μεταξύ 135 χωρών στην κατηγορία «καλές διαγωνιστικές διαδικασίες». Επεσήμανε ότι ο τομέας ΣΔΙΤ έχει αντιμετωπιστεί με δυσπιστία, μεταξύ άλλων λόγω του φόβου ότι η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μαντζούφας, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι μια ισορροπημένη και υγιής σχέση.  

 

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων σύμβουλος, όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Για «ποσοστό που σοκάρει» μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αναφερόμενος στην καθίζηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 59% από το 2008 έως σήμερα. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία, όταν οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με την ύφεση, ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων υποδομής. Αντίθετα, στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης, οι κυβερνήσεις περικόπτουν διαρκώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να «βγουν» τα υπερ-πλεονάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, τα οποία παρέθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για έργα αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,8 ευρώ. Τόνισε ότι κάθε επένδυση σε έργα φέρνει θετικά αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα. Υπογράμμισε την ανάγκη το ελληνικό κράτος να «αναστήσει» το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δίπλα σε αυτό να προσελκυσθούν χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα και από τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή μόχλευση. Τέλος, ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στο κλίμα απόλυτης δυσπιστίας που εξέπεμπε η ελληνική πολιτεία με τις παλινωδίες στην περίπτωση του Ελληνικού, καθώς και στην ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες στην κρίση να βρουν την πολιτεία δίπλα τους και όχι απέναντί τους.


Raj Lahka, Διευθύνων σύμβουλος, όμιλος Growmore
Στο μεγάλο επενδυτικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Growmore Raj Lakha, τονίζοντας ότι στις διεθνείς αγορές δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων. Εν συνεχεία, επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Ινδίας, για την οποία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών, αξιολογώντας ότι η Ινδία θα εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια και ότι διαθέτει κοινές νοοτροπίες ως χώρα με την Ελλάδα. Ο κ. Lahka υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τις αναδυόμενες αγορές και εξήρε την ποιότητα των Ελλήνων αποφοίτων. Πρότεινε επίσης το παράδειγμα του Μαυρίκιου, ο οποίος λειτουργεί ως πύλη κεφαλαίων για την Αφρική, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάπτυξης της «γαλάζιας» οικονομίας.

Peter Vincent
, Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, government advisory
and business intelligence, Henley & Partners

Περισσότερα από 2 δις δολάρια έχουν επενδυθεί στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας μέσω του προγράμματος Golden Visa, επεσήμανε από το βήμα του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Henley & Partners Peter Vincent. Αναφέρθηκε γενικά στους ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν, είτε μόνιμα είτε προσωρινά, σε χώρες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, σε χώρες που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, καθώς και στα προγράμματα που προσφέρονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει σημασία να προσελκύεις όχι μόνο funds, αλλά και αυτούς που διαχειρίζονται τα funds. Εκτίμησε, τέλος, ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού
Για την ανάγκη στρατηγικού σχεδίου στον τουρισμό, με ομάδα υλοποίησης που θα αναφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, μίλησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.  Αναφέρθηκε στην κομβική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, την ώρα που σε γειτονικές χώρες το τουριστικό προϊόν πλήττεται από την τρομοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων για φορολογικά ζητήματα και για την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού. Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στο τουριστικό εισόδημα, για την ενίσχυση του οποίου, όπως είπε, απαιτείται να δημιουργηθούν εσωτερικές βάσεις. Eξήγησε ότι αυτό που λείπει είναι η στρατηγική προσέγγιση, καθώς ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τον ρυθμό προώθησης των υποδομών.

Tom Jenkins, Διευθύνων σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (ETOA)
Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα αναπτύσσεται συστηματικά από το 2012, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού (ΕΤΟΑ) Tom Jenkins . Όπως είπε, κόντρα στην οικονομική κρίση, που είχε την αφετηρία της σε εκείνη την περίοδο, η χώρα κατέγραφε κάθε χρόνο πρόοδο, για να φτάσει σήμερα να καταρρίπτει το ένα ρεκορ μετά το άλλο.

Ο κ. Jenkins υπογράμμισε επίσης ότι η ζήτηση καταγράφεται σταθερή στην αγορά, παρά την αστάθεια και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα και την Ισπανία, η οποία εμφάνισε καλές επιδόσεις κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Μιλώντας για τους επισκέπτες από διάφορες χώρες, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην Κίνα, προτείνοντας επενδύσεις για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό.
Κρις Θεοφιλίδης, Διευθύνων σύμβουλος, Celestyal Cruises
«Πρέπει να είσαι υπομονετικός όταν πρόκειται για την Κίνα», σχολίασε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises Κρις Θεοφιλίδης, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής τουριστικής αγοράς. Αναφέρθηκε επίσης στις κρουαζιέρες, οι οποίες προσελκύουν επιβάτες από μεγάλες αποστάσεις. Όπως είπε, αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί στα σχέδια ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τον αντίκτυπο των εντάσεων στον τομέα αλλά και στη βιομηχανία τουρισμού ευρύτερα. «Στην κρίση οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι επιβάτες από μακριά», υπογράμμισε. Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την επιβράδυνση των εσόδων παραδοσιακών τουριστικών αγορών, αναφέρθηκε σε παράγοντες όπως το Brexit και οι τοπικές καιρικές συνθήκες. Ο κ. Θεοφιλίδης σημείωσε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας βοηθά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που χαρακτήρισε ζητούμενο. Όπως είπε, οι προορισμοί είναι πολλοί και θα πρέπει να προσβλέπουμε στην επέκταση της εποχικότητας στη χώρα.


Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Για ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ενώ αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε την ανάγκη ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ανάπτυξης, αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό βήμα. Ανέφερε επίσης ως εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων τη γραφειοκρατία και την αργή απονομή της δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, αναφέροντας ότι ένας από τους κύριος στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, με κεφάλαια τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Τέλος, ο κ. Δήμας παρέθεσε τους στόχους του υπουργείου στο πλαίσιο της αντιστροφής του brain drain, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων καθώς και της διασύνσδεσης πολιτείας-πανεπιστημίων-ερευνητικών κέντρων, startupers και επιχειρήσεων.


Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
Στον ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων και τη συνδρομή τους στην εθνική οικονομία, μεταξύ άλλων λόγω του μεγέθους τους και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν, έριξε το βάρος η διευθύνουσα σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Ράνια Αικατερινάρη, μιλώντας για τους στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των δημοσίων επιχειρήσεων σε σχέση με παραμέτρους όπως οι κανόνες καλής εταιρικής διακυβέρνησης, η εκπαίδευση του προσωπικού, η ψηφιακή στρατηγική και η περιβαλλοντική αναβάθμιση και αειφορία. Υπογράμμισε την ανάγκη οι δημόσιες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να κάνουν επενδύσεις, με ίδια κεφάλαια ή με κεφάλαια από τις αγορές, καθώς και από το ΕΣΠΑ, όσον αφορά μικρά έργα.

Αντώνης Μπαρούνας,  Αντιπρόεδρος και γενικός Διευθυντής, Europe & Global Telco Accounts,
Lenovo Mobile Business Group

Η τεχνολογία θα πρέπει να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας σε έναν κόσμο που αλλάζει, υπογράμμισε στην εισήγησή του στο συνέδριο του του Economist ο αντιπρόεδρος και γενικός Διευθυντής, Europe & Global Telco Accounts,
της Lenovo Mobile Business Group
Αντώνης Μπαρούνας. Εκτίμησε ότι η περίοδος 2019-20 θα είναι η πιο σημαντική για την τεχνολογία, με πρωταγωνιστή το 5G, στο οποίο και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση. Εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να είναι μέσα στις χώρες που θα πρωτοπορήσουν σε αυτήν την τεχνολογία. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά 5G εφαρμογές που είναι σημαντικές όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ταχύτατου downloading, την αυτόματη οδήγηση, τη ρομποτική χειρουργική αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.


Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική
Σε τρεις κύριους τομείς στους οποίους η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει τη δημόσια αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αναπλ. γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής Ηρακλής Δασκαλόπουλος, και συγκεκριμένα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Επικεντρώθηκε στον πρώτο τομέα, τον τομέα της συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας το πολύ υψηλό κόστος των συντάξεων στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι εντός του σημερινού διανεμητικού συστήματος δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο αύξησης κόστους – μείωσης παροχών – αύξησης εισφορών, καθώς ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων μειώνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται.  Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και το συνταξιοδοτικό σύστημα να μεταβληθεί σε μοχλό ανάπτυξης αρκεί να ενισχυθεί με πυλώνες ασφάλισης που θα λειτουργούν κεφαλαιοποιητικά, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έναν υποχρεωτικό δεύτερο πυλώνα επικουρικής ασφάλισης και έναν προαιρετικό τρίτο πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί με φορολογικά κίνητρα. Τέλος, υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα αυξήσει την αποταμίευση και τη δημιουργία αποθεμάτων, που μεταφράζονται σε επενδύσεις και ανέφερε ότι η εφαρμογή των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατ΄ έτος μεταξύ 4,7 δις ευρώ και 8 δις ευρώ για τα επόμενα 40 έτη.

 

 


Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Το μοντέλο με το οποίο αναπτυσσόταν η χώρα μέχρι το 2010 κατέρρευσε, υπογράμμισε στην εισήγηση που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, και τόνισε ότι μόνο οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη. Επεσήμανε την ανάγκη εξωστρέφειας και επικέντρωσης στη διεθνή αγορά και συγκεκριμένα την ανάγκη να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ελκυστικά για την παγκόσμια αγορά. Επέμεινε στο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία αλλά και την ενσυναίσθηση και την αποδοχή του ρίσκου και της πιθανότητας αποτυχίας. Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει κυρίως πολλές πληροφορίες, τόνισε, οι οποίες δεν συνιστούν όμως κατ’ ανάγκην γνώση. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να συνδυαστεί με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, υπογράμμισε ο κ. Αξαρλόγλου.

Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
Για πρώτη φορά στην ιστορία φτιάχνουμε σε όλον τον πλανήτη δίκτυα που μπορούν να στηρίξουν την ψηφιακή εμπειρία όλων των πολιτών, τόνισε στο συνέδριο του Economist o γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, ενώ χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανέφερε ότι το κράτος καθυστερεί σε αυτόν τον τομέα και ότι από τον πολύ μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας πολύ λίγες διαθέτουν «χάρτη» ψηφιακής μεταμόρφωσης. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω των ηλεκτρονικών αγορών των επισκεπτών στη χώρα μας, να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις τους, κι έτσι να διαμορφώσουμε πολιτική για να τους καλύψουμε. Αναφέρθηκε, τέλος, στη δυνατότητα να κάνουμε άλματα ως κοινωνία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ επεσήμανε ότι για τα νέα δίκτυα που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στη χώρα μας χρειάζεται και ανάλογη νομοθεσία, καθώς και ότι θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και νέων μυαλών.

Αλέξης Χαρίτσης, τέως υπουργός Εσωτερικών
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δημιουργική και ελπιδοφόρα θέση και αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θέση αυτή διατύπωσε στην ομιλία που παρέθεσε κατά το επίσημο δείπνο της πρώτης ημέρας του 23ου ετήσιου συνεδρίου του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση  ο τέως υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μίλησε αφενός για «έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία», αφετέρου για «δημοσιονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας επί εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, με κινητήριους μοχλούς μάλιστα τις εξαγωγές, τη μεταποίηση και την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων».

Ο ίδιος τοποθετήθηκε αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς, και με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε πλέον, θα ασκήσουμε μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση». Τόνισε δε ότι η «ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν επιτρέπει στη ΝΔ να θεωρεί ότι έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό».

Εξάλλου, άσκησε κριτική στη νέα κυβέρνηση. Μίλησε για «εμμονή στην οριζόντια μείωση της φορολογίας, εξίσου για τα μικρά και μεγάλα εισοδήματα (πχ ΕΝΦΙΑ), σε αντίθεση με την περισσότερο στοχευμένη στα μικρά και μεσαία στρώματα που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Επίσης, έκανε λόγο για «πειραματισμούς στο ασφαλιστικό σύστημα (π.χ. ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης), που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «μαζί με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς και της οικολογίας», επιχειρεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και στόχους για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης».

Ομιλίες/παρουσίασεις συνεδρίου:  

Platinum sponsors:
National Bank of Greece, NBG Factors, NBG Securities, Ethniki Insurance, Public Power Corporation of Greece (PPC), IGI Poseidon, Hellenic Petroleum, Gold sponsors: Henley & Partners, Ellaktor Group, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry (PEF), CFA Society Greece, Public Gas Corporation (DEPA), Edison, ELPEDISON, Silver sponsors: British American Tobacco Hellas, MYTILINEOS, Sardelas Petsa law firm, Astir, DLA Piper, Pobuca,Trans Adriatic Pipeline (TAP), Qualco, Bronze sponsors: LAMDA Development, Thessaloniki Port Authority, DIS, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA), Hellenic Post (ELTA), Aktina Travel Group, with the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO), Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Telecommunications provider: WIND, Official Airline carrier: Aegean Airlines, Communication sponsors: SKAI, Kathimerini, Logistics supplier: DHL Express, Contributors: HEDNO (Hellenic Electricity Distribution Network Operator), ADMIE (Independent Power Transmission Operator), Chivas Regal, Hanikian Law Firm, Fisikon, Vikos, ARTECNIKO, Wine sponsor: Greek Wine Cellars

11 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση
Europe: Leaving indecisiveness behind?
16-17 Ιουλίου 2019, Grand Resort Lagonissi Athens

Η ατζέντα της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης μέσα στο νέο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνει η ταυτόχρονη «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της εφετινής 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχουν προσκληθεί να μετάσχουν, ενώ το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου θα συμπληρώσουν αναλύσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας σε τομείς όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι ευκαιρίες για τους νέους στην Ελλάδα, τα στερεότυπα σε σχέση με την κρίση, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο συμμετέχουν:
- Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
- Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
- Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας
- Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
- Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
- Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
- Nikola Dimitrov, υπουργός Εξωτερικών, Βόρεια Μακεδονία
- Matteo Renzi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
- Helle Thorning-Schmidt, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας
- Victoria Nuland, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
- Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
- Hans Vijlbrief, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup
- Γιώργος Χουλιαράκης, τ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών
- Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Peter Dohlman, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα
- Nicola Giammarioli, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, ESM
- Ευάγγελος Αποστολάκης, τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Γιώργος Κατρούγκαλος, τ. υπουργός Εξωτερικών
- Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
- Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Navios Group
- Pierre Vergerio, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization,
  Edison, διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon

Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:  www.hazliseconomist.com / www.greece2019.economist.com

Platinum sponsors:
National Bank of Greece, NBG Factors, NBG Securities, Ethniki Insurance, Public Power Corporation of Greece (PPC), IGI Poseidon, Hellenic Petroleum, Gold sponsors: Henley & Partners, Ellaktor Group, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry (PEF), CFA Society Greece, Public Gas Corporation (DEPA), Edison, ELPEDISON, Silver sponsors: British American Tobacco Hellas, MYTILINEOS, Sardelas Petsa law firm, Astir, DLA Piper, Pobuca,Trans Adriatic Pipeline (TAP), Bronze sponsors: LAMDA Development, Thessaloniki Port Authority, DIS, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA), Hellenic Post (ELTA), Aktina Travel Group, with the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO), Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Telecommunications provider: WIND, Official Airline carrier: Aegean Airlines, Communication sponsors: SKAI, Kathimerini, Logistics supplier: DHL Express, Contributors: HEDNO (Hellenic Electricity Distribution Network Operator), ADMIE (Independent Power Transmission Operator), Chivas Regal, Hanikian Law Firm, Fisikon, Vikos, ARTECNIKO, Wine sponsor: Greek Wine CellarsEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner