SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT


 


Βερολίνο,  3 Δεκεμβρίου 2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Economist Event
SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT

Reassessing Europe’s priorities
3 Δεκεμβρίου 2018
InterContinental Berlin Hotel

                     
Σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Άρης Ξενόφος, εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

«Οι συνθήκες βελτιώνονται, ο τουρισμός ανθεί, οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική τροχιά.

 

«Βρισκόμαστε σε έναν αεροδιάδρομο και τροχοδρομούμε ώστε να απογειωθούμε. Υπό αυτή την έννοια οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι αυτή η ώθηση που χρειαζόμαστε για να έχουμε βιώσιμη πτήση», σημείωσε ο κ. Ξενόφος.

 

Ο ίδιος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ είχε προϋπολογισμό 2 δις ευρώ το 2018 - προβλέπεται 1 δις ευρώ για τον επόμενο χρόνο. «Σεβαστήκαμε τις δεσμεύσεις που είχαμε έναντι του κράτους, οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα είναι πολύ σημαντικές το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία έχει βιώσει τόσο μεγάλη και μακρά ύφεση», σχολίασε ο κ. Ξενόφος.

 

 

Alexander Zinell, Διευθύνων σύμβουλος, Fraport Greece

Την ικανοποίησή του για την επένδυση της εταιρείας στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell, ο οποίος διεμήνυσε ότι πιστεύει στις δυνατότητες του τουρισμού στη χώρα, καθώς και «στην ικανότητα που έχουν οι Έλληνες να είναι φιλόξενοι και να παρέχουν προϊόντα που επιθυμούν οι τουρίστες».

 

Όπως είπε ο κ. Zinell, σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι εργάζονται στο project, σημειώνοντας ότι η εμπειρία της Fraport «είναι καλύτερη από αυτήν που περιμέναμε στην αρχή», Εξάλλου, «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πάντοτε δύσκολες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες».

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το κλίμα στην Ελλάδα γύρω από την επένδυση αλλάζει, καθώς το κοινό «βλέπει ότι αναβαθμίζονται αυτά τα αεροδρόμια, βλέπουν γερανούς, επεκτάσεις, βελτιώσεις».

 

 

Δημήτριος Δημητρίου, Αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα οικονομικών επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος ΔΣ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Την προώθηση της Αθήνας και της Αττικής ως περιφερειακού, εθνικού και διεθνούς προορισμού προέταξε στο συνέδριο του Βερολίνου ο πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και αναπλ. Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Δημήτριος Δημητρίου, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που θα βελτιώσει το αεροδρόμιο και την εναέρια διασυνδεσιμότητα της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο κ. Δημητρίου ανέδειξε επίσης ως προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών για την επίτευξη στόχων μελλοντικής αύξησης της κίνησης, καθώς και ευρύτερα την προσέλκυση επενδύσεων.

 

Νικόλας Θεοχαρίδης, Μέλος ΔΣ, πρόεδρος της επιτροπής προώθησης του διοικητικού συμβουλίου,

Invest Cyprus
Μια θετική οικονομική προοπτική, η οποία συνδυάζεται με την εύκολη πρόσβαση σε ταλέντα και με ένα αποτελεσματικό κανονιστικό πλαίσιο, καθιστά την Κύπρο έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ο Νικόλαος Θεοχαρίδης, μέλος ΔΣ και πρόεδρος της επιτροπής προώθησης του διοικητικού συμβουλίου της Invest Cyprus. Ο ίδιος μίλησε επίσης για συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η εύκολη πρόσβαση στις αγορές, οι ισχυρές υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων αλλά και το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, με βασικό στοιχείο τον εταιρικό φόρο του 12,5%.

 

Michaela Balis, διευθύντρια Ελλάδος και Κύπρου, Germany Trade & Invest

«Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ελλάδας γενικά, και από πλευράς εισαγωγών. Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου. Η Γερμανία ακολουθεί στην 2η θέση. Η Ελλάδα εισάγει ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα και αυτοκίνητα από τη Γερμανία. Εξάγει φρούτα και λαχανικά όπως και μη σιδηρούχα μέταλλα και γεννόσημα. Η Κύπρος εισάγει αυτοκίνητα και άλλο μεταφορικό εξοπλισμό, κυρίως σκάφη αναψυχής, ενώ επανεξάγει σκάφη αναψυχής στα οποία κάνει κάποιες εργασίες, καθώς και προϊόντα γάλακτος, πχ το κυπριακό τυρί χαλούμι». Με τον τρόπο αυτόν, η διευθύντρια Ελλάδος και Κύπρου της Germany Trade & Invest Michaela Balis περιέγραψε το τοπίο της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.  Η ίδια, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες, η Ελλάδα χάνει σε ελκυστικότητα σε θέματα φορολογίας επιχειρήσεων: «Ενώ στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 29%, οι ανταγωνιστές στη Βουλγαρία πληρώνουν 10,5% και στην Κύπρο 12,5%. Στην Ιταλία, ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 24%».

Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)

«Η χώρα σήμερα τα πηγαίνει καλύτερα, επιστρέφει σε πιο κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, έχουμε βγει από το πρόγραμμα αλλά όχι και από τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο στο Βερολίνο ο πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος αναφέρθηκε σε προκλήσεις όπως η υπο-επένδυση, η υπερφορολόγηση, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις. Απώτερος στόχος; Η διασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3% μέσα από αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, «που αποτελεί και την πρόκληση για το πολιτικό σύστημα». Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αυξάνεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται (στα 83 δις προσφάτως). Ωστόσο, χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί στον συγκεκριμένο τομέα και έκανε λόγο για μία «πολύ δύσκολη, καθόλου ευχάριστη, αλλά αναγκαία» δουλειά που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

 

Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
«Είμαστε σε καλή φόρμα από άποψη ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν τα μέσα ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Ο ίδιος απέδωσε την πιστωτική συρρίκνωση κυρίως σε φαινόμενα όπως οι διαγραφές και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, «κάθε χρόνο τα πηγαίνουμε και καλύτερα». Εκτίμησε δε ότι το 2019 ενδεχομένως να είναι η χρονιά με θετική πιστωτική επέκταση, εντοπίζοντας τομείς της οικονομίας με δυναμική ανάπτυξη (ξενοδοχεία, αγροτικές επιχειρήσεις, βιομηχανία).Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
«Οι ελληνικές τράπεζες τα πηγαίνουν αρκετά καλά στη ρευστότητα, σε σύγκριση με άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στη δραστική μείωση της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης, ELA. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι καταθέσεις «επιστρέφουν σταδιακά, αν και θα μπορούσαν να επιστρέφουν γρηγορότερα». Ο ίδιος αρνήθηκε την κριτική ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη ζήτηση για δάνεια και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα projects σε μεγάλο βαθμό δεν είναι επιλέξιμα.

 

Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος
του διοικητικού συμβουλίου, Eurobank Ergasias

Αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Ergasias Θεόδωρος Καλαντώνης. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειριστείς 83 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, που υπέστη μείωση ΑΕΠ της τάξης του 26%, επεσήμανε ο κ. Καλαντώνης, καταλήγοντας: όσα περισσότερα εργαλεία, τόσο το καλύτερο.

 


Αρτέμης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Alpha Bank

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί και κυρίως έχει αποκατασταθεί το νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τις τράπεζες πλέον να διαπραγματεύονται με τους δανειολήπτες», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο Βερολίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι γίνονται πιο φιλόδοξοι, σε όλη την Ευρώπη, και επίσης η οικονομία στην Ελλάδα «δεν αναπτύσσεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε». Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης επιπρόσθετων μηχανισμών διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα πρότυπα των αντίστοιχων προτάσεων της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Ο ίδιος εξέφρασε με τη σειρά του την εκτίμηση ότι στην ελληνική οικονομία υπάρχει ρευστότητα, αλλά δεν υπάρχει ποιοτική ζήτηση.


Oliver Wittke, κοινοβουλευτικός υφυπουργός, Oμοσπονδιακόουργείο Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας
«Στην Ευρώπη και στη Γερμανία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πέρασε πολλά, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, σε έναν καλό δρόμο οικονομικής εξυγίανσης, στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Oliver Wittke.

Ευρύτερα, ο κ. Wittke εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίζονται «με περισσότερη έρευνα και καινοτομία, με περισσότερες επενδύσεις». Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη «ψηφιακής μεταμόρφωσης», εκτιμώντας ότι αυτή δεν καταστρέφει, αλλά αντιθέτως δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης, προτρέποντας για εμπορικές συμφωνίες «και με χώρες εκτός του G20».

 

Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής και τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας
«Δημοσιονομική πειθαρχία αλλά με διαφορετική δημοσιονομική διαδρομή», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επεσήμανε τη βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από τους πρώτους 12 μήνες» μια διακυβέρνησης να μειώσει δαπάνες για να μειώσει φόρους και κατεπέκταση τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη ενός συνεκτικού σχεδίου στην Ελλάδα, «που θα ενισχύει την ποιότητα του εγχώριου προϊόντος, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια». Ο ίδιος προέκρινε την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων. Απώτερος στόχος, μεταξύ άλλων, η αντιστροφή του brain drain και του business drain.


Hubert Vannier, επικεφαλής του ομίλου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ΕΜΕΑ, Deutsche Bank
«Τα καλά νέα στην Ελλάδα είναι ότι μετά τα stress tests του 2018 οι τράπεζες δεν χρειάστηκαν νέα κεφάλαια. Παράλληλα, η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Πολλά έχουν γίνει και στον τομέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ομίλου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ΕΜΕΑ της Deutsche Bank Hubert Vannier,  ο οποίος διαπίστωσε επίσης πρόοδο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σημείωσε πάντως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τρέχουν γρήγορα στη διαχείριση της συγκεκριμένης πρόκλησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «το ζήτημα είναι ο χρόνος». Επιπλέον, ο κ. Vannier παρατήρησε ότι η χώρα εξέρχεται από βαθιά ύφεση, γεγονός που κατά τη γνώμη του προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών οι οποίοι βλέπουν θετικά τα ελληνικά προϊόντα.

 

 

Γεώργιος Τριανταφύλλου, υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, Ελλάδα & Νοτιοανατολική Ευρώπη, Goldman Sachs
«Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί όσον αφορά τη δυνατότητα για βιώσιμες επιστροφές στο μέλλον», παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο υπεύθυνος υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη της Goldman Sachs Γεώργιος Τριανταφύλλου.

 

Ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα ένα μικρό μέρος της αξίας με την οποία ο τομέας ανακεφαλαιώθηκε το 2015, εν μέσω ανησυχίας για την κλίμακα και το επίπεδο προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των τραπεζών. «Ταυτόχρονα, η μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και ο αναιμικός σχηματισμός οργανικών κεφαλαίων περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να στραφούν προς την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου.

 

 

Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
Για ισχυρή ανθεκτικότητα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης έκανε λόγο κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος διαπιστώνει λειτουργική κερδοφορία. Τα ετήσια αποτελέσματα του 2017, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, δείχνουν ακόμη ένα βήμα μπροστά για τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο ίδιος μίλησε για ισχυρή συμμετοχή των διεθνών επενδυτών (64% οι διεθνείς, 44% οι εγχώριοι), χαρακτηρίζοντας αποτελεσματικό το διεθνές δίκτυο για άμεση και έμμεση πρόσβαση σε κεφάλαια. Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι διακρίνει δυναμική για ανάπτυξη και συγκεκριμένα μια υποσχόμενη εικόνα για μελλοντική ανάκαμψη. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι υπήρξε επιτάχυνση άντλησης κεφαλαίων το 2017-18 στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

 

Colin Ellis, διευθύνων σύμβουλος, chief credit officer EMEA, Moody's Investors Service
Στην Ελλάδα καταγράφεται πρόοδος (Β3 με θετική προοπτική, η τρέχουσα αξιολόγηση) η οποία πάντως δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, παρατήρησε από το βήμα του Economist στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος, chief credit officer EMEA της Moody's Investors Service, Colin Ellis.Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι η χώρα «έχει κάποιον χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές σύντομα». Στην πραγματικότητα, ο κ. Ellis ανέφερε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα πρέπει να γίνει μέσα στην επόμενη 5ετία, δεδομένων των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του χρέους στον επίσημο τομέα. Ο ίδιος επεσήμανε το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, σε σχέση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που θα έχει στις αγορές η απόφαση να μην υλοποιηθεί η προνομοθετημένη παρέμβαση στις συντάξεις, ο κ. Ellis επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συνολική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η οποία «δείχνει θετική».

 

 

Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, υπουργείο Τουρισμού, Ελλάδα
Το 2018 αναμένεται να είναι ακόμη ένα έτοςρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης Γιώργο Τζιάλλα, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο τόνισε ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 33 εκατ. και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2017. «Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν μια ποσοστιαία αύξηση που είναι σημαντικά υψηλότερη από τη μέση αύξηση του διεθνούς τουρισμού», παρατήρησε ο κ. Τζιάλλας.

 

Ο κ. Τζιάλλας έστειλε το μήνυμα ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επένδυση στην ανάπτυξη νέων ή στην αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών υποδομών, σε μεγάλα θέρετρα και εξοχικές κατοικίες, σε γιοτ και μαρίνες, σε θεματικά πάρκα, σε υποδομές αθλητικού τουρισμού, σε ιαματικές πηγές και σε κέντρα spa, ευεξίας και θαλασσοθεραπείας, καθώς και στην ενίσχυση της εμπειρίας city break με τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων σε μεγάλες πόλεις».

 

 

 

Peter Droege, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια (EUROSOLAR)
«Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να εφοδιάζεται πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βασίζονται σε τοπικά και περιφερειακά συστήματα και δίκτυα αποθήκευσης», τόνισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια (EUROSOLAR) Peter Droege. Όπως είπε, «η στροφή προς μια ανανεώσιμη νεωτερικότητα είναι ήδη αναμφισβήτητη και μετρήσιμη εδώ και παγκοσμίως. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός είναι ιδιαίτερα αργός και πρέπει να γίνει πολύ, πολύ γρήγορος».


Supporting organisations: Federation of German Industries (BDI), Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK)

With the support of: Enterprise Greece, Konrad Adenauer Stiftung

Silver sponsors: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,
Invest Cyprus

Bronze sponsors: Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Eurobank, Δημόσια Επιχείρηση ΗλεκτρισμούΕΗ), TÜV HELLAS, Deutsche Bank

Contributors: Δικηγορική εταιρεία Μεταξάς & Συνεργάτες, Hanikian Law Firm, Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW)

Logistics supplier: DHL Express

Media sponsor: ΣΚΑΪ

Airline carrier: Aegean Airlines

IT sponsor: POBUCA

E-business provider: GENERATION-YΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Economist Event
SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT

Reassessing Europe’s priorities
3 Δεκεμβρίου 2018
InterContinental Berlin Hotel

                   

Σε συνεργασία με το
Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

 

«Μετά από τρεις κύκλους κεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτες κεφαλαίου υψηλότερους από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και διατηρούν αποθέματα επαρκή να απορροφήσουν πρόσθετες πιστωτικές ζημίες. Επιπλέον, έχουν βελτιώσει αισθητά τη θέση ρευστότητας, ανακτώντας την πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα. Ως εκ τούτου, έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών». Στο σημείο αυτό σταματούν τα καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τα διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο, δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, «ένα από τα πιο σημαντικά κληροδοτήματα της κρίσης», παραμένουν ως η μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι  έχουν εφαρμοστεί αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αποκτήσουν οι τράπεζες μια ποικιλία εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την επακόλουθη χορήγηση άδειας σε 14 εταιρείες εξυπηρέτησης πιστώσεων, τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, και ηλεκτρονικές δημοπρασίες περιουσιακών στοιχείων.

 

«Οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας για μείωση της τάξης του 4,7% στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Σεπτέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2018.

 

Το βασικό όχημα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι στιγμής ήταν οι διαγραφές, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι από εδώ και στο εξής οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων) θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΤτΕ παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πέραν των ενδογενών προσπαθειών των τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ταχεία σύγκλιση των αντίστοιχων ελληνικών δεικτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Η ΤτΕ, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αναμένει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε ρίσκα που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η ΤτΕ εφιστά την προσοχή σε ενδεχόμενη παρεκτροπή από προηγούμενες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των δικαστικών αποφάσεων για προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

 

«Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση του χρέους με βιώσιμους όρους, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αποφύγουν την αθέτηση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα», συμπέρανε ο κ. Στουρνάρας.

 


Απαντώντας σε ερώτηση η οποία υπενθύμιζε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ μιας προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μια προληπτική γραμμή δεν είναι πανάκεια, «αλλά σίγουρα θα βοηθούσε», καθώς θα προστάτευε την Ελλάδα από την ευαλωτότητα των διεθνών κεφαλαιαγορών.Μιχάλης Μαΐλλης
, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου


Τον προβληματισμό ότι οι σημερινοί και οι μελλοντικά προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι επαρκείς, «ώστε η χώρα να λύσει αμετάκλητα τα προβλήματα της, να γυρίσει σελίδα, να δημιουργήσει και πάλι πλούτο και ένα καλύτερο μέλλον με προοπτικές ευημερίας για τους Έλληνες πολίτες», εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος
του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης.

Ο κ. Μαΐλλης επεσήμανε ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας για την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, κυρίως, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης Αξίας, «προϊόντων καινοτομικών και εξαγώγιμων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σημείωσε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη έξω αλλά και μέσα στη χώρα. «Χρειάζεται να διασφαλιστεί  ένα καθεστώς ασφάλειας και σταθερότητας σε μακροπρόθεσμη βάση και όλα σε ένα κλίμα φιλικό στις επενδύσεις και στους επενδυτές. Θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα καθιστά τη χώρα επενδυτικό πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους».

Ο ίδιος παρατήρησε πως υπάρχει η ανησυχία «μήπως η χώρα μετακυλήσει και πάλι σε συνθήκες δημοσιονομικής απειθαρχίας, όπου θα τεθούν εν αμφιβόλω όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, με μεγάλους κόπους και θυσίες των Ελλήνων», δεδομένου ότι η χώρα έχει εισέλθει σε εκλογική τροχιά.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαΐλλης διεμήνυσε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο «πιστεύει ακράδαντα στις ελληνικές δυνατότητες και ευκαιρίες και αισιοδοξεί για το μέλλον».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι τον τελευταίο χρόνο η ελληνική οικονομία καταγράφει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς, καθώς και βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, « αυτό δεν αρκεί».

 
Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επέστρεψε και τα καλύτερα νέα είναι ότι προέρχεται από εξαγωγές και όχι από εσωτερική κατανάλωση, η οποία τώρα αρχίζει να ενισχύεται, συμπέρανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η ανεργία μειώνεται αν και παραμένει υψηλή.

 

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει δημοσιονομική βιωσιμότητα «με ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», καθώς και ένα «καθαρό αναπτυξιακό πλαίσιο» σε συνεργασία με τους εταίρους.

 

Αναφερόμενος στους ενεργειακούς στόχους με ορίζοντα το 2030, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρακτικά να διπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσελκύοντας συγχρόνως επενδύσεις σε υποδομές.

 

Ως προς τα χρόνια που προηγήθηκαν, ο κ. Σταθάκης εντόπισε αδυναμίες στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων η «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» που ζητήθηκε και που «προκάλεσε βαθιά ύφεση». Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα έγιναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν σε καμία άλλη χώρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

 

Guy Verhofstadt, πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, συντονιστής για το Brexit, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπέρ μιας βαθιάς ευρωπαϊκής ενοποίησης, με κοινό υπουργό Οικονομικών αλλά και κοινό στρατό, τάχθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και συντονιστής για το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Guy Verhofstadt, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν έχει διορθώσει τις αδυναμίες της και κατ’ επέκταση δεν είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση.

 

Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο μικρές χώρες, οι οποίες διαχωρίζονται σε αυτές που το αναγνωρίζουν (πχ το Βέλγιο) και σε αυτές που δεν το αναγνωρίζουν (πχ η Γερμανία), ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Verhofstadt, ο οποίος ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να προχωρήσουν μπροστά ώστε να διαφυλάξουν τα στάνταρντ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε το Brexit «ανόητη απόφαση», ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν δείχνει να έχει διδαχθεί για το τι πήγε στραβά. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη επίσπευσης της τραπεζικής ένωσης και της ψηφιακής ένωσης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία «πραγματικά ενιαία» αγορά, με έναν κοινό ρυθμιστή.Dieter Kempf
, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI)

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ανάπτυξη», παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Dieter Kempf, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως είπε, για την αντοχή που έδειξε όλο αυτό το διάστημα.

 

 «Η Ελλάδα όμως έχει ακόμα και πολλά προβλήματα να λύσει», συμπλήρωσε ο κ. Kempf. Είναι γεγονός, πρόσθεσε, ότι μεταξύ του 2008 και του 2017 η οικονομία έχασε 38% σε προστιθέμενη αξία, επομένως απέχει πολύ από το επίπεδο πριν από την κρίση.

 

 Σύμφωνα με τον κ. Kempf, η Γερμανία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας (22% επί του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων). Περίπου το 10% των ελληνικών εισαγωγών προέρχεται από τη Γερμανία. Ο ελληνογερμανικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται στο 7,1 δις ευρώ.

 

Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας, στον κλάδο του τουρισμού, στις μεταφορές, στα logistics και στον κλάδο πληροφοριών και επικοινωνιών, σημείωσε ο κ. Kempf, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ως εμπόδια την υπερφορολόγηση, τις μακροχρόνιες διαδικασίες του δικαστικού συστήματος, τη γραφειοκρατία και τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

 


Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει μια τεράστια προσαρμογή. Διατηρεί αδυναμίες (κάποιες που δεν διορθώθηκαν, άλλες που προκλήθηκαν από την κρίση). Η χώρα ανακάμπτει. Για να πάμε καλύτερα θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα οφέλη και να χαρτογραφήσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματα». Στις διαπιστώσεις αυτή προέβη από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) Θεόδωρος Φέσσας.

 

«Παρά τη βελτίωση σε πολλούς τομείς, οι επενδύσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από τη γραφειοκρατία, τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, καθώς και την υψηλή, προοδευτική, αόριστη και απρόβλεπτη φορολογία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Στον αντίποδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα «η τιμή είναι σωστή», σημειώνοντας ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι χαμηλές, τόσο σε μετοχές όσο και σε ακίνητα. Επιπλέον, «οι μισθοί μειώθηκαν επίσης, παρά το γεγονός ότι αφορούν εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων».

 

Αναφερόμενος σε μια σειρά προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων, ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεταξύ των υψηλότερων και πιο προοδευτικών στην ΕΕ, ιδίως για το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, το φορολογικό σύστημα παραμένει ασταθές και αδιαφανές. Επιπροσθέτως, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κάποιες εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις (π.χ. ενέργεια), που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες νέες επενδυτικές ευκαιρίες, εξακολουθούν να εκκρεμούν, παρά τη συνεχιζόμενη αποεπένδυση.

 

Μαργαρίτα Αντωνίου, μέλος ΔΣ, Enterprise Greece, προϊσταμένη Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ελλάδα

«Σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα για την Ελλάδα», διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο η Μαργαρίτα Αντωνίου, μέλος ΔΣ, Enterprise Greece και προϊσταμένη Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επικαλούμενη «τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και το επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο βελτιώνεται δραστικά και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω»

 

Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% το 2017 και κατά 2,2% το πρώτο 6μηνο του 2018, «το υψηλότερο ποσοστό από το 2007». Επιπλέον, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, στο 20% το πρώτο 6μηνο του 2018 από 22,1% το 2017 και από 28% τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, σημείωσε η κ. Αντωνίου, οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση το 2017.

 

Η κ. Αντωνίου έκανε λόγο για κυβερνητικές πολιτικές βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για κινητροδότηση επενδύσεων, νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία (Equifund, MicroLoans Fund, κ.ά.) και fast track επενδύσεις. Παράλληλα, ξεχώρισε ως τομείς ιδιαίτερης δυναμικής την ενέργεια, τον τουρισμό, το real estate, τα logistics και τον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Η ίδια επεσήμανε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 120 γερμανικές επιχειρήσεις, με ετήσιο κύκλο εργασιών 7,7  δισ. ευρώ, και πως η Γερμανία αποτελεί την πρώτη επενδυτική χώρα στην Ελλάδα με επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. το 2017.Volker Treier
, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, διεθνείς & ευρωπαϊκές οικονομικές υποθέσεις, AHK, DIHK

«Η Ελλάδα έχει γίνει ξανά ένας πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και εμπορικός εταίρος. Η ελληνική οικονομία, αν και αργά, αναπτύσσεται (…) Νέα έργα και μια δυναμική ελληνική αγορά θα μπορούσαν μετά από τα πολλά χρόνια της κρίσης να ενδυναμώσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, γεγονός από το οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι 120 γερμανικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα», διαπίστωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, υπεύθυνος διεθνών και ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, AHK, Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK) Volker Treier. Ωστόσο, «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν».

 


Ο κ. Treier υπογράμμισε ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ο υψηλός δείκτης του χρέους και οι δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ανησυχητικά στοιχεία για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. «Αυτήν τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ, η ελληνική κυβέρνηση, μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα», συμπέρανε ο κ. Treier.

 

Ο ίδιος ξεχώρισε κλάδους με δυναμική για επενδύσεις στην Ελλάδα: τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις προσφέρουν καλές λύσεις εταιρικής συνεργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

 


Supporting organisations: Federation of German Industries (BDI), Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK), With the support of: Enterprise Greece, Konrad Adenauer Stiftung

Silver sponsors: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,
Invest Cyprus
, Bronze sponsors: Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Eurobank, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), TÜV HELLAS, Deutsche Bank, Contributors: Δικηγορική εταιρεία Μεταξάς & Συνεργάτες, Hanikian Law Firm, Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW)

Logistics supplier: DHL Express, Media sponsor: ΣΚΑΪ , Airline carrier: Aegean Airlines, IT sponsor: POBUCA, E-business provider: GENERATION-Y

 

Ομιλίες-Παρουσιάσεις:    
www.hazliseconomist.com                                                                                
http://www.berlin2018.economist.com

 


   26 Νοεμβρίου 2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Economist Event
SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT

Reassessing Europe’s priorities
3 Δεκεμβρίου 2018
InterContinental Berlin Hotel

Η αλληλεπίδραση της Γερμανίας με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον μέσα από τις διαφαινόμενες ανακατατάξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στον κυκεώνα του Brexit.

Η πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το πρίσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε ξεχωριστούς πόλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τίθεται επί τάπητος στο συνέδριο του Economist με θέμα “SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT: Reassessing Europe’s priorities”, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και θα λάβει χώρα στις  3 Δεκεμβρίου 2018 στο InterContinental Berlin Hotel. Το συνέδριο θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ευρωζώνης, με έμφαση στην Ελλάδα. Ηχηρή θα είναι η παρουσία των εκπροσώπων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως του οχήματος για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και ανερχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν επίσης παράγοντες της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ομιλητές που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο:

Ÿ Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας
Ÿ Oliver Wittke, κοινοβουλευτικός υφυπουργός, ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας
Ÿ Guy Verhofstadt, πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη,
  συντονιστής για το Brexit, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ÿ Dieter Kempf, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI)
Ÿ Volker Treier, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, διεθνείς & ευρωπαϊκές οικονομικές υποθέσεις, AHK, DIHK

Ÿ Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Ÿ Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, υπουργείο Τουρισμού, Ελλάδα

Ÿ Peter Droege, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια (EUROSOLAR)

Ÿ Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Ÿ Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής και τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας

Ÿ Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece

Ÿ Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ÿ Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)

Ÿ Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Ÿ Δημήτριος Δημητρίου, πρόεδρος ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ÿ Άρης Ξενόφος, εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Ÿ Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος ΔΣ, Invest Cyprus

Ÿ Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias
Ÿ Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

Ÿ Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

Ÿ Σάββας Πελτέκης, διευθύνων σύμβουλος της TÜV HELLAS

Ÿ Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος ΟΤΕ

Ÿ Alexander Zinell, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece

Ÿ Hubert Vannier, επικεφαλής του ομίλου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ΕΜΕΑ, Deutsche Bank

Ÿ Stefan Nolte, πρόεδρος της Cyprus-Germany Business Association (CGBA)

Τους κύκλους συζήτησης θα συντονίσει ο John Andrews, consultant editor του Economist.


 

Supporting organisations: Federation of German Industries (BDI), Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK)

With the support of: Enterprise Greece, Konrad Adenauer Stiftung

Silver sponsors: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,
Invest Cyprus

Bronze sponsors: Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Eurobank, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), TÜV HELLAS, Deutsche Bank

Contributors: Δικηγορική εταιρεία Μεταξάς & Συνεργάτες, Hanikian Law Firm, Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW)

Logistics supplier: DHL Express

Media sponsor: ΣΚΑΪ

Airline carrier: Aegean Airlines

IT sponsor: POBUCA

E-business provider: GENERATION-Y

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα:    
www.hazliseconomist.com                                                                                
http://www.berlin2018.economist.com

 
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner