THE EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT

10 Οκτωβρίου 2017


  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
THE EU-EURASIA-CHINA
BUSINESS SUMMIT
«Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση»
  9 και 10 Οκτωβρίου 2017
Divani Apollon Palace & Thalasso
Καβούρι


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

 

Τον προσεχή Δεκέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο συνέδριο του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Ο υπουργός στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ ανέφερε ότι έως το 2040 προβλέπεται σταδιακή μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου, κυρίως λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων στη Βόρεια Θάλασσα.  Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου, οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εισαγωγών ή αναζήτησης νέων πηγών προμήθειας. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης έκανε αναφορά στον σχεδιασμό για επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 50 περιοχές και πόλεις της Ελλάδας έως το 2023, στο γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί το 50% του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, στην κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης, στις Σέρρες, το 2022, στην ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών για τον αγωγό EastMed, καθώς και στη σχεδιαζόμενη δεύτερη πύλη για την υποδοχή LNG, στην Αλεξανδρούπολη, που θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Τέλος, όσον αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων, ο υπουργός επεσήμανε την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και δήλωσε ότι προκηρύχθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός για δύο περιοχές ΝΔ της Κρήτης.

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας, κάτι όμως που εξαρτάται από την προμήθεια ενέργειας σε ανταγωνιστική τιμή, και αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος, δήλωσε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής του τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος μετέχει στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο που προκρίνει η Νέα Δημοκρατία στα ενεργειακά ζητήματα, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των αντίστοιχων έργων και υποδομών, στη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, καθώς και νέων μορφών ενέργειας, στην αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στην ταχύτερη προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.


PAOLO SCARONI

Για να είναι πολιτικά ανεξάρτητη η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια, δήλωσε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής πρόεδρος του Rothschild Group και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ENI Paolo Scaroni, o οποίος μετέχει στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Επειδή όμως η παραγωγή στην Ευρώπη εξασθενεί, θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές, είπε ο κ. Scaroni. Επεσήμανε επιπροσθέτως τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και το θέμα της τιμής. Μια άλλη λύση είναι το εισαγόμενο από την Αμερική LNG, το οποίο όμως είναι ακριβό σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, και το οποίο παραμένει κατά κύριο λόγο ρωσικής προέλευσης. Έτσι, το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εναλλακτική, σύμφωνα με τον αναπληρωτής πρόεδρος του Rothschild Group.Τέλος, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μια ενεργειακή στρατηγική για όλη την ήπειρο.

 

KONSTANTIN SIMONOV

Στη σημασία της Κίνας ως εναλλακτικού καταναλωτή ρωσικής ενέργειας σε σχέση με την Ε.Ε. αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες των ρωσικών πεδίων φυσικού αερίου και τα σχέδια για νέους αγωγούς και νέα υποδομή που αφορά την τροφοδοσία τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης. Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την επέκταση του ανταγωνισμού στην ενέργεια,

μιλώντας για υπεροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στο θέμα της τιμής. Επίσης, παρατήρησε ότι η

κατανάλωση πετρελαίου στην Ευρώπη μειώνεται αλλά στην Κίνα αυξάνεται, κι έτσι κατά τη γνώμη του η σημασία της αγοράς ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.


KATE MARIE BYRNES

H Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς λόγω της θέσης της μπορεί να προσφέρει ανθετική διαφοροποίηση των πηγών, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η Kate Marie Byrnes, deputy chief of mission της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε εισήγηση που παρέθεσε στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, η κυρία Byrnes υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας συνακολούθως όλα τα projects που τη συνδέουν με τους γείτονές της.

Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως παραγωγό φυσικού αερίου, τόνισε η κυρία Byrnes, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα παρουσιάζει χαρακτηριστικά ηγεσίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως αναφορικά προς την ηλιακή ενέργεια, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Τήλου.

Η κυρία Byrnes δήλωσε ότι η Αμερική κατανοεί τη σημασία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης, ωστόσο η εισαγωγή περισσότερου ανταγωνισμού θα μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων και θα λειτουργήσει ως εργαλείο συνεργασίας.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Για μια «συμπαγή» στρατηγική της Κίνας, που «δένει» με τη στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε απο το βήμα του Economist ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην οικονομική συνεργασία της Ε.Ε. με τον χώρο της Βόρειας Αφρικής και σε σημαντικά έργα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή εξέλιξη, όπως ο EuroAsia Interconnector, το πρόγραμμα Superfast Broadband (όπου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.) και την ανάπτυξη οπτικής ίνας στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Προμαχώνα, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός επεσήμανε το ισχυρό ενδιαφέρον κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών για την ανάπτυξη των δικτύων στην Ελλάδα. Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα μπαίνει στη σφαίρα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, με την ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων της. Κατέληξε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο να παίξει και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι φίλοι της και οι λιγότερο φίλοι της.

 

ZURAB GUMBERIDZE

Στον ρόλο της Γεωργίας στις διεθνείς μεταφορές, ειδικότερα στις μεταφορές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης αναφέρθηκε ο senior expert του South Caucasus transport corridor της Γεωργίας Zurab Gumberdize, ο οποίος από το βήμα του Economist αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της χώρας του με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Κίνα. Τέλος, ο ίδιος τόνισε τον ρόλο των ελευθέρων οικονομικών ζωνών και των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

 

JEAN-GUY CARRIER

Στο 1 τρις δολάρια έφθασαν το 2016 οι επενδύσεις στην περιοχή της πρωτοβουλίας One Belt-One Road, δήλωσε ο Jean-Guy Carrier, εκτελεστικός πρόεδρος του SRCIC, ο οποίος μετείχε με ομιλία του στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT. Ο πρόεδρος της Κίνας έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μια πολυμερής προσπάθεια. Όλο και περισσότερες χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) ώστε να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα projects. «Λιτά, καθαρά και πράσινα» είναι το σύνθημα για αυτά τα projects, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jean-Guy Carrier, ο οποίος εκτίμησε ότι το One Belt-One Road μπορεί να εξελιχθεί στην πιο σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην ιστορία και να βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια.

 

OLEG DUNAEV

Στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον Ευρασιατικό χώρο αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT ο Oleg Dunaev από τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP) και το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CCI RF).

Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους περιορισμούς όσον αφορά την ανάπτυξη των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics) και τη μεγάλη μείωση του κόστους που μπορεί να υπάρξει με την κατάργηση των τελωνειακών φραγμών και την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Χαρακτήρισε «εύθραυστη» την παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο επεσήμανε τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες συνεργασίας Ε.Ε., Ευρασίας και Κίνας. 

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ

Στον ρόλο του ελληνικού εφοπλισμού και τη σημασία του λιμανιού του Πειραιά μέσα στις νέες δυνατότητες διακρατικών συνεργασιών που διαμορφώνονται αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ICC-Hellas και αντιπρόεδρος του SRCIC Νικόλαος Βερνίκος, ο οποίος σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT τόνισε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός πιστεύει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά δεν φοβάται και τους αυστηρούς κανόνες που μπορεί να θέσει ο ανερχόμενος προστατευτισμός.

O Πειραιάς είναι σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, ενώ ακόμα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών αεροδρομίων λόγω της νησιωτικότητάς της. Τέλος, ο ίδιος εξήρε τον ρόλο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC) στην ενοποίηση των τελωνειακών κανόνων ανά τον κόσμο και στην «εκπαίδευση» των κυβερνήσεων σε αυτόν τον τομέα.

 

ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΝΙΔΗΣ

Σε παράγοντες που θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις, ιδίως δε εκείνες στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρες αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο εταίρος και αντιπρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας KLC Θωμάς Λαμνίδης, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τήρηση των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων έναντι των επενδυτών. 


Ομιλίες και παρουσιάσεις:

www.hazliseconomist.com  /  www.eurasia-china-2017.economist.com  

Adobe SystemsGold sponsors: Henley & Partners and Greek Public Power Corporation
Bronze sponsor: Consolidated Contractors Company (CCC)
With the support of: Enterprise Greece and Silk Road Chamber of International Commerce
Sponsors: Athens International Airport “Eleftherios Venizelos” and Athens Medical Group
Supporting organisations: Hellenic-Russian Chamber of Commerce, ICC Hellas, European Public Law Organization (EPLO), the Greek International Business Association-SEVE, the Greek-Kazakh Chamber of Commerce, Dialogos and Hellenic Entrepreneurs Association (EENE)
Telecommunications provider: WIND
Logistics supplier: DHL
Airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: SiEBEN
Contributors: Mirum, Hanikian Law Firm, Metaxas & Associates and KLC Consulting
Exhibitor: Jeep
Online communication sponsors: CNN Greece and Energypress

10 Οκτωβρίου 2017  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
THE EU-EURASIA-CHINA
BUSINESS SUMMIT
«Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση»
  9 και 10 Οκτωβρίου 2017
Divani Apollon Palace & Thalasso
Καβούρι


ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Θέτοντας στο επίκεντρο την Ευρώπη, την Ευρασία και την Κίνα, το συνέδριο αυτό αναφέρεται στο ζήτημα της προσέγγισης μεταξύ ανατολής και δύσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες που πρωτοπόρησαν στη συνεργασία με την Κίνα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η Κίνα έκανε την πρώτη μεγάλη επένδυσή της μέσα από την Cosco, αποδεικνύοντας τη θέλησή της να βρει τον δρόμο της συνεργασίας της με την Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα. 

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, η μεγάλη πρωτοβουλία της Κίνας τονίζει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τη Δύση και αυτήν την προσπάθεια εμείς οι Έλληνες τη στηρίζουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η συνεργασία αυτή έχει σημαντικό οικονομικό προσανατολισμό, αλλά προϋποθέτει έναν άλλο διάλογο που υπερβαίνει την οικονομία, τον διάλογο των πολιτισμών, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Δεν ζούμε την εποχή της σύγκρουσης πολιτισμών, αλλά μέσα από τη συνεργασία των πολιτισμών πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο συγκρούσεων και δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να αφήσουμε να αναβιώσουν οι εφιάλτες του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

 

 

JOHN ANDREWS
Με τη διαπίστωση ότι το κέντρο βαρύτητας κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή άνοιξε τις εργασίες του
EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT o consultant editor του Economist John Andrews, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διερευνά το πεδίο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπό τη διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Πρέπει να βρούμε το νόημα αυτής της αλλαγής για να έχουμε μία επιτυχημένη έκβαση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Economist.


ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Για τον καθοριστικό ρόλο που κατέχει ο τουρισμός σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον με οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές, με προκλήσεις και αστάθμητους παράγοντες αλλά που γεννά και ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, έκανε λόγο από το βήμα του Economist η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο πλαίσιο του συνεδρίου EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι από τις πλέον ανθεκτικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες διεθνώς, με συμβολή 10% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και 7% στις παγκόσμιες εξαγωγές με σημαντική επίσης συνεισφορά στην απασχόληση και προβλεπόμενη ετήσια ανάπτυξη άνω του 3% έως το 2030, ανέφερε η υπουργός, ενώ εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 30 εκατ. με αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: διανυκτερεύσεις, πληρότητες, έσοδα και επενδύσεις.
           

Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 300 προτάσεις για επενδύσεις, καθώς κορυφαίοι ρωσικοί και κινεζικοί όμιλοι προχωρούν σε στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ξενοδοχειακό τομέα και στις υποδομές, υπογράμμισε η κυρία Κουντουρά.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδς Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.  

Τόσο η Κίνα, όσο και η Ευρασιατική Ένωση βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής μας διπλωματίας, ανέφερε ο υπουργός, φιλοδοξώντας -όπως είπε- να καταστούμε ένας από τους βασικούς διαύλους περιφερειακής συνεργασίας ολόκληρης της Ευρώπης με την Κίνα.

Τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρασίας και την Κίνα, από την εποχή του παλιού Δρόμου του Μεταξιού, και αναφέρθηκε σε ενέργειες του υπουργείου για την προώθηση της συνεργασίας με τα αντίστοιχα κράτη. Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τέτοιες περιφερειακές και διακρατικές συνεργασίες θα συμβάλουν και στην αξιοποίηση ενός ακόμα συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του brain drain.

 

ROMAN VASSILENKO

Όντας η μεγαλύτερη ηπειρωτική χώρα του κόσμου, το Καζακστάν έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα τη διασφάλιση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητά της με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον Roman Vasilenko, υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Χάρις σε νέα project, όπως είναι ο νέος «δρόμος του μεταξιού», η σχέση της ΕΕ με την Ευρασία περνά πλέον μέσα από το Καζακστάν, βοηθώντας περισσότερο τις συναλλαγές μεταξύ ανατολής και δύσης και ενισχύοντας την παγκόσμια ευημερία, υπογράμμισε ο υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο Nurly Zhol, στο νέο project του Καζακστάν, που στόχο έχει να μετατρέψει το Καζακστάν σε έναν βασικό κόμβο διαμετακομιδής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι μεταφορές προς στην Κίνα έχουν ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά αναμένεται να 8πλασιαστούν μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον κ. Vassilenko, ενώ αυτήν τη στιγμή από το Καζακστάν περνάει το 40% των οδικών μεταφορών από την Κίνα προς την Ευρώπη.

Χωρίς τη συμμετοχή της χώρας του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του One Belt One Road, είπε ο κ. Vasilenko, ενώ επεσήμανε ότι το Καζακστάν τάσσεται πάντα υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας.

 

Jianzhong Lu

Η Ελλάδα αποτελεί μία πραγματική γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία τόνισε κατά την εισήγησή του ο ιδρυτικός πρόεδρος του Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC) και πρόεδρος του Tang West Market Group Jianzhong Lu, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Παράλληλα, εξήρε τις τεράστιες προοπτικές που διαγράφονται για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος», ενώ έθεσε την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά το διεθνές εμπόριο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική της Κίνας για την προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε όλα τα επίπεδα, (γη, θάλασσα, αέρα και κυβερνοδιάστημα) και εξέφρασε τεράστια εμπιστοσύνη στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

VLADIMIR CHIZHOV

Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται η επόμενη, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Vladimir Chizhov, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT. Μίλησε για μία νέα τεχνολογική τάξη που οδηγεί σε έναν μη ανατρέψιμο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο την αύξηση του γενικού επιπέδου ευημερίας αλλά και την επιδείνωση των αντιφάσεων. Ο κ. Chizhov μίλησε για λανθασμένη λογική στις προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις σχέσεις της με τη χώρα του, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς προσπάθειες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία και βεβαίως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τμήματος της παγκόσμιας πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιδείξει στρατηγική υπομονή και να περιμένει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλάβει ότι για λόγους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς, η Ρωσία και η Ευρώπη, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον.

 

 Jemal Inaishvili

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό εταίρο, διαμήνυσε από το βήμα του Economist o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας Ασίας-Ειρηνικού και επίτιμος πρόεδρος του Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC) Jemal Inaishvili, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Ο κ. Inaishvili αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών λόγω της διεύρυνσης της μεσαίας τάξης στην Κίνα, ενώ χαρακτήρισε τον λιμένα του Πειραιά ως κόμβο των μεταφορών προς την Ευρώπη και την Ασία.

Παράλληλα, υπογραμμίσε πως με την παρουσία της Cosco και των Κινέζων, ο Πειραιάς και η Ελλάδα συνολικά έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό κόμβο για την Ευρώπη και να διαδραματίσει συστηματικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

 

LAZA KEKIC

Για καλή διεθνή οικονομική συγκυρία αλλά και για αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων μίλησε ο Laza Kekic, ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην διευθυντής προβλέψεων του Economist Intelligence Unit, ο οποίος συμμετείχε στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα υπό τη διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kekic αναφέρθηκε σε κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit και σε 4 κύριους γεωπολιτικούς κινδύνους: α) Τις απειλές πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, β) την ήττα του ISIS που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, γ) την αυξανόμενη αναταραχή στα Βαλκάνια και δ) τον φόβο για ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ

Μία ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες για δημιουργία ευρύτερων οικονομικών ολοκληρώσεων έκανε από το βήμα του Economist ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος εκτίμησε ότι μόνο αν Ευρασία, Ε.Ε. και Κίνα συνεργαστούν μπορούν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι του παρελθόντος και να προωθηθούν η ειρήνη και η ευημερία.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι παγκοσμίου επιπέδου, διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγενένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, μία κρίση αρχών και αξιών, την οποία χαρακήρισε ως μία κρίση αλληλεγγύης, μια υπαρξιακή κρίση που άγγιξε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ένωσής μας, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Για μείωση των παράτυπων αφίξεων κατά 95% χάρις την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας για μία Ευρώπη που «είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης»,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την ανάκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας ισχυρής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. 

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ

Δεδομένου ότι σταδιακά μεταφέρεται προς την Ευρασία το κέντρων των παγκοσμίων οικονομικών εξελίξεων, η γεωγραφική θέση της χώρας μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Θεωρώντας ότι η στρατηγική του One Belt One Road μπορεί να συνδυαστεί με τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας μας, ο κ. Πιτσιόρλας θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία ως την απάντηση της Κίνας στις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Κάνοντας λόγο για τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε πως επιθυμία μας είναι η ευρωπαϊκή πολιτική να βρει τον τρόπο να συνδιαλλαγεί θετικά με την κινεζική στρατηγική και να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας.

 

JUERG STEFFEN

Για μία νέα τάξη παγκοσμίων πολιτών που αναδύεται έκανε λόγο ο chief operating officer της Henley & Partners Juerg Steffen, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Αυτοί οι πολίτες έχουν κάμποσα σπίτια, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και επενδύουν διεθνώς και για αυτούς η πολλαπλή ιθαγένεια αποτελεί τον κανόνα, την ίδια ώρα που η πολιτική στάση απέναντι στην πολλαπλή ιθαγένεια έχει αλλάξει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Henley & Partners. Και ο λόγος που επιθυμούν την επιπρόσθετη ιθαγένεια είναι η δυνατότητα που τους παρέχεται να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε διάφορες χώρες. Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, καθώς με γερμανικό διαβατήριο μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε 176 χώρες χωρίς βίζα, ενώ το Αφγανιστάν είναι τελευταίο, δίνοντας την αντίστοιχη δυνατότητα μόνο για 24 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Steffen.

 

ΗΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Για τα projects που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του φορέα, τα οποία αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Ηλίας Αθανασίου, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης, και παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση, μεταξύ άλλων, της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ίδιος ανέφερε ως τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις τον τουρισμό, τα τρόφιμα και ποτά, το logistics, την ενέργεια και τον τομέα του ICT.

 

KADYR BAIKENOV

Το Καζακστάν συμμετέχει στην ανάπτυξη του Δρόμου του Μεταξιού, διαμήνυσε από το βήμα του Economist o πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών του Καζακστάν και πρώην υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Kadyr Baikenov, σε εισήγησή του στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε 51 projects που έχει υπογράψει το Καζακστάν με την Κίνα αναγνωρίζοντας τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της τελευταίας. Παράλληλα, επεσήμανε την προσήλωση της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδυτών κάνοντας λόγο για μία νέα υπηρεσία, το Kazakh Invest, το οποίο θα τους  προσφέρει πολλές διευκολύνσεις.


ARTUR GHAZARYAN

Η Αρμενία μπορεί να είναι σημείο επαφής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ διαθέτει και υψηλούς δείκτες στην ευκολία να κάνει κάποιος business εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Αρμενίας Artur Ghazaryan, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT, που διοργανώνεται απο το Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις πρέπει να λύνονται με εμπιστοσύνη και συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι μέσω της οικονομίας μπορούν να λυθούν πολιτικά προβλήματα.  Ο κ. Ghazaryan, τέλος, έκανε αναφορά στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ τον προσεχή Νοέμβριο.

 

NONNA KAGRAMANYAN

Έχει ενισχυθεί η εσωτερική οικονομία της Ρωσίας σύμφωνα με την αντιπρόεδρο διεθνών σχέσεων του All Russia Public Organization “Business Russia” Nonna Kagramanyan, η οποία μετείχε στις εργασίες του συνεδρίου του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT. Η ίδια τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμελητήρια στην προσπέλαση των δυσκολιών, αναφερόμενη ωστόσο και στη στήριξη που μπορεί να προσφέρει το κράτος στην επίλυση των προβλημάτων.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην επισήμανση ότι για την Ελλάδα έχει ανοίξει ένα παράθυρο σταθεροποίησης και ανάπτυξης, καθώς επίσης και ότι προέχει η γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης προέβη ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ και διευθύνων σύμβουλος του Athens Medical Group Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος μετείχε στις εργασία του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν 4-5 μεγάλα projects που θα εκπέμψουν διεθνώς το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Ο κ. Αποστολόπουλος παρατήρησε ότι η ανάπτυξη που καταγράφει αυτήν τη στιγμή η ΕΕ είναι ανάπτυξη συντήρησης δυνάμεων και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ηγέτης σε μια σειρά τομέων όσον αφορά τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Για σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, την Ευρασία και την Κίνα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» και στον σημαντικό βαθμό που επηρεάζει την Ελλάδα. Ακόμα, λόγο έκανε για το εγχείρημα της Ευρασιατικής Ένωσης, τα μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη, για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου έκανε λόγο για έναν πολυπολικό κόσμο, πιο σύνθετο απο ποτέ, για τον οποίο πρέπει να έχει κανείς μια ευρύτερη εικόνα για ορθότερες αποφάσεις. Οι συμφωνίες για την αειφορία που έχουν υπογράψει οι Ευρασιατικές χώρες και η Κίνα συνεπάγονται επενδύσεις που υπολογίζονται σε τρις στην ενέργεια, είπε ο κ. Κουβέλης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα μέσω της οποίας θα περάσει η αντίστοιχη τεχνολογία στην Ευρασία.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

Η Ελλάδα πολύ πριν το 2030 θα έχει πιάσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει θέσει η ΕΕ, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Οι συναλλαγές με την Κίνα και άλλες χώρες είναι προς όφελος της Ευρώπης, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα θιγούν για λίγο κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ,αναφέροντας πως παρά τα προβλήματα, οι χώρες της περιοχής μας είναι φιλικές.   

 

SHIRONG LYU

Για τις επενδύσεις της δημόσιας επιχείρησης δικτύου της Κίνας σε βασικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε 7 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας, μίλησε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του State Grid Corporation of China Shirong Lyu, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Το 2010 η δημόσια επιχείρηση δικτύου της Κίνας κατετάγη μεταξύ των 500 μεγαλυτέρων εταιρειών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κ. Lyu, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών τους και στα οράματα για ηλεκτρικά δίκτυα. Καθώς τα συμβατικά καύσιμα αντικαθίστανται, η ενέργεια γίνεται πιο καθαρή, είπε ο εκπρόσωπος της δημόσιας επιχείρησης δικτύου της Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή μορφής του ηλεκτρισμού.  

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Οι διεθνείς και εθνικοί μηχανισμοί παροχής εννόμου προστασίας σε διασυνοριακές επενδύσεις στην ενέργεια και στις υποδομές συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια προληπτικής επενδυτικής ασφάλειας σε αυτές τις όλως ευαίσθητες επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον Αντώνη Μεταξά, διαχειριστή εταίρο της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς & Συνεργάτες.  

Κατά την τοποθέτησή του σε κύκλο εργασιών του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, ο κ. Μεταξάς υπογράμμισε πως σε σχέση με σχετική αναφορά που έγινε, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προστατευτισμού ενάντια σε επενδυτικές κινήσεις από τρίτες χώρες (Κίνα, Ρωσία κλπ.).

 

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Η διασυνδεσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο στον Δρόμο του Μεταξιού, υπογράμμισε από το βήμα του Economist η πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία που παρέθεσε στο πλαίσιο του συνεδρίου EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

Αναφορικά με  τις υπάρχουσες προκλήσεις, η πρώτη είναι η έλλειψη υποδομών, επεσήμανε η κυρία Κατσέλη, ενώ τόνισε την ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης πολλών από τα projects. Επίσης, μίλησε για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες γραμμές των ΣΔΙ, 3η κατά σειρά ευρωπαϊκή, με έργα αξίας 465 εκατ. ευρώ.

 

DAVID KIANG

Eίναι λογικό να δημιουργηθεί ένας 3ος παγκόσμιος οικονομικός πόλος (μετά τη dυτική Ευρώπη και την Αμερική) με βάση την περιοχή στην οποία εδράζεται η πρωτοβουλία One Belt One Road, δήλωσε ο David Kiang, διευθύνων σύμβουλος του Tang Xi Shi International Group και πρόεδρος του Adamas Asset Management σε ομιλία που παρέθεσε στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist.

Για κάτι τέτοιο χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές, «σκληρές» και «ήπιες», όπως ανέφερε, ενώ ο ίδιος είπε ότι η Κίνα έχει δώσει περίπου 20 τρις δολάρια σε δάνεια – οι εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν τις μισές από αυτές τις δυνατότητες.

Λόγω και του πολύ χαμηλού επιτοκίου στην Κίνα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν επενδυτικά projects εκτός της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Kiang, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που έχουν οι επενδύσεις στην υποδομή.

 

BOJAN MARKOVIC

Στην Κίνα ως νέο μέτοχο της EBRD αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών, πολιτικής και διακυβέρνησης Bojan Markovic και επεσήμανε ότι η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η τράπεζα επικαλύπτεται κατά 60% με την περιοχή της πρωτοβουλίας One Belt One Road.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επένδυσης σε υποδομή, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για να γίνουν οι αντίστοιχοι οικονομικοί τομείς πιο ανταγωνιστικοί, πιο «πράσινοι» και πιο συμμετοχικοί. Τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό επενδύσεων σε υποδομή 75 δις ετησίως και εξήρε τη σημασία των συμπράξεων συγχρηματοδότησης. Τέλος, έφερε ως παράδειγμα τον Πειραιά, όπου μαζί με τις εμπορευματικές μεταφορές αναπτύσσεται και ο τομέας της κρουαζιέρας, για το πώς επενδύσεις στην υποδομή μπορούν να φέρνουν και άλλες επενδύσεις.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Πολλές φορές οι δωρητές κάνουν κακό στη χώρα και πολλές φορές οι χώρες ζουν με τα χρήματα αυτά και δεν προχωράνε μπροστά, είπε από το βήμα του συνεδρίου του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT ο πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακόλας.

Σε παρέμβασή του στο συνέδριο, ο κ. Μπακόλας έφερε παραδείγματα αποτυχημένων επενδυτικών projects, που βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν ελάμβαναν υπ’ όψιν τις προτεραιότητες των τοπικών κυβερνήσεων.

Μόνο όταν υπάρχει και τοπική συμμετοχή-εμπλοκή μπορεί ένα προτζεκτ να είναι επιτυχημένο, υπογράμμισε ο κ. Μπακόλας.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Δεν χτίζουμε γέφυρες, αλλά εμείς είμαστε οι γέφυρες, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο γενικός γραμματέας της μόνιμης διεθνούς γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC) Μιχαήλ Χρηστίδης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.

O κ. Χρηστίδης τόνισε ότι ο εν λόγω οργανισμός βρίσκεται πλέον σε μια φάση ωριμότητας μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, και ότι για τον οργανισμό η σημασία του One Belt One Road είναι αυξημένη. Ο BSEC έχει ως βασικά projects τους λεγόμενους «διαδρόμους της θάλασσας», που αφορούν τη διασύνδεση 42 λιμανιών, και τον «θαλάσσιο δακτύλιο του Εύξεινου Πόντου». Όσον αφορά ανησυχίες που εκφράζονται, τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα σημείο τριβής στο πλαίσιο της Ε.Ε. και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να υπάρξουν παγκόσμιοι ηγέτες με ευρύτερους ορίζοντες.

HA GUOQI

Στο China-Euro Block Train και στους νέους σιδηροδρομικούς άξονες για τη μεταφορά φορτίων προς την Ευρώπη που αναπτύσσει η Κίνα, καθώς και στα οφέλη και τις προκλήσεις από την ανάπτυξη αυτών των διαδρόμων αναφέρθηκε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του China International Freight Forwarder Association (CIFA) Hao Guoqi στην εισήγησή του στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Χρειάστηκε συνεργασία με 7 χώρες για την υπογραφή συμφωνιών ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι που διαρκεί 18 ημέρες, μέχρι τη Γερμανία, επεσήμανε ο κ. Guoqi, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για την ανάγκη σχεδιασμού και νέων αξόνων, π.χ., μέσω Βαλτικών Χωρών ή χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο λιμένας του Πειραιά συνδέει τις θαλάσσιες μεταφορές από την Κίνα με τις χερσαίες μεταφορές προς την Ευρώπη, και ότι αυτό είναι μια απάντηση στο κόστος των χερσαίων μεταφορών, που είναι υψηλότερο από εκείνο των θαλάσσιων.

 

 

Ομιλίες και παρουσιάσεις:
www.hazliseconomist.com  /  www.eurasia-china-2017.economist.com

Gold sponsors: Henley & Partners and Greek Public Power Corporation
Bronze sponsor: Consolidated Contractors Company (CCC)
With the support of: Enterprise Greece and Silk Road Chamber of International Commerce
Sponsors: Athens International Airport “Eleftherios Venizelos” and Athens Medical Group
Supporting organisations: Hellenic-Russian Chamber of Commerce, ICC Hellas, European Public Law Organization (EPLO), the Greek International Business Association-SEVE, the Greek-Kazakh Chamber of Commerce, Dialogos and Hellenic Entrepreneurs Association (EENE)
Telecommunications provider: WIND
Logistics supplier: DHL
Airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: SiEBEN
Contributors: Mirum, Hanikian Law Firm, Metaxas & Associates and KLC Consulting
Exhibitor: Jeep
Online communication sponsors: CNN Greece and Energypress

5 Οκτωβρίου 2017


  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
THE EU-EURASIA-CHINA 
BUSINESS SUMMIT
«Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση»

 9 και 10 Οκτωβρίου 2017
Divani Apollon Palace & Thalasso
Καβούρι 

Το πεδίο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση διερευνά το EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT, το οποίο διοργανώνουν στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα τα Economist Events σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Με θέμα «Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση», η εκδήλωση θα φιλοξενήσει σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα, την Αρμενία, την Αυστρία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Καζακστάν, την Κίνα και τη Ρωσία.

Το συνέδριο διεξάγεται, υπό τη διοργάνωση της Hazlis & Rivas, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Ρωσία) αποκαλύπτει τις δυνατότητές της ως παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στον ευρύτερο ασιατικό χώρο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αναπτύσσει τη στρατηγική της πρωτοβουλία Belt & Road, για να συνδέσει την Άπω Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μέσω νέων δικτύων υποδομής και εμπορικών οδών.

 Πώς αυτές οι πρωτοβουλίες και ο παγκόσμιος αντίκτυπός τους επηρεάζουν τις οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ;
Μπορούν η ΕΕ, η Κίνα και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η αγροτική οικονομία;
 Παραμένει η οικονομική συνεργασία το κλειδί για την άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων;

Την επίσημη έναρξη θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν:
Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Έλενα Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού

Γεώργιος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Στεργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Roman Vassilenko, υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν
Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων 
και Ιθαγένειας

Kadyr Baikenov, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών (επιχειρηματιών) του Καζακστάν και πρώην υπουργός Ενέργειας και ορυκτών καυσίμων 
Vladimir Chizhovμόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε.
Arsen Ghazaryan, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Αρμενίας
David Kiang, διευθύνων σύμβουλος, Da Tang Xi Shi International Group, πρόεδρος, Adamas Asset Management
Jianzhong Lu, ιδρυτικός πρόεδρος, Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC
και πρόεδρος, 
Tang West Market Group

Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης:
www.hazliseconomist.com  /  www.eurasia-china-2017.economist.com

Gold sponsors: Henley & Partners and Greek Public Power Corporation
Bronze sponsor: Consolidated Contractors Company (CCC)
With the support of: Enterprise Greece and Silk Road Chamber of International Commerce
Sponsors: Athens International Airport “Eleftherios Venizelos” and Athens Medical Group
Supporting organisations: Hellenic-Russian Chamber of Commerce, ICC Hellas, European Public Law Organization (EPLO), the Greek International Business Association-SEVE, the Greek-Kazakh Chamber of Commerce, Dialogos and Hellenic Entrepreneurs Association (EENE)
Telecommunications provider: WIND
Logistics supplier: DHL
Airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: SiEBEN
Contributors: Mirum, Hanikian Law Firm, Metaxas & Associates and KLC Consulting
Exhibitor: Jeep
Online communication sponsors: CNN Greece and Energypress
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner