CYPRUS: REGAINING ITS MOMENTUM

14 Δεκεμβρίου 2017

  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Economist Event

CYPRUS: REGAINING ITS MOMENTUM
TARGETING INVESTMENT AND GROWTH
  14 Δεκεμβρίου 2017,  London Stock Exchange

John Andrews, consultant editor, The Economist, author, The World in Conflict 

«Aν αυτό το συνέδριο γινόταν λίγους μήνες πριν, όλοι θα σκεφτόμασταν ότι ίσως βρισκόμασταν κοντά στην επανένωση της Κύπρου. Αλλά αυτό δεν συνέβη», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο consultant editor του The Economist John Andrews.

 

Ο ίδιος στάθηκε στην πρόσφατη παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις αναφορές του σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας ότι τα πράγματα στη νοτιανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν διαρκώς παγίδες, γεγονός που συνιστά παρατεταμένο πρόβλημα για την οικονομική προοπτική της περιοχής.

 

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε -για παράδειγμα- ότι εντοπίστηκαν μεν ενεργειακά αποθέματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, υπάρχει απόσταση μέχρι το στάδιο της αξιοποίησης των πόρων μέσα σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

James Ker-Lindsay, senior visiting fellow, London School of Economics and Political Science, professor of politics and policy, St Mary’s University

 

Εξαιρετικά απογοητευτικό χαρακτήρισε το πρόσφατο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο καθηγητής του St Marys University James Ker-Lindsay, ο οποίος μετείχε στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο. Όπως είπε, «ήταν μια ευκαιρία, όμως, όχι τόσο μεγάλη όσο φαινόταν, καθώς η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη».

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην ρίχνει το απαιτούμενο βάρος στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς βρίσκεται σε μια σειρά προκλήσεων υψηλής προτεραιότητας, όπως η Συρία, η Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή κ.ο.κ.

 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο σημείο που θα τους επέτρεπε να λειτουργήσουν καταλυτικά στην υπόθεση της Κύπρου.

 

Ευρύτερα, αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομίας, επεσήμανε ότι η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και η δέσμευση στις αναγκαίες πολιτικές είναι που κάνει τη διαφορά στην αναπτυξιακή προοπτική, τονίζοντας ότι είναι ορατό ένα θετικό μομέντουμ στην Κύπρο.

 

Peter Bofinger, Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Καθηγητής νομισματικής πολιτικής και διεθνών οικονομικών του Πανεπιστημίου του Würzburg

Για «επιστροφή - έκπληξη» της Ευρωζώνης έκανε λόγο από το βήμα του Economist στο Λονδίνο ο καθηγητής Peter Bofinger, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τρεις βασικές παραμέτρους:

  • Η νομισματική πολιτική άλλαξε πορεία.
  • Η λιτότητα σταμάτησε το 2013.
  • Σημειώθηκε υψηλή ανταπόκριση στις μεταρρυθμίσεις.

 

Ο ίδιος ωστόσο μίλησε για διαφοροποιημένες επιδόσεις στη νότια ζώνη του ευρώ. Πάντως, στάθηκε συνολικά στη θετική αναπτυξιακή προοπτική όπως αυτή διαμορφώνεται και για το 2018. Παρατήρησε δε πως η Κύπρος ήταν πιο ανοικτή οικονομία από τις υπόλοιπες του ευρωπαϊκού νότου, γεγονός που τη βοήθησε να ανακάμψει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

 

Ο κ. Bofinger στάθηκε επίσης στη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Μακρόν για βαθύτερη ενοποίηση της ΕΕ. 

 

Anthony De Lannoy, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη επιτρέπει στην Κύπρο, από μια ισχυρή θέση πλέον, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απομένουν από την κρίση: υψηλό ιδιωτικό χρέος και υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την άποψη αυτή διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου του
Economist στο Λονδίνο ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Anthony De Lannoy, υπογραμμίζοντας ότι -παρόλη την πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα- ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ΑΕΠ παραμένει ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

«Εκτός κι αν μεσολαβήσει μια ευρωπαϊκή λύση, η εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πάρει κι άλλο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lannoy.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τουλάχιστον κάποιοι από τους κατόχους μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν, αλλά ενδεχομένως δεν το κάνουν για στρατηγικούς λόγους». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως υπάρχει μια ισχυρή προστασία των βασικών κατοικιών που επιτρέπει στους δανειολήπτες να περιμένουν για μια καλύτερη συμφωνία.

«Αναμένεται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην αρχή του 2018 μπορούν να ληφθούν πιο αποφασιστικά μέτρα», τόνισε ο κ. Lannoy, ο οποίος διεμήνυσε ότι το τρέχον περιβάλλον της ισχυρής ανάπτυξης στην Κύπρο προσφέρει το κατάλληλο μομέντουμ για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Servaas Deroose, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, DG ECFIN, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 

Η ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι τα στοιχεία που διαφοροποίησαν την Κύπρο από την Ελλάδα κατά τη διαχείριση της κρίσης, σύμφωνα με τον αναπλ. γενικό διευθυντή του DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Servaas Deroose, ο οποίος από το βήμα του Economist στο Λονδίνο αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές επιδόσεις της Κύπρου, από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη.

 

Όπως είπε, η ανάκαμψη οδηγείται από τον κατασκευαστικό τομέα και τον τουρισμό, όπως και την ιδιωτική κατανάλωση. Πάντως, ο κ. Deroose τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Μίλησε επίσης για περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεων στον δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την καινοτομία.

 

Nick Fahy, διευθύνων σύμβουλος, Bank of Cyprus UK

 

«Είμαστε πλήρως κεφαλαιοποιημένοι και έτοιμοι για business» είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of Cyprus UK Nick Fahy, ο οποίος μίλησε για ιδιαίτερα θετικό μομέντουμ στην κυπριακή οικονομία.

 

Όπως είπε, η τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στο νησί, συνεισφέροντας δραστικά στη μεγέθυνση της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε εξάλλου πως το 90% των δανείων και των καταθέσεων βρίσκονται στην Κύπρο.

 

Ο ίδιος μίλησε για νέα πιστωτική επέκταση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία, τονίζοντας ότι τα νέα δάνεια αντικατοπτρίζουν το γεγονός πως η Κύπρος ανακάμπτει. «Υπάρχουν φυσικά ακόμη περισσότερα να γίνουν», σημείωσε ο κ. Fahy, υπογραμμίζοντας εκ νέου το θετικό μομέντουμ για την κυπριακή οικονομία.

 

Colin Ellis, διευθύνων σύμβουλος, chief credit officer EMEA, Moody’s Investors Service
 

Βλέπουμε και καταγράφουμε μεγάλη πρόοδο στην Κύπρο, ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και chief credit officer EMEA της Moodys Investors Service Colin Ellis, τονίζοντας ότι η επιστροφή στα υψηλότερα επίπεδα πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι σύνθετη και σταδιακή διαδικασία, η οποία δεν προκύπτει αυτομάτως από την εμφάνιση θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

 

Περιγράφοντας ευρύτερα τον ρόλο των αξιολογήσεων, υπογράμμισε ότι αυτές δεν αντανακλούν τις επιδόσεις των κυβερνήσεων, ούτε έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα στον τομέα των επενδύσεων. Μιλούν απλώς στους πιστωτές, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τους ενημερώνουν αν τα κράτη πληρώνουν ό,τι υποσχέθηκαν στην ώρα που υποσχέθηκαν.

 

Ευγένιος Ευγενίου, διευθύνων σύμβουλος, PwC Cyprus

Ο κ. Ευγένιος Ευγενίου, διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίδει ο οργανισμός στον ρόλο των ξένων επενδύσεων ως κινητήρια δύναμη για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο, ενώ στηρίζει προσπάθειες που στοχεύουν στην προώθηση της χώρας ως επιχειρηματικού κέντρου διεθνούς κύρους. Σχολιάζοντας το θέμα του συνεδρίου, δήλωσε ότι «η Ευρώπη σήμερα βιώνει έντονες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Κύπρος αποτελεί σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής εξίσωσης και προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική, πρέπει να συνεχίσουμε με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση μιας καινοτόμου οικονομίας και μιας δυνατής κοινωνίας».

Bojan Markovic, αναπληρωτής διευθυντής, τμήμα οικονομικών, πολιτικής και διακυβέρνησης, EBRD

Τα τελευταία χρόνια η τράπεζα έχει επενδύσει στην Κύπρο 270 εκατ. ευρώ, επεσήμανε κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist
στο Λονδίνο ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της EBRD Bojan Markovic, τονίζοντας ότι τα projects αφορούν κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε τομείς όπως οι μαρίνες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, με ανάλογο αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν και σημείωσε ότι παραμένει η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε επενδυτικά προγράμματα της EBRD που αφορούν στον συγκεκριμένο τομέα και απευθύνονται και στην Κύπρο (προανήγγειλε αντίστοιχη δράση τις επόμενες λίγες εβδομάδες).

 

Allan Dutton, operational and performance director, Columbia Marlow Holding
 

Τα χαρακτηριστικά του θεσμικού πλαισίου στην Κύπρο, που το καθιστούν ένα «ιδιαίτερα υγιές και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον», περιέγραψε  από το βήμα του Economist στο Λονδίνο ο εκπρόσωπος του Columbia Marlow Holding Allan Dutton, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στην «εξαιρετική γεωστρατηγική θέση» της.

 

Ο κ. Dutton ανέλυσε τη δυναμική της ναυτιλιακής δραστηριότητας στην Κύπρο και έκανε λόγο για ανταγωνιστικές υπηρεσίες και εξόχως ελκυστικό φορολογικό καθεστώς. Επεσήμανε δε πως το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο διασφαλίζει χαμηλά κόστη τοποθέτησης στον τομέα της ναυτιλία. Ο ίδιος μίλησε για υψηλά πρότυπα ασφαλείας του κυπριακού στόλου και για ιδιαίτερα κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό.
 

Νατάσα Πηλείδου, γενική διευθύντρια, Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA)

Η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2016, παρουσιάζοντας 11 συναπτά τρίμηνα σε θετική περιοχή, καθώς και διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Νατάσα Πηλείδου.

Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε την επιτυχή επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2017 η έκδοση ομολόγου υπερκαλύφθηκε 4 φορές με τις προσφορές να αγγίζουν τα 2 δις.

Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση 9,1% και το ίδιο έτος καταγράφηκε ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ (αναμένεται στο 3,5% του ΑΕΠ το 2017). Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11% στο 9,3% μέχρι το 2019.

Η κ. Πηλείδου ξεχώρισε ως τους πλέον δυναμικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας τον τουρισμό, τη ναυτιλία, το real estate, την ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σημειωτέον, στην Κύπρο καταγράφεται 7,3% ετήσια αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών (στα 9,2 δις το 2016), καθώς και 33,8% αύξηση των τηλεπικοινωνιών και των ICT υπηρεσιών.

Ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιούνται 3 δημόσια και 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην Κύπρο εμφανίζεται η υψηλότερη απορρόφηση κονδυλίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020.


Stelios Elia
, principal, BC Partners

Τι ψάχνουν τα κεφάλαια
private equity στη νοτιοανατολική Ευρώπη; Το ερώτημα αυτό διατύπωσε και απάντησε μέσα από το συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο εκπρόσωπος της BC Partners Stelios Elia.

«Ισχυρές ομάδες διοίκησης, μακροοικονομική σταθερότητα, ηγέτες αγοράς, παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική, ανθεκτικές ταμειακές ροές», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Στάθηκε δε στη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ιστορίες επιτυχίας φέρνοντας το παράδειγμα της Pharmaten, «ηγέτιδας παραγωγού καινοτόμων φαρμάκων», της Migros, «ηγέτιδας εμπόρου τροφίμων στην Τουρκία» και της Dental Pro, «ηγέτιδας στην αγορά οδοντιατρικών υπηρεσιών της Ιταλίας».

Αντώνης Ντατζόπουλος, πρόεδρος, Hellenic Bankers Association, UK 

Χρειάζονται προετοιμασία, υποδομές, αξιοπιστία και διαθεσιμότητα κεφαλαίων, υπογράμμισε από το συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Hellenic  Bankers Association UK Αντώνης Ντατζόπουλος, αναφερόμενος σε βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τις εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων.

 

Ομιλίες και παρουσιάσεις: www.hazliseconomist.com 

Adobe SystemsPlatinum sponsors:  Bank of Cyprus, PwC

November 29th 2017

  

  PRESS RELEASE

Economist Event

CYPRUS: REGAINING ITS MOMENTUM
TARGETING INVESTMENT AND GROWTH
  December 14th 2017,  London Stock Exchange

After stabilization, recovery. After recovery, growth. The latest developments in Cyprus coincide with the momentum of the Eurozone’s economy and provide the ground for potential investment in the wider region of southeastern Europe. The Cyprus issue still remains a problem, which seeks the opportunity to restart the process of finding a solution.

On Thursday, December 14th 2017 the Economist Events under the  chairmanship of The Economist’s political editor John Peet are hosting a special event at the London Stock Exchange featuring prominent speakers who will discuss among others Europe’s economic future, Brexit developments and political prospects in the southeastern European region:

n Peter Bofinger, Member of the German Government’s Council of Economic Advisers and professor
   of economics, money and international relations, University of Würzburg
n Anthony de Lannoy, Executive director, IMF
n Servaas Deroose, Deputy director-general, DG ECFIN, European Commission
n Stelios Elia, Principal, BC partners
n Colin Ellis, Managing director, chief credit officer EMEA, Moody’s Investors Service
n Evgenios Evgeniou, Chief executive officer, PwC
n John Patrick Hourican, CEO and member of the board of directors, Bank of Cyprus
n James Ker-Lindsay, Senior visiting fellow, London School of Economics and Political Science,
   professor of politics and policy, St Mary’s University
n Bojan Markovic, Deputy director economics, policy and governance department, EBRD
n Antonis Ntatzopoulos, President, Hellenic Bankers Association, UK
n Mark O’Neil, CEO, Columbia Marlow Holding
n Natasa Pilides, Director general, Cyprus Investment Promotion Agency (CIPA)
n Andreas Westphal, Adviser, mission chief for Cyprus, European Central Bank

Detailed conference agenda: www.hazliseconomist.com 


Platinum sponsors:  Bank of Cyprus, PwC


Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner