FOURTH SUSTAINABILITY SUMMIT2 Οκτωβρίου 2020ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
THE FOURTH SUSTAINABILITY SUMMIT
FOR SOUTH-EASTERN EUROPE AND THE MEDITERRANEAN
1-2 Οκτωβρίου 2020  Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso διαδικτυακά www.hazliseconomist.com
Υπό την Αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας κΚατερίνας Σακελλαροπούλου
Σε συνεργασία με το SDSN Greeceτο Climate-KIC και το EPLO Institute for Sustainable Development.


Β’ Μέρος

Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό
Τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική κρίση εξήρε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, μιλώντας για την ανάγκη δράσης σε διεθνές επίπεδο. Η φτώχεια, η προστασία της υγείας, ο τουρισμός βρίσκονται μεταξύ άλλων στο προσκήνιο, υπογράμμισε. Τόνισε την απειλή που δέχονται οι ωκεανοί και τα οικοσυστήματα, κάνοντας λόγο για τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε ο Covid-19. «Υπάρχουν προκλήσεις που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, τη βιομηχανία και οφείλουμε να αλλάξουμε τη μέθοδο που υπολογίζουμε τα κοινά αγαθά» ανέφερε ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε διαδικασία επαναξιολόγησης. Μίλησε για πρωτοβουλία των κυβερνήσεων που θα βασίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη των επιστημόνων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από την αμοιβαία γνώση θα βρεθούν λύσεις.


Αμάρτυα Σεν, καθηγητής οικονομικών και φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών
«Ο κόσμος έχει χτυπηθεί από δύο μάστιγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομικών και φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Αμάρτυα Σεν, εννοώντας από τη μία πλευρά τη φτώχεια και από την άλλη πλευρά «την άφιξη της πανδημίας που έχει δημιουργήσει καταστροφικές καταστάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, ουσιαστικά συμπληρώνοντας και επιδεινώνοντας το πρόβλημα της φτώχειας». Η λέξη-κλειδί και στις δύο περιπτώσεις, όπως είπε, είναι η λέξη «επιβίωση».


Jeffrey Sachsπρόεδρος Δικτύου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, καθηγητής, Columbia University
«Oι δημοκρατίες μας δοκιμάζονται και αν επιθυμούν να αποδείξουν την αξία τους θα πρέπει να αρχίσουν να λύνουν προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικτύου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και καθηγητής του Columbia University Jeffrey Sachs, ο οποίος στάθηκε στις «πολλαπλές και εκτεταμένες» κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση στις «τεράστιες προκλήσεις» σε επίπεδο διακυβέρνησης.


Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μέλος, Global SDSN Leadership Council
Τη σημασία που έχουν οι προδιαγραφές για βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να πλαισιωθεί από τη συμμετοχή ενός υπεύθυνου πολίτη, προέκρινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μέλος του Global SDSN Leadership Council Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ελεύθερης διαβούλευσης γύρω από πολιτικές που καθορίζουν το εκάστοτε αναπτυξιακό μοντέλο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και στις απαιτούμενες πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή θα πρέπει να μεταφερθεί -όπως είπε- από τους λίγους στο σύνολο της κοινωνίας.


Yolanda Martinplatform ecosystem design directorKaluzaUK
Για τον ρόλο των γυναικών στις επιχειρήσεις τεχνολογίας μίλησε η Yolanda Martinplatform ecosystem design director της Kaluza από το ΗνΒασίλειο, εστιάζοντας στο πώς οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της βιωσιμότητας μέσα από τις επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση των νέων γυναικών σε θέματα τεχνολογίας και βιωσιμότητας, καθώς και στις προκλήσεις εξισορρόπησης του οικογενειακού και του επαγγελματικού βίου των γυναικών.  


Μαρία Σωτηρίουυπεύθυνη δημοσίων σχέσεων για τα θεσμικά όργανα της ΕΕGSMA
Η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο της mobile τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων με βιώσιμο τρόπο, τόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της GSMA για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ Μαρία ΣωτηρίουΗ ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να ενδυναμώσει τις γυναίκες, προσφέροντάς τους πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία, για παράδειγμα σε θέματα υγείας αλλά και πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες απασχόλησης. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη κάλυψης του ψηφιακού χάσματος των φύλων, χάσμα που διευρύνεται σε περιόδους κρίσεων. Αναφέρθηκε στο πώς η mobile τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γενικά στην προώθηση της βιωσιμότητας. Ο μισός ανθρώπινος πληθυσμός δεν είναι ακόμα συνδεδεμένος στο internet, σημείωσε, και η πρόκληση είναι να μην αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω, κάτι που αφορά ειδικά τις γυναίκες.  

 

Κωνσταντίνος Λιόλιος, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού, Amazon USA
Στον ρόλο των επιχειρήσεων όσον αφορά την προώθηση της βιωσιμότητας αλλά και της διαφορετικότητας και της ισότητας των φύλων αναφέρθηκε o μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού της Amazon USA Κωνσταντίνος ΛιόλιοςΧαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν την εργασία τους λόγω των συνεπειών της πανδημίας, και αναφέρθηκε στις προκλήσεις εξισορρόπησης του οικογενειακού και του επαγγελματικού βίου των γυναικών και τον ρόλο της εξ αποστάσεως εργασίας σε σχέση με αυτές τις προκλήσεις. Επεσήμανε ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα από το σπίτι μέσω του διαδικτύου και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαδικτυακές και ψηφιακές υπηρεσίες. Οι νέες γενιές είναι πολύ πιο ώριμες σε θέματα διακρίσεων λόγω φύλου ή φυλής, εκτίμησε ο κ. Λιόλιος.


Jonathan Hughesδιευθύνων σύμβουλοςUN Environment Programme World Conservation Monitoring Centre
Σήμερα επικεντρωνόμαστε στο πώς θα μετριάσουμε τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του UN Environment Programme World Conservation Monitoring Centre Jonathan Hughes, ωστόσο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αρνητικές πλευρές. Ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση των εξορύξεων για μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για μπαταρίες, καθώς και το γεγονός ότι τα μεγάλα αιολικά πάρκα χρειάζονται 2,5 φορές μεγαλύτερη υποδομή από το ίδιο το πάρκο, κάτι που έχει συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα. Επίσης, ανέφερε ότι η ύπαρξη πολλών μικρών υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε μια περιοχή επηρεάζει κατά πολύ τον υδροφόρο ορίζοντα. Αναφέρθηκε στην «ιεραρχία μετριασμού», σύμφωνα με την οποία πρώτα αποφεύγουμε τις επιπτώσεις σε πολύ ευαίσθητες περιοχές, στη συνέχεια μετριάζουμε τον αντίκτυπο και τέλος σχεδιάζουμε «θεραπευτικά» μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ως λύσεις, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πιο βιώσιμων μεθόδων εξόρυξης και την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων των ζώων που επηρεάζονται. Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση περιβαλλοντικών προκλήσεων και επιδημιών.


Κώστας Σκρέκας, υφυπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Για το εθνικό σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση αναφορικά με την ανασυγκρότηση των αγροτικών περιοχών μίλησε ο υφυπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας. Όπως σημείωσε ενδεικτικά, έχουν προβλεφθεί υδροταμιευτήρες και φράγματα ώστε να διοχετεύονται ύδατα στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων, εξασφαλίζοντας πρωτίστως εξοικονόμηση νερού, καθώς στη χώρα μας το 80% της κατανάλωσης αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από το υπέδαφος, αντίθετα με το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται μειωμένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες αλλά και έργα που λειτουργούν ανασχετικά στα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε επίσης ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα κατάρτισης των αγροτών μιλώντας ενδεικτικά για τη χρήση φυτοφαρμάκων και νέων τεχνολογιών, ενώ αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Farm to Fork, που θεσπίζει στόχους, διαδικασίες και μέτρα για το πώς θα γίνει ο εξορθολογισμός της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, νερού κ.ο.κ.. Στάθηκε επίσης στο θέμα της διατροφικής ασφάλειας και επάρκειας εν μέσω πανδημίας, σε συνέχεια και της επείγουσας κατάστασης που έφερε ο κυκλώνας Ιανός. Ο υφυπουργός τόνισε ότι από την επόμενη εβδομάδα το κράτος θα στηρίξει με δεκάδες εκατ. ευρώ όσους επαγγελματίες έχουν πληγεί, ενώ σχεδιάζει στρατηγική με γνώμονα το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.


Marco Springmannανώτερος ερευνητής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δημόσιας υγείαςOxford Martin Programme on the Future of Food and the Nuffield Department of Population HealthΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Για την «κλιματική διατροφή» μίλησε ο ανώτερος ερευνητής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Marco Springmannαναφερόμενος σε μελέτες που αποδεικνύουν ότι το τρέχον σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι μη βιώσιμο σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Μίλησε για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής τροφίμων, αναφερόμενος ενδεικτικά στο αποτύπωμα των βοοειδών και των μονάδων εκτροφής τους, που ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Με την κτηνοτροφία να παράγει περί το 30% των εκπομπών μεθανίου από τις δραστηριότητες ανθρωπογενούς προέλευσης, το θέμα χρήζει προσοχής και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Springmann προτρέπει σε στροφή προς ένα άλλο διατροφικό μοντέλο, όπου οι άνθρωποι θα τρέφονται με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας. Όπως είπε, η υιοθέτηση μιας τέτοιας συνήθειας θα οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050, αναμένεται να σημειωθούν πάνω από 90 εκατ. πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία (έκθεση ΟΟΣΑ, 2019). Σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως σημείωσε ο ερευνητής της Οξφόρδης, είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος και τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης δημοσιονομικών και φορολογικών κινήτρων καθώς και άλλων μέτρων, προκειμένου να υποστηριχθεί ο μετασχηματισμός που θα δίνει έμφαση στη φυτικής προέλευσης διατροφή.


Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων
Αναφερόμενος στη σχέση των πόλεων με τις προκλήσεις της βιοποικιλότητας και της ανθεκτικότητας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, στο οποίο όμως οι λύσεις είναι τοπικές. Μίλησε επίσης για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ πόλεων για προσέλκυση επισκεπτών, επενδύσεων και ταλέντων. Είπε ότι η Αθήνα έχει μείνει πίσω και ότι γίνεται προσπάθεια τώρα να καλύψει το χάσμα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις πάνω σε τρεις άξονες: α) απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, β) βιώσιμη κινητικότητα και γ) προστασία του πρασίνου και γενικώς του αστικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων. Για τον «Μεγάλο Περίπατο» είπε ότι θα προχωρήσουν το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και τα μόνιμα έργα, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη μιας νέας ισορροπίας μεταξύ αυτοκινήτου και άλλων μέσων μεταφοράς. Τέλος, αναφέρθηκε στα λεγόμενα pocket parks, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου μέσα στην πανδημία και τις παρεμβάσεις στην Ομόνοια, τον Λυκαβηττό, στον λόφο του Φιλοπάππου κ.λπ. 


Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Έμφαση στους στόχους της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου, της βιώσιμης κινητικότητας και της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκθέτοντας ωστόσο και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση των στόχων αυτών, τόσο γενικότερα όσο και ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.  Αναφέρθηκε στους δύο φυσικούς χώρους που περικλείουν τη Θεσσαλονίκη, τον Θερμαϊκό Κόλπο και το περιαστικό δάσος και στη διαμόρφωση ενός φορέα για τη διαχείρισή τους. Επίσης, στην ανάπλαση της ΔΕΘ, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο 60 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, στη δημιουργία δενδροστοιχιών και κάθετων κήπων, στην οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων για την άρδευση χώρων πράσινου, καθώς και στο κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης. Τέλος, επεσήμανε ότι, ακόμα και αν υπάρχουν οι πόροι και οι άνθρωποι, τα κανονιστικά πλαίσια δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να υλοποιήσει τους στόχους της. 


Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Να δούμε τις πόλεις μας και ως οικοσύστημα, πρότεινε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ χαρακτήρισε λέξη κλειδί τη συμμετοχικότητα. Έδωσε έμφαση, επ’ αφορμή και των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία, στα ποτάμια συστήματα, στην ανάγκη συντήρησής τους, τη σχέση τους με τη βιοποικιλότητα στις πόλεις αλλά και στην ανάγκη επένδυσης στην πολιτική προστασία και την ασφάλεια. Κομμάτι της βιοποικιλότητας των πόλεων είναι και οι άνθρωποι, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πόλεις δεν έγιναν για να παρκάρουμε αυτοκίνητα. Αναφέρθηκε στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στον 11ο στόχο, που αφορά τις πόλεις. Τέλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για αυτόνομες ενεργειακά πόλεις.


Masamichi Kono, αναπλ. γενικός γραμματέας, ΟΟΣΑ
Αναφερόμενος στην πανδημία και την κρίση, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Masamichi Kono επεσήμανε ότι τώρα έχουμε την ευκαιρία και το καθήκον να πάμε καλύτερα και μίλησε για την αναγκαιότητα μιας ανάκαμψης η οποία θα πρέπει να είναι πράσινη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς. Επεσήμανε ότι χρειάζονται τεράστιοι πόροι για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, αλλά υπάρχουν και τεράστιες ροές ιδιωτικών κεφαλαίων που πρέπει να κατευθυνθούν σε νέους τομείς και νέες δραστηριότητες. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας (ESG). Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πρόσθεσε, οι χρηματαγορές και οι επιμέρους «παίκτες» συχνά δεν έχουν την πληροφόρηση ώστε να εξετάσουν παράγοντες ESG στις επενδυτικές τους αποφάσεις. «Οι τελικοί χρήστες βλέπουν μια κατακερματισμένη και διακεκομμένη χρήση στοιχείων ESG», σημείωσε. Περαιτέρω αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΟΟΣΑ σε αυτό το πλαίσιο και στην ανάγκη οι διαμορφωτές πολιτικής να συνεργαστούν ώστε να προωθηθεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα στο πεδίο των επενδύσεων και της χρηματοδότησης. 


Max GottschalkσυνιδρυτήςOcean 14 Capital
Yπάρχει ακόμα σύγχυση για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρηματοδότηση με κριτήρια βιωσιμότητας (ESG), τόνισε ο συνιδρυτής του Ocean 14 Capital Max Gottschalk. Μίλησε για ανάγκη διαφοροποίησης του χρηματο-οικονομικού κέρδους και ρίσκου, ώστε όχι μόνο να μην παρακάμπτονται οι περιβαλλοντικοί κανόνες, αλλά να υπάρχει όφελος και για την επένδυση και για το περιβάλλον. Ανάμεσα στα σχετικά προγράμματα που ζητούν επενδυτές, έδωσε έμφαση στα projects που σχετίζονται με τους ωκεανούς, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα (παραγωγή οξυγόνου, απορρόφηση CO2 και θερμότητας) αλλά και η βιοποικιλότητα και η διατροφική ασφάλεια (αλιεία). Μίλησε για χρυσή τομή επενδύσεων, κερδοφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και χαρακτήρισε λέξη κλειδί τη διαφάνεια.  


Νικήτας Πιττής, επικεφαλής οικονομολόγος, AssetWise Capital Management
Αναφορά στην τωρινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AssetWise Capital Management Νικήτας Πιττής, μιλώντας για πλήθος ανισορροπιών στα τέλη του 2019, στις οποίες ήρθε να προστεθεί και η πανδημία. Όσον αφορά αυτές τις ανισορροπίες σχολίασε ότι οι επιχειρήσεις ήταν πολύ πρόθυμες να επενδύσουν σε χρηματοοικονομικά assets και καθόλου πρόθυμες να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. Μίλησε για ανάγκη ευθυγράμμισης οικονομικών και περιβαλλοντικών κινήτρων και έκανε τη διάκριση ανάμεσα σε κυκλική αντιμετώπιση της κρίσης (πρώτα αντιμετώπιση της κρίσης και μετά πράσινη ανάπτυξη) και διαρθρωτική αντιμετώπιση της κρίσης (η πράσινη ανάπτυξη να γίνει όχημα για την ανάπτυξη όλης της οικονομίας).


Hans-Otto Poertnerκύριος ερευνητής και επικεφαλής τμήματος, Alfred Wegener InstituteΓερμανία
Η εμπλοκή και η καταλυτική παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση αυξάνει την έκθεσή του σε παθογόνους οργανισμούς και μικρόβια, σύμφωνα με τον Hans-Otto Poertner, κύριο ερευνητή και επικεφαλής τμήματος από το Alfred Wegener Institute της Γερμανίας. Τόνισε τον κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης ιών, καθώς ο άνθρωπος με τη δραστηριότητά του αλλάζει το περιβάλλον, εισβάλλοντας στα τελευταία «φρούρια» της φύσης και σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε μια χειροτέρευση των δεικτών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Ο κ. Hans-Otto Poertner εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή και οι μεταβολές της θερμοκρασίας δημιουργούν αλλαγές στην εξέλιξη των ειδών και των οικοσυστημάτων και αυτό ερμηνεύει την εμφάνιση της πανδημίας του ιού Covid-19αλλά προοιωνίζεται και την εμφάνιση μελλοντικών πανδημιών. Παρουσίασε τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στη βιοποικιλότητα τον τελευταίο αιώνα και τόνισε ως ενδεικτικό της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν ασθένειες που μεταφέρονται στον άνθρωπο από τα ζώα μέσω κάποιου είδους ξενιστή. Ο κ. Hans-Otto Poertner παρουσίασε στοιχεία για τις αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη στα δύο σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 και 2 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Μίλησε για τις επιπτώσεις στην έλλειψη νερού, τη διάβρωση του εδάφους, τις επιπτώσεις στη χλωρίδα και την άγρια ζωή και τόνισε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, εάν παραμείνουμε στο πρώτο σενάριο ή αν -ακόμη καλύτερα- περιορίσουμε περαιτέρω την αύξηση της θερμοκρασίας. 


Μυρτώ Δημητρίου
, διπλωματούχος instructor Origami, κάτοχος 2 Ρεκόρ Guinness και σχεδιάστρια χάρτινων ρούχων και αξεσουάρ

Η βιομηχανία της μόδας συμβάλλει στο 10% του παγκόσμιου αποτυπώματος άνθρακα και περίπου στο 20% των παγκόσμιων λυμάτων, σύμφωνα με την διπλωματούχο instructor Origami, κάτοχο 2 Ρεκόρ Guinness και σχεδιάστρια χάρτινων ρούχων και αξεσουάρ Μυρτώ ΔημητρίουΌπως πρόσθεσε, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενδυμάτων γίνεται είτε από πολυεστέρα, που σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από πετρέλαιο, είτε από βαμβάκι, το οποίο απαιτεί μεγάλους όγκους υδάτινων πόρων για να παραχθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, πρακτικές όπως αυτή του Origami εμπνέουν για δημιουργικές αλλά και βιώσιμες αλλαγές. Η κ. Δημητρίου επιχείρησε να εξηγήσει τη σχέση του origami, της ιαπωνικής αυτής εικαστικής τέχνης της χαρτοδιπλωτικής με τη μόδα και το design και ακόμα περισσότερο με τη βιωσιμότητα και την οικολογία. Όπως ανέφερε, το Origami έχει διεισδύσει στον χώρο της μόδας, εμπνέοντας σχεδιαστές όλων των εθνικοτήτων, που δημιουργούν κολεξιόν χρησιμοποιώντας εφημερίδες και περιοδικά ως υλικό για τον σχεδιασμό μοναδικών φορεμάτων, τονίζοντας τη σημασία της ανακύκλωσης και της ανάγκης εύρεσης φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Τα σχέδια Origami που αποτυπώνονται σε ύφασμα γίνονται πραγματικότητα με τη χρήση σκληρυντικών αλλά και ειδικών μεθόδων ραψίματος, όπως εξήγησε. Πέρα από τη δημιουργία ρούχων χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο χαρτί, υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε πολύ περισσότερα από τη φιλοσοφία και τις αρχές του Origami, υπογράμμισε η Μυρτώ Δημητρίου.


Παυλίνα Πρωταίου, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος, Beyond CSR
Σε στρατηγικές βιωσιμότητας στον χώρο της μόδας αναφέρθηκε η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του Beyond CSR Παυλίνα Πρωταίουπου όμως διαπίστωσε ότι η βιωσιμότητα δεν έχει γίνει ακόμη μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που βασίζεται στους άξονες: περιβάλλον, κουλτούρα, κοινωνία και οικονομία. Στο πλαίσιο της συζήτησης, παρουσίασε μια μικρο-κατασκευή φτιαγμένη με την τεχνική Origami για να καταδείξει με απλόαπτό τρόπο όπως είπε, πώς συνδυάζονται αυτοί οι τέσσερις τομείς στο συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο έχει εμπνεύσει σχεδιαστές από τον χώρο της μόδας. Αναφέρθηκε στις τάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και σημείωσε ενδεικτικά ότι η μόδα είναι η τρίτη πιο ρυπογόνος βιομηχανία με σημαντικό αποτύπωμα στην κατανάλωση. Ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, οι συνθήκες εργασίας στις γραμμές παραγωγής στο Μπαγκλαντές και άλλες χώρες, για τις οποίες η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τις εταιρείες γρήγορης μόδας αλλά και ορισμένους μεγάλους οίκους. Τόνισε ότι η βιώσιμη προσέγγιση της παραγωγής δεν συνδέεται απαραίτητα με υψηλό κόστος, καθώς και ότι είναι σημαντικό να περάσει το μήνυμα της βιώσιμης ανάπτυξης από τη βιομηχανία της μόδας.


Στέλιος Μπολάνος, συνιδρυτής & διευθυντήςPlanetek Hellasαντιπρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών
Οι τεχνολογίες διαστήματος μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξησύμφωνα με τον συνιδρυτή & διευθυντής της Planetek Hellas και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στέλιο Μπολάνο. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία της βιοποικιλότητας, την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας και άλλα, το διάστημα οδηγεί στη λήψη σοφότερων αποφάσεων, υπογράμμισε. «Σήμερα, που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της πρωτόγνωρης κρίσης της πανδημίας, το διάστημα παρέχει για την Ελλάδα μια διπλή ευκαιρία εαν αναλογιστούμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Risk & Resilience Facility), του οποίου βασικό μέλημα είναι η στήριξη και προώθηση της Πράσινης-Ψηφιακής-Ανθεκτικής Οικονομίας στην Ευρώπη (Green-Digital-Resilient). Η Ελλάδα, όντας μάλιστα μια εκ των εν δυνάμει περισσότερο ευεργετημένων χωρών, πρέπει να κάνει χρήση των κονδυλίων αυτών με έξυπνο τρόπο σε ό,τι αφορά το διάστημα. Από τη μία, να αξιοποιήσει τα νέα αυτά κονδύλια, που δεν υπήρχαν πριν, προκειμένου να επενδύσει σε ώριμα έργα στον τομέα του διαστήματος (ήρθε ο καιρός να γίνει πραγματικότητα το εθνικό πρόγραμμα μικρο-δορυφόρων) και από την άλλη να επιτύχει με την ίδια την επένδυση αυτή σημαντική αύξηση του οφέλους από τη χρήση των τεχνολογιών του διαστήματος για την βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπολάνος.


Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:
http://www.hazliseconomist.com/en/event/Fourth_Sustainability_Summit/agenda
Gold
 sponsorsEllaktor GroupEthniki Insurance
Silver sponsorSardelas Petsa Law Firm
Academic partnerALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications providerWIND
Official airline carrierAegean Airlines
IT sponsor: PobucaLogistics supplier: DHL
Contributors: Bank of GreeceEYDAPHanikian Law FirmRecycle Greece Tserkezidis
Medical sponsor: Athens Medical Group
Supporters: ArtecnikoCAFFÈ L'ANTICOUni-PharmaGEPAthensknitlab


1η Οκτωβρίου 2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
THE FOURTH SUSTAINABILITY SUMMIT
FOR SOUTH-EASTERN EUROPE AND THE MEDITERRANEAN
1-2 Οκτωβρίου 2020  Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso
Διαδικτυακή μετάδοση: www.hazliseconomist.com

Υπό την Αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Σε συνεργασία με το SDSN Greece, το Climate-KIC και το EPLO Institute for Sustainable Development


Α.ΕΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια προκειμένου η βιωσιμότητα να έρθει στο προσκήνιο και να συνδυαστεί με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, επεσήμανε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο καθώς και στο European Green Deal και σημείωσε ότι το 1/3 του πακέτου ανάκαμψης της Ε.Ε. θα επενδυθεί στον «πράσινο» τομέα. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές πιέσεις εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε στη συνέχεια, πιέσεις στις οποίες προστίθενται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που στο εγγύς μέλλον θα επιβαρυνθούν. Τέλος, εστίασε στο ζήτημα της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας. Στο πλαίσιο της πανδημίας επείγει ακόμα περισσότερο να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, υπογράμμισε. 


Ανδρέας Παπανδρέουσυμπρόεδρος, Sustainable Development Solutions Network Greece (SDSN Greece)
Στους στόχους και τις πρωτοβουλίες του UN SDSN και του SDSN Greece αναφέρθηκε ο συμπρόεδρος του Sustainable Development Solutions Network Greece (SDSN Greece) και καθηγητής του ΕΚΠΑ Ανδρέας Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στη σχέση του Covid-19 με τη βιωσιμότητα. Μίλησε για έλλειψη προετοιμασίας των κυβερνήσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση τόσο των επιδημιών όσο και της κλιματικής αλλαγής, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Ανάμεσα στους άλλους στόχους βιωσιμότητας, η κλιματική αλλαγή μας αφήνει πολύ στενά χρονικά περιθώρια, είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης σε ένα πρωτοφανές επίπεδο, καθώς και για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο ζωής μας, αλλαγή που είναι εφικτή, όπως αποδεικνύεται μέσα στην πανδημία. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια αναβολής της επίτευξης της βιωσιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άλλες κρίσεις. Τέλος, ανέφερε ως σημαντική εξέλιξη την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα καταστεί ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2060.


Talia Woodinνεαρή ακτιβίστρια και φωτογράφος
Για μαζική κατάρρευση και γενοκτονία πλήθους ειδών και οικοσυστημάτων μίλησε η νεαρή ακτιβίστρια και φωτογράφος από το Ην. Βασίλειο Talia Woodin, την οποία απέδωσε στις ανεύθυνες και εκμεταλλευτικού χαρακτήρα επιδιώξεις του 1% της ανθρωπότητας. Έδωσε παραδείγματα κοινοτήτων που συνυπάρχουν βιώσιμα με το περιβάλλον τους και τόνισε την ανάγκη να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που οι δικές μας κοινότητες λειτουργούν. Η νεαρή ακτιβίστρια άσκησε κριτική στο ότι τα ζητήματα της βιωσιμότητας συζητιούνται κυρίως σε κυβερνητικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ οι απαντήσεις θα έπρεπε να αναζητηθούν σε πρακτικές, γνώσεις και εμπειρία εκτός του Δυτικού, «αποικιακού» πλαισίου. Πρέπει να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις ανέσεις και τα προνόμιά μας, αυτά ακριβώς που μας εμποδίζουν να δράσουμε και το θέμα δεν είναι να βρούμε τον τρόπο να συνυπάρξουμε με τη βιόσφαιρα αλλά το να βρούμε την τόλμη να το επιδιώξουμε, υπογράμμισε κλείνοντας η Talia Woodin.Μαργαρίτης Σχοινάςαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Προώθηση 
του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας
Στην αρχή, υπήρχε «κακοφωνία» στην Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια κατανοήθηκε η σημασία της αλληλεξάρτησης και της αλληλεγγύης. Επεσήμανε ότι η Ευρώπη έμαθε κάποια πράγματα από την πανδημία και αυτά είναι α) ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό σε θέματα στα οποία δεν υπάρχει σημαντική νομική δικαιοδοσία της Ε.Ε., β) ότι πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες και τις προσδοκίες, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συνεργασία στην ιατρική έρευνα και γενικά την υγεία και γ) ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει άλμα στην ψηφιακή αυτονομία. Ο κ. Σχοινάς έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τόνισε, τέλος, ότι με το ταμείο ανάκαμψης η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι και υπό τις δυσχερέστερες συνθήκες μπορεί να δουλέψει συνεργατικά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.


Κωστής Χατζηδάκηςυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ, το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, όπως οι περιοχές Natura. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και τη δημοπράτηση 17 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Ο υπουργός τόνισε ότι τον Ιούλιο του 2021 θα αποσυρθεί οριστικά μια σειρά από πλαστικά μίας χρήσης και ότι στην ανακύκλωση προωθείται μέσω των ΟΤΑ η λογική «κερδίζω όσο διαχωρίζω». Επίσης, ανέλυσε την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη χωροταξία, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη σημασία των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.


Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ
Σε τρεις άξονες εστίασε την ομιλία του o πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Πρώτον, στην ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία, σε σχέση με την οποία εκτίμησε ότι η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή της ευρωπαϊκής «πράσινης» μετάβασης. Δεύτερον, στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μετατρέπονται διεθνώς σε κινητήριο δύναμη της «πράσινης» ανάπτυξης – δεν βλέπουν πια μόνο το κόστος και τους περιορισμούς, αλλά βλέπουν όλο και περισσότερο τις ευκαιρίες σε σχέση με τις προσδοκίες των καταναλωτών, την καινοτομία, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Τρίτον, στην ευκαιρία που έχει η Ελλάδα, όπως επεσήμανε, να μεταμορφώσει την οικονομία της στα 5 επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνουν οι νέοι ευρωπαϊκοί πόροι. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτυχία δεν θα είναι εύκολη, αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες με αλλαγές στο κράτος, περισσότερη καινοτομία και επιτάχυνση των δημοσίων έργων, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.


Γιώργος Κουμουτσάκοςαναπλ. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Η Ευρώπη έλκει πληθυσμούς από γειτονικές της περιοχές γιατί έχει όσα δεν έχουν αυτές, όπως ισχυρή οικονομία, δημοκρατία και κοινωνική ειρήνη, τόνισε από το βήμα του Economist o αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη γερνάει, ενώ οι περιοχές αυτές έχουν δημογραφικό δυναμισμό. Υπογράμμισε ότι όσον αφορά τις μεταναστευτικές κρίσεις, η Ευρώπη μέχρι τώρα περιορίζεται στο να απαντά σε αυτές όταν εκδηλωθούν, μη διαθέτοντας μια συνεκτική πολιτική. Αναφερόμενος στη νέα πρόταση της Κομισιόν για την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, επεσήμανε ότι είναι μια βάση διαπραγμάτευσης και ότι έχει θετικές πλευρές, ωστόσο δεν ικανοποιεί τις ανησυχίες των χωρών της πρώτης γραμμής. Ο υπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει χειροπιαστή αλληλεγγύη από την Ε.Ε. προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, κυρίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση εντός της Ε.Ε. και τις επιστροφές στις χώρες καταγωγής. Υπάρχει ανάγκη για μια πιο ισχυρή εντολή για τη Frontex, υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.


Assia Bensalah Alaouiπρέσβειρα με ειδική αποστολή της ΑΜ Μοχάμεντ ΣΤ’, Βασίλειο του Μαρόκου
Για κακές επιδόσεις των μεσογειακών χωρών ως προς πολλούς στόχους βιωσιμότητας μίλησε η πρέσβειρα με ειδική αποστολή της ΑΜ Μοχάμεντ ΣΤ’, Βασίλειο του Μαρόκου Assia Bensalah Alaoui. Εκτίμησε ότι η ύφεση λόγω της πανδημίας θα εμποδίσει την πρόοδο σε πολλούς τομείς, διευρύνοντας και εμβαθύνοντας τις ανισότητες. Ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έδωσε χρήματα για τις χώρες που βρίσκονται στα νότιά της. Μίλησε επίσης για τις καινούργιες συγκρούσεις γύρω από τη Μεσόγειο. Η πρέσβειρα έδωσε έμφαση στη βία κατά των γυναικών καθώς και στην εκπαίδευση των γυναικών, αναφέροντας ότι το Μαρόκο έχει υιοθετήσει με επιτυχία σχετικά προγράμματα. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης σε σχέση με τον άκρατο καταναλωτισμό.


Φοίβη Κουντούρηεκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπρόεδρος του United Nations Sustainable Development Solutions Network (UN SDSNGreece
Για «διπλό τσουνάμι» μίλησε η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεγμένη πρόεδρος της EAERE και συμπρόεδρος του United Nations Sustainable Development Solutions Network (UN SDSNGreece Φοίβη Κουντούρη, αναφερόμενη στην πανδημία και την ύφεση. Τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου και αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς στόχους σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, το κλίμα και την «πράσινη» μετάβαση. Αναφέρθηκε επίσης στο πλάνο ανάκαμψης της Ε.Ε., που το χαρακτήρισε «καλό νέο», κάτι που είπε ότι ισχύει και για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης. Τέλος, η κ. Κουντούρη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες του SDSN σε μια σειρά από πεδία.


Αλεξάνδρα Μητσοτάκηπρόεδρος, Action Finance Initiative-AFI, συνιδρύτρια, World Human Forum
Αυτό που λείπει από τους στόχους της βιωσιμότητας είναι το αφήγημα, τόνισε η πρόεδρος της Action Finance Initiative-AFI και συνιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας πιο ολοκληρωμένης, ολιστικής προσέγγισης, για έναν οικολογικό πολιτισμό. Εξήγησε πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα επιμέρους πεδία της βιωσιμότητας (π.χ. φτώχεια και εκπαίδευση, κλίμα και κατανάλωση). Τόνισε ότι, όταν «πάγωσε» η οικονομία λόγω της πανδημίας, η φύση ανακατέλαβε τους κενούς χώρους. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της ηγεσίας, μιλώντας για ένα μοντέλο ηγεσίας περισσότερο οριζόντιο παρά κάθετο, και υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι «στη βάση της πυραμίδας» θα μας δώσουν τις λύσεις.


Angelo Riccaboni, πρόεδρος, PRIMA Foundation, πρόεδρος, SDSN Mediterranean, καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Σιένα
Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται μακριά από τους στόχους βιωσιμότητας, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του PRIMA Foundation, του SDSN Mediterranean και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σιένα Angelo Riccaboni, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία σε αυτό το πλαίσιο. Επεσήμανε ότι η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, ότι παρά τη μεσογειακή διατροφή υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας στους πληθυσμούς της περιοχής και ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Στις μεγάλες προκλήσεις για την Μεσόγειο συμπεριέλαβε τη διαχείριση λυμάτων, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και τη βιωσιμότητα της αλιείας. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μεσογειακών χωρών, για παράδειγμα πολιτιστικές, αλλά η συνεργασία είναι πολύ σημαντική, σημείωσε ο κ. Riccaboni.


Ιωάννης 
Πλακιωτάκηςυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες μπορούν να ηγηθούν της παγκόσμιας αλλαγής που προωθείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος τόνισε επίσης ότι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να γίνουν κόμβοι, εμπορικοί και ενεργειακοί. Εξάλλου, όπως είπε, προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεισφέρουν οι επενδύσεις στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας μέσω των διαγωνισμών που προωθούνται. Ο υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο του κλάδου στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με βάση τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο από 1.1.2020. Τόνισε ότι μεγάλο μερίδιο στην ελληνική ναυτιλία, πάνω από 90%, αφορά δραστηριότητα μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσπάθεια θέσπισης και υλοποίησης μέτρων συμμόρφωσης.  Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προώθηση μιας βιώσιμης ατζέντας στη γαλάζια οικονομία, σημείωσε ότι η πρόκληση είναι ο μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων τομέων από την προμήθεια καυσίμων, τον τομέα κατασκευής και τη ναυπήγηση μέχρι τους λιμένες. Όλοι πρέπει να επενδύσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της γαλάζιας ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα εν μέσω της πανδημίας.


Μαρία Δαμανάκη, ειδικός σύμβουλος στη SYSTEMIQ (London) και Paradise Foundation (China), πρώην Ευρωπαία Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιεία)  
Στην έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των πόρων στη γαλάζια οικονομία και στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που έρχεται να καλύψει το κενό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιεία) και ειδικός σύμβουλος στη SYSTEMIQ (London) και Paradise Foundation (ChinaΜαρία Δαμανάκη, σημειώνοντας ότι σε τοπικό επίπεδο είναι πρόκληση για την κυβέρνηση να βρει βιώσιμες λύσεις για την προώθηση της ατζέντας της γαλάζιας οικονομίας. Αναφέρθηκε στα συγκρουόμενα συμφέροντα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία και τόνισε την ανάγκη ενός κοινού θεσμικού πλαισίου, ώστε να αξιοποιηθούν αποδοτικά οι θαλάσσιοι πόροι. Αναφορικά με τη διάρθρωση τόσο της προστιθέμενης αξίας όσο και της απασχόλησης στη γαλάζια οικονομία, η κ. Δαμανάκη σημείωσε ότι σχεδόν 60% αυτής της αξίας εισφέρει η υπεράκτια εξόρυξη υδρογονανθράκων και ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός. Οι λιμενικές δραστηριότητες αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 13%, με ένα επιπλέον 11% να αφορά τον ναυτιλιακό εφοδιασμό. Όσο για την απασχόληση, οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι στη γαλάζια οικονομία απασχολούνται στην αλιεία και δραστηριότητες που αφορούν στην επεξεργασία ψαριών.    


Carleen Lyden Walkerσυνιδρύτρια, γενική διευθύντρια, Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος της Βορείου Αμερικής (NAMEPA)
Στην ανάγκη εξεύρεσης ποιοτικών καυσίμων εστίασε στην παρέμβασή της η συνιδρύτρια και γενική διευθύντρια της Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος της Βορείου Αμερικής (NAMEPA) Carleen Lyden Walker, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο θέμα πέρα από τη θέσπιση πλαισίου κανόνων συμμόρφωσης των εμπλεκομένων στη γαλάζια οικονομία. Αναφερόμενη ενδεικτικά στην πυρηνική βιομηχανία απαντωντας σε σχετικό ερώτημα για τον βαθμό στον οποίο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να συνεισφέρει στον στόχο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία που μελετώνται διάφορες προσεγγίσεις σε τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, οι μπαταρίες, η αποθήκευση ενέργειας κ.ο.κ.. Αν και, όπως εξήγησε, η πυρηνική ενέργεια είναι ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σε ό,τι αφορά τη χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν δυσκολίες, καθώς η συζήτηση «χάνεται στη δημόσια σφαίρα», ενώ και το κόστος είναι μεγάλο. Στην τρέχουσα συγκυρία αυτός ο τύπος έχει οδηγηθεί σχεδόν εκτός αγοράς, σύμφωνα με την κ. Lyden Walker, που μίλησε επίσης για τον κομβικό ρόλο της ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο σε συνδυασμό με την πρόκληση της συμμόρφωσης με την απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού να θεσπίζει από 1.1.2020 ανώτατη περιεκτικότητα θείου στα καύσιμα των πλοίων το 0,5% (από 3,5% προηγουμένως) παγκοσμίως.


Ριχάρδος Λαμπίρηςδιευθύνων σύμβουλος και μέλος ΔΣ, ΤΑΙΠΕΔ
Στο ρόλο που διαδραματίζουν οι λιμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, μιλώντας ειδικότερα για τη συμμετοχή του κλάδου στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Σημείωσε εισαγωγικά ότι η χώρα διαθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική που βασίζεται μεταξύ άλλων στην πεποίθηση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στους ωκεανούς είναι κινητήριος δύναμη. Σημείωσε ενδεικτικά ότι στην Ευρώπη αυτή η οικονομία συντηρεί 4-5 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ ειδικά στην Ελλάδα η ναυτιλία παράγει 9,3% του ΑΕΠ. Τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη, μίλησε για το εργαλείο (ESG Rating Tool) που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με σκοπό την αξιολόγηση της επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του οργανισμού με χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs). Εν κατακλείδι, τόνισε ότι οι λιμένες είναι επιταχυντές της κυκλικής οικονομίας και πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, καθώς συνδέονται με ένα σύμπλεγμα εμπλεκομένων τομέων. 


Aaron Farrugiaυπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Σχεδιασμού, Μάλτα
Η τεχνολογία είναι κρίσιμος παράγοντας, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Σχεδιασμού της Μάλτας Aaron Farrugia, καθώς είναι αυτή που θα συνεισφέρει στη γνώμη που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να προβλέψουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον σε 5-10 χρόνια. Το άλλο κρίσιμο θέμα, όπως είπε, είναι το θέμα του κόστους. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία θα είναι πιο ξεκάθαρο το περιβάλλον αναφορικά με τις επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως π.χ. το υδρογόνο, η βιοτεχνολογία, ακόμη και η αλιευτική δραστηριότητα η οποία πλέον συνδέεται με πολλούς τομείς ακόμη και με τη βιομηχανία καλλυντικών. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, επισημαίνοντας τη συνεισφορά της χώρας του στη διαμόρφωση του δικαίου της θάλασσας ήδη από το 1960 και τόνισε επίσης την αξία της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των χωρών προκειμένου να ξεπεραστούν οι κοινές προκλήσεις.O καλύτερος τρόπος να πάμε μπροστά είναι να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση με τις αφρικανικές χώρες και να αναπτύξουμε ένα κοινό πλαίσιο θαλάσσιου χωροταξικού και διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο κ. Farrugia.


Αθανάσιος Κυριαζήςγενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Λόγω της θέσης της στη ΝΑ Ευρώπη, των νησιών και της μεγάλης ακτογραμμής που διαθέτει, η Ελλάδα είναι σε κομβική θέση εμπρός στις ευκαιρίες που αναδύει η γαλάζια οικονομία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αθανάσιο Κυριαζή. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε όλους τους πόρους στο περιβάλλον, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η χώρα αξιοποιεί επίσης τις δυνατότητες ενόψει της κοινοτικής χρηματοδότησης της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, ενώ προωθούνται συνεργασίες μεταξύ ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής, σύμφωνα με τον Κυριαζή, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η μακροοικονομική σταθερότητα, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ειδικά η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς, όπως τόνισε, η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ποιοτικών θέσεων εργασίας. 


Σωκράτης Φάμελλοςπρώην αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας
Αναφερόμενος στην «πράσινη» συμφωνία για την οικονομία μας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης στην ΕΕ ανέδειξε την αδυναμία της Ευρώπης να υπεραμυνθεί της κλιματικής ουδετερότητας ως της μόνης διαδρομής για την ανάκαμψη διατηρώντας αυτόν τον κανόνα οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές. Όπως είπε, από το 2012 μιλάμε για στρατηγική, που πρέπει όμως να συνδεθεί με την ενεργειακή μετάβαση, τις πολιτικές για τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ και μια σειρά από άλλους τομείς. Εστίασε δε και στη «γαλάζια» οικονομία, τη βιοτεχνολογία και τον τουρισμό, δραστηριότητες στις οποίες το περιβάλλον είναι πόρος της ανάπτυξης. Δυστυχώς, όπως σημείωσε, στη συζήτηση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό η κυβέρνηση ζητά να αφαιρεθεί ο παράκτιος χώρος Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι αποτελεί ρίσκο η εξαίρεση των οικοσυστημάτων από αυτήν τη διαδικασία και δεν βοηθά τις επιχειρήσεις του τουρισμού μακροπρόθεσμα.

Ο πρώην υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη ενός ισχυρού βραχίονα υποδομών στους λιμένες, με «πράσινες» επενδύσεις, που θα διασυνδέουν τη «γαλάζια» οικονομία με την κοινωνία, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. 


Andreea Strachinescuεπικεφαλής μονάδαςΓενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Υπάρχει στρατηγική αλλά και υποδομή συνεργασίας στη θαλάσσια λεκάνη της Μεσογείου σύμφωνα με την επικεφαλής μονάδας από τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για την προώθηση καινοτόμων και αναδυόμενων τεχνολογιών και λύσεων Andreea Strachinescuπου τόνισε ότι η «γαλάζια» οικονομία δεν αφορά μόνο τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ανέφερε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η θαλάσσια χωροταξία, ομοίως και η υδατοκαλλιέργεια και σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει μια εταιρική σχέση που προωθεί την ανταλλαγή γνώσης και καινοτομίας. Σύμφωνα με την κ. Strachinescu, έχει διαμορφωθεί στρατηγική που εξετάζει την ενσωμάτωση πολιτικών για τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την υποστήριξη των ωκεανών, όπως με κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις και επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αλλά, όπως εξήγησε, απαιτείται τεχνητή νοημοσύνη και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, ρομπότ, δορυφόροι για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων στις διαδρομές των πλοίων. Αυτά είναι θέματα που εξετάζονται στο πλαίσιο του Horizon Europe, ενώ κομβικό ρόλο απέδωσε στις προσπάθειες της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και στον στόχο για επίτευξη βιώσιμης και ταχείας ανάκαμψης αλλά και μιας δίκαιης μετάβασης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. 


Abdelmalek Alaouiιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος, Guepard Group
Μια άλλη διάσταση ως προς το πού πρέπει να τοποθετείται το κέντρο βάρους στη γαλάζια οικονομία ανέδειξε ο ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος του Guepard Group Abdelmalek Alaouiπου τόνισε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στην Αφρική όπου δραστηριοποιείται, συνήθως η συζήτηση αφορά στις επενδύσεις πολυεθνικών στην περιοχή. Σημείωσε ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση, καθώς βασίζεται σε πεπαλαιωμένους όρους, προ δεκαετίας, αυτού που αποκαλούμε «γαλάζια» οικονομία. Εξήγησε από την εμπειρία του ότι στην Αφρική είναι δύσκολο να δει κανείς καθαρά τις προοπτικές σε αυτό το περιβάλλον. Από το 2015, όπως είπε, όταν άρχισε η συζήτηση για τη βιομηχανική επανάσταση, συντελείται μια σημαντική αλλαγή με επίκεντρο τις θέσεις εργασίας που χάνονται σε όλες τις βαθμίδες, κατώτερες και ανώτερες. Μίλησε επίσης για τις προκλήσεις ενόψει της αύξησης του πληθυσμού σε χώρες της Αφρικής, γεγονός που απαιτεί δυνατότητα πρόβλεψης και εξεύρεσης κονδυλίων για τη γαλάζια οικονομία, μιας και το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε μετανάστευση και άρα να πλήξει την Ευρώπη. 
Πάντως, όπως είπε ο κ. Alaoui, η Ευρώπη με το Next Generation EU δείχνει να έχει έναν τρόπο να διαχειριστεί τις προκλήσεις σε αντίθεση με την Αφρική όπου π.χ. ένας στους δύο μηχανικούς στο Μαρόκο φεύγουν με δεκαετή άδεια.


Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
Στην ανάγκη προώθησης κοινών κανόνων σε ό,τι αφορά το τουριστικό ταξίδι, μεταξύ των χωρών της ΕΕ και μάλιστα άμεσα, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Απαντώντας σε ερώτημα για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η βιομηχανία τουρισμού, ανέδειξε του κινδύνους που υπάρχουν και την ανάγκη συνεργασίας και λήψης μέτρων ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου. 

Αναφέρθηκε διεξοδικά στη σύνθετη άσκηση που κλήθηκε να επιλύσει με το επιτελείο της κυβέρνησης όταν αποφασίστηκε το lockdown, αλλά και όταν επιχειρήθηκε η επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς. Απαιτήθηκε συνεργασία, όπως τόνισε, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να πρέπει να εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένους κανόνες και πρωτόκολλα. Έπρεπε να καινοτομήσουμε για να δείξουμε στον εισερχόμενο τουρισμό ότι η ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική και προτεραιοποιείται, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, που αναφέρθηκε ειδικότερα στις φόρμες συλλογής δεδομένων, τη μέθοδο ιχνηλάτησης, τα τυχαιοποιημενα τεστ κ.ο.κ.. Κατέληξε ότι παρά τις «εξάρσεις» της κρίσης τοπικά, τα μέτρα απέδωσαν, το brand της Ελλάδας ενισχύθηκε και δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι η ανάκαμψη στη χώρα θα έρθει νωρίτερα, μετά το πέρασμα του Covid-19. 


Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, πρώην υπουργός εργασίας
Όλες οι κρίσεις και οι πολλές κρίσεις μαζί, αποκτούν μια διεθνή διάσταση στον σύγχρονο κόσμο, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και πρώην υπουργός εργασίας Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας τον προβληματισμό της ότι οι κυβερνήσεις δεν συνηθίζουν να σχεδιάζουν με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά περιμένουν να ξεσπάσει η κρίση για να αναπτύξουν κάποιους κανόνες. Πρότεινε crisis management για δύο χρόνια στον τουρισμό και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την προώθηση βιώσιμου τουρισμού. Όπως είπε, η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές καινοτομίες ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τις αυξημένες ανισότητες και άλλες προκλήσεις έχουν αυξήσει την ανάγκη για προώθηση βιώσιμων προσεγγίσεων της ανάπτυξης. Μιλώντας δε για τις σύγχρονες προκλήσεις επιχείρησε μια ρεαλιστική προσέγγιση της Ατζέντας 2030. Σημείωσε ότι το προσδόκιμο ζωής επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό, άνω των δύο ετών κάθε δεκαετία, που σημαίνει ότι ένα παιδί που γεννιέται στη Δύση σήμερα έχει πάνω από 50% πιθανότητες να ζήσει μέχρι τα 105 έτη κι αυτό είναι μια πρόκληση για τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης υψηλής ποιότητας βιώσιμων και προσιτών τουριστικών υπηρεσιών, όπως ο θεματικός τουρισμός, με παράδειγμα τις ιαματικές πηγές, μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. 


Triant Flouris, γενικός διευθυντής, Center of Excellence for LogisticsShipping & TransportationThe American College of Greece, καθηγητής διοίκησης, Deree – The American College of Greece
Για την προσέγγιση της τρέχουσας συγκυρίας ως ευκαιρίας μίλησε o γενικός διευθυντής του Center of Excellence for LogisticsShipping & TransportationThe American College of Greece και καθηγητής διοίκησης του Deree – The American College of Greece Triant Flouris, σημειώνοντας ότι οι θεωρητικές βάσεις για τη διαχείριση κρίσεων είναι οδηγός. Αναφέρθηκε στον ρόλο του Κέντρου Αριστείας του Αμερικανικού Κολλεγίου και τη σημασία της συνεργασίας που προωθεί με άλλα κέντρα αριστείας και ακαδημαϊκούς φορείς για να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Flouris εξήγησε γιατί είναι αναγκαίος ένας βιώσιμος σχεδιασμός και μια υπεύθυνη διοίκηση για την επιβίωση της βιομηχανίας τουρισμού στο σύνολό της. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις, στο ανθρώπινο δυναμικό, στη φύση και στη βιοποικιλότητα καθώς και στο κλίμα, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να μην έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, αλλά εξαρτάται από αυτούς. Κάτι ανάλογο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε, καθώς παρά την ετερογένεια και την ποικιλομορφία τους, διαπιστώνεται ότι αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης και συνδέονται με την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων.Νότης Μηταράκηςυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Στη στήριξη που έχει προσφέρει η Ελλάδα σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, στη μείωση του αριθμού αφίξεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και στην προσπάθεια της χώρας για δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής στα νησιά αναφέρθηκε o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη φροντίδας αυτών των ανθρώπων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. «Η αντίδραση της Ελλάδας και της Ευρώπης πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιο. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται γιατί είναι προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης την ανάγκη για συνδρομή της Ευρώπης στην εξάρθρωση των δικτύων των λαθρεμπόρων και για τη δημιουργία ενός αντικειμενικού αδιαμφισβήτητου συστήματος παροχής ασύλου. Τέλος, έκανε λόγο για το μέγεθος της δοκιμασίας του Covid-19, δίνοντας προτεραιότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας.


Khalid Koser, μέλος ΔΣ, Andan Foundation, Ελβετία
«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα τρέχοντα αδιέξοδα», τόνισε ο Khalid Koser, μέλος ΔΣ του Andan Foundation από την Ελβετία, σημειώνοντας ότι η πανδημία μεγιστοποίησε την προσφυγική κρίση που ήδη υπήρχε. Μίλησε για την πρωτοβουλία του ιδρύματος αναφορικά με την προώθηση δημοσίων και ιδιωτικών συμπράξεων, από τις οποίες συγκεντρώνονται πόροι, δίκτυα και τεχνογνωσία για την υποστήριξη των προσφύγων, όπως είπε. Αναφέρθηκε ακόμα στην υποστήριξη που προσφέρει παγκοσμίως το ίδρυμα σε έργα που επικεντρώνονται στην επιβίωση, την οικονομική ένταξη, την εκπαίδευση αλλά και την ψηφιακή ένταξη των προσφύγων, προωθώντας, όπως είπε, την αυτονομία τους. Ο κ. Koser έκανε επίσης λόγο για μια ιδέα του ιδρύματος και τη διαμόρφωση αντίστοιχης πρότασης σχετικά με τις λεγόμενες προσφυγικές πόλεις. Σύμφωνα με αυτήν, το ίδρυμα θα μπορεί να εντοπίζει ασφαλείς τοποθεσίες στις οποίες οι πρόσφυγες θα μπορούν να εγκαθίστανται, να ευδοκιμούν και να γίνονται ξανά ενεργοί πολίτες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:
http://www.hazliseconomist.com/en/event/Fourth_Sustainability_Summit/agendaGold sponsors: Ellaktor Group, Ethniki Insurance
Silver sponsor: Sardelas Petsa Law Firm
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications provider: WIND
Official airline carrier: Aegean Airlines
IT sponsor: PobucaLogistics supplier: DHL
Contributors: Bank of Greece, EYDAP, Hanikian Law Firm, Recycle Greece Tserkezidis
Medical sponsor: Athens Medical Group
Supporters: Artecniko, CAFFÈ L'ANTICO, Uni-Pharma, GEP, Athensknitlab

                                                                                                                                                  

September 29th 2020PRESS RELEASE

Economist Event
THE FOURTH SUSTAINABILITY SUMMIT
FOR SOUTH-EASTERN EUROPE AND THE MEDITERRANEAN
October 1st-2nd, 2020  Divani Apollon Palace & Thalasso Hotel, Athens / online www.hazliseconomist.com


Climate change, solidarity in a world of crisis, immigration but also the way that democracy is related to sustainability will be discussed during The Economist’s 4th Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean within the context of the pandemic crisis.

 

Furthermore, speakers shall address on blue growth, poverty, business opportunities, sustainable development, renewable energy, biodiversity, human diet, food systems but also on the role of space technologies.

The conference is being held under the Auspices of H.E. the President of the Hellenic Republic Katerina Sakellaropoulou and will take place on October 1st and 2nd 2020 at the Divani Apollon Palace & Thalasso Hotel in Athens (with a strictly limited number of participants due to the latest measures against Covid-19) and in partnership with SDSN Greece, Climate-KIC and EPLO Institute for Sustainable Development. Live stream of the event will be available through the website www.hazliseconomist.com.

Confirmed speakers include:
H.E. the President of the Hellenic Republic Katerina Sakellaropoulou (recorded message)
H.S.H. Prince Albert II, Sovereign Prince of Monaco
George Papandreou, former prime minister of Greece, member, Global SDSN Leadership Council
Margaritis Schinas, vice-president for promoting our European way of life, European Commission
Amartya Sen, Thomas W. Lamont University professor, professor of economics and philosophy, Harvard University,
Nobel Memorial Prize laureate in Economic Sciences
Jeffrey Sachs, president, Global SDSN Leadership Council, director, Center for Sustainable Development, Columbia University, USA
Kostis Hatzidakis, minister of environment and energy, Greece
Panagiotis Theodorikakos, minister of interior, Greece
Notis Mitarachi, minister of migration & asylum, Greece
Ioannis Plakiotakis, minister of maritime and island policy, Greece
Harry Theoharis, minister of tourism, Greece
George Koumoutsakos, alternate minister for migration and asylum, Greece
Kostas Skrekas, deputy minister, Ministry of Rural Development and Food, Greece
Aaron Farrugia, minister for the environment, climate change and planning, Malta
Assia Bensalah Alaoui, Assia Bensalah Alaoui, ambassador at large of His Majesty Mohamed VI, Kingdom of Morocco
Kostas Bakoyannis, mayor of Athens
Konstantinos Zervas, mayor of Thessaloniki
Dimitris Papastergiou, mayor of Trikala, president, Union of Mayors of Greece (KEDE)
Maria Damanaki, special advisor for SYSTEMIQ, Paradise Foundation, former commissioner, Maritime Affairs and Fisheries
Jonathan Hughes, chief executive officer, UN Environment Programme World Conservation Monitoring Centre
Louka Katseli, former minister of labour and social security, Greece, chair, international advisory board, Athens
Masamichi Kono, deputy secretary-general, OECD
Phoebe Koundouri, president-elect, European AERE, professor, Athens University of Economics & Business, co-chair, UN SDSN Greece
Spyros Kouvelis, director, EPLO Institute for Sustainable Development
Riccardo Lambiris, CEO, Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF)
Konstantinos Liolios, software development engineer II, Amazon USA
Alexandra Mitsotaki, president, Action Finance Initiative-AFI, co-founder, World Human Forum
Dimitri Papalexopoulos, chairman of the BoD, Hellenic Federation of Enterprises (SEV)
Andreas Papandreou, co-chair, UN Sustainable Development Solutions Network Greece (SDSN Greece), professor, National
& Kapodistrian University of AthensConference agenda:

http://www.hazliseconomist.com/en/event/Fourth_Sustainability_Summit/agenda


Gold sponsors: Ellaktor Group, Ethniki Insurance
Silver sponsor:
Sardelas Petsa Law Firm
Academic partner:
ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications provider:
WIND
Official airline carrier:
Aegean Airlines
IT sponsor:
Pobuca, Logistics supplier: DHL
Contributors: Bank of Greece, EYDAP, Hanikian Law Firm, Recycle Greece Tserkezidis
Medical sponsor: Athens Medical Group
Supporters: Artecniko, CAFFÈ L'ANTICO, Uni-Pharma, GEP, AthensknitlabEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner