TRAVEL AND TOURISM LEADERSHIP SUMMIT

Διαδικτυακό συνέδριο Economist
Ταξίδια και Τουρισμός
Μπορεί να ανακάμψει η αγορά μετά τον Covid-19;
20 Μαΐου 2020 I 3 μμ EEST (2 μμ CET • 8 πμ EDT)
www.livemedia.com

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η ανθεκτικότητα είναι καθοριστική, τόνισε η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Άντζελα Γκερέκου, εκφράζοντας την άποψη ότι το στοιχείο της βιωσιμότητας στον τουρισμό είναι πλέον το κλειδί για μια γρήγορη ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη παρεμβάσεων όπως η εναρμόνιση του ελληνικού τουρισμού με λειτουργίες και προδιαγραφές βιωσιμότητας και η ενθάρρυνση καλών πρακτικών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σπύρος Βενετσιάνος, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής structured financeEurobank
Την πρόθεση της τράπεζας να προσφέρει πακέτα λύσεων για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των ξενοδοχείων και ευρύτερα στον τουριστικό τομέα μετέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής structured finance της Eurobank Σπύρος Βενετσιάνος. Ο ίδιος χαρακτήρισε προτεραιότητα για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα να συνδράμει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα και του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ και  διευθύνων σύμβουλος του Desiterra Resort Santorini
Η πανδημία πέτυχε την ελληνική οικονομία μετά από δύο χρόνια συνεχιζόμενης ανάπτυξης, ωστόσο, με την αποτελεσματική συνεργασία των κυβερνήσεων ο τουρισμός μπορεί να ανακάμψει, επεσήμανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ και  διευθύνων σύμβουλος του Desiterra Resort Santorini Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη ασφαλών διακοπών με αυστηρά πρωτόκολλα και νέων ξενοδοχείων προσαρμοσμένων στις νέες ανάγκες των τουριστών. «Η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει», υπογράμμισε, και στάθηκε στη σημασία συνεχούς συνεργασίας των υπουργείων Τουρισμού διεθνώς.

Ziv Tirosh, Συνιδρυτής και πρόεδρος, Refundit
Στο πρόβλημα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (π.χ. αποζημιώσεις, επιστροφή ΦΠΑ, κρυφές προμήθειες κ.λπ.) αναφέρθηκε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Refundit Ziv Tirosh, επικεντρώνοντας στις δυνατότητες που δίνουν startup εταιρείες και γενικά η τεχνολογία για τη μείωση αυτών των διαδικασιών, επ’ ωφελεία των επισκεπτών, των επιχειρήσεων αλλά και του κράτους. Επεσήμανε ότι θα απαιτηθεί πολλή δουλειά για να επιστρέψει ο τομέας των ταξιδιών στην pro-Covid 19 εποχή, αλλά εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο γρήγορη απ’ ό,τι περιμένουμε, καθώς, όπως τόνισε, οι άνθρωποι ξεπερνούν γρήγορα τον φόβο και το πάθος για ταξίδια παραμένει.

Έ
δωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία, π.χ., να δοθούν κίνητρα στους τουρίστες για να ταξιδεύουν περισσότερο στην ύπαιθρο, κάτι που θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και θα αποσυμφορήσει τα κέντρα των πόλεων.

Itai Green, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Innovate Israel
Τη σημασία της ανάληψης ρίσκου επεσήμανε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovate Israel Itai Green αναφερόμενος στην προώθηση της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι τα στελέχη των οργανισμών θα πρέπει να καλλιεργούν μια κουλτούρα δοκιμής και σφάλματος, πάνω στη βάση ότι η αποτυχία είναι αποδεκτή. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη ενσωμάτωσης μιας επιτροπής καινοτομίας στον μηχανισμό ενός οργανισμού, η οποία μεταξύ άλλων θα ενισχύει το επίπεδο της ψηφιακής και τεχνολογικής παιδείας των μελών του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου.

Rafael Schvartzman, Περιφερειακός αντιπρόεδρος, IATA Ευρώπης
Δεν αναμένουμε o τομέας των αερομεταφορών να ανακάμψει πριν από το 2023, τόνισε ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA Ευρώπης Rafael Schvartzman, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες απώλειες. Αναφέρθηκε στη συνεργασία της IATA με την ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη όσον αφορά την επανεκκίνηση του τομέα και στο πλάνο υγειονομικής ασφάλειας που απαιτείται για τους ταξιδιώτες αλλά και τους εργαζομένους. Μίλησε για τα μέτρα που έχει προτείνει ο τομέας στις κυβερνήσεις, ώστε αυτές να μεταδώσουν την εμπιστοσύνη στους ταξιδιώτες. Όπως είπε ο κ. Schvartzman, οι ταξιδιώτες πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι ακολουθούνται κατά γράμμα οι διαδικασίες. Επεσήμανε ότι τα αεροδρόμια είναι ασφαλή μέρη και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν, από όλες τις πλευρές, καθώς, όπως είπε, μια επιστροφή στο lockdown θα ήταν καταστροφή. Σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνουν το γρήγορο τεστ και το υγειονομικό διαβατήριο, θέτοντας όμως ερωτήματα για το πόσο αξιόπιστο θα είναι τα πρώτο και ποιος θα έχει την ευθύνη για το δεύτερο. Τόνισε, τέλος, ότι ο τομέας των αερομεταφορών απαιτεί για τη λειτουργία του διεθνείς συμφωνίες και τυποποιημένα πρότυπα.

Μιχαήλ Κουβελιώτης, Οικονομικός διευθυντής, Aegean Airlines
Ως κλάδος αλλά και ως εταιρεία ζούμε τεράστιες προκλήσεις, τα έσοδά μας έχουν σχεδόν μηδενιστεί, τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της Aegean Airlines Μιχαήλ Κουβελιώτης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών ώστε να υπάρξει κοινή ανάληψη του βάρους, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών ώστε να υπερβούν την κρίση. Επεσήμανε, τέλος, ότι όλες οι εταιρείες θα προσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στις νέες συνθήκες.

Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας
Στοιχεία για τη σημασία του τομέα των μαρινών και του γιότινγκ για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία καθώς και για τις απώλειες που υπέστη ο τομέας λόγω της πανδημίας παρέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης. Μίλησε για την επανεκκίνηση του τομέα, τα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και την ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα τα απαραίτητα πρωτόκολλα, υγειονομικά και λειτουργίας. Έδωσε επίσης ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη επιμήκυνσης της φετινής σεζόν ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών. Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χρήση νέων ψηφιακών και γενικά τεχνολογικών εργαλείων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των χρονοβόρων ή μη αναγκαίων διαδικασιών, στην αύξηση της παραγωγικότητας του τομέα καθώς και στη μεταρρύθμιση των δημόσιων φορέων, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ιωάννης Παππάς, διευθυντής Μεσογείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC)
Στη συμβολή της τεχνολογίας στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού αναφέρθηκε ο διευθυντής Μεσογείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) Ιωάννης Παππάς, δίνοντας έμφαση σε άξονες όπως η διαχείριση μεγάλων δεδομένων και data mining, η διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των τομέων που εμπλέκονται στον τουρισμό, η πιστοποίηση μονάδων, οι απομεμακρυσμένοι έλεγχοι (remote auditing) και η τεχνολογική διάσταση της βιωσιμότητας σε εμπλεκόμενους τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων κ.ά.

Ella Stahl, Διευθύντρια πωλήσεων, Gamitee
Στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών που προσφέρουν startup εταιρείες επικεντρώθηκε η διευθύντρια πωλήσεων της Gamitee Ella Stahl. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. booking και επικοινωνία, social booking). Τόνισε ότι αυτές οι δυνατότητες αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη μετά-covid19 εποχή. Όπως είπε, πλατφόρμες που μέχρι σήμερα τις ήξεραν λίγοι ή μόνο η νέα γενιά τώρα γίνονται δημοφιλείς σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό.

Doron Gowerchief solution architectKMS Lighthouse
Για ασύγκριτη πρόοδο της τηλεργασίας μίλησε ο chief solution architect της KMS Lighthouse Doron Gowerαναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται στα contact centers των εταιρειώνΜίλησε για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, που επιτρέπουν καλύτερη υποστήριξη των υπαλλήλων και των πελατών, καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Αναφέρθηκε ακόμα στις πλατφόρμες λύσεων διαχείρισης γνώσης, που επιτρέπουν στον υπάλληλο να καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλει ο πελάτης και να αντιδρά γρήγορα.

Αντώνης ΧαλκιόπουλοςΣυνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλοςTriparound
Ο κόσμος έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό, oι τεχνολογίες είναι παντού, είπε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Triparound Αντώνης Χαλκιόπουλος. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο λογισμικό διαχείρισης εμπειρίας στον τομέα της φιλοξενίας, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν μια πιο ολιστική εμπειρία και στα ξενοδοχεία να αυξάνουν την απόδοσή τους. Εξήγησε τη σημασία τέτοιων υπηρεσιών στην εποχή του social distancing και τόνισε την ανάγκη οι επιχειρηματίες να επενδύουν στην τεχνολογία, η οποία προσφέρει λύσεις και δημιουργεί αξία.

Natalia BayonaΑνώτερη εμπειρογνώμων σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Για μείωση τουριστικής δραστηριότητας κατά 90% εξαιτίας της πανδημίας μίλησε η ανώτερη εμπειρογνώμων σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Natalia Bayona, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση. Επεσήμανε τις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), μεταξύ άλλων, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, την προώθηση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας, την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων κ.ά. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και για τη σημασία των κοινών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο της βιωσιμότητας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του UNWTO με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τις κυβερνήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του τουρισμού. H κ. Bayona ανέφερε ότι πολλές από τις προκλήσεις των καιρών δεν δημιουργήθηκαν από την επιδημία και τόνισε την ανάγκη για ένα νέο τουριστικό μοντέλο, πιο βιώσιμο από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που υπήρχε μέχρι τώρα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπλέξουμε στη διαδικασία αυτή τις κοινότητες, τους πολίτες, και στη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό προϊόν.

In association withInnovate Israel
SponsorsEurobankGamiteeKMS LighthouseRefunditTriparound
Supporting organisation: ITTS
Academic partnerALBA Graduate Business School – The American College of GreeceTelecommunications providerWINDOfficial airline carrierAegean airlinesIT sponsorPobucaLogistics supplierDHL
SupportersKarin RegevLivemediaOnline communication sponsorCNN Greece

20 Μαΐου 2020

Διαδικτυακό συνέδριο Economist
Ταξίδια και Τουρισμός
Μπορεί να ανακάμψει η αγορά μετά τον Covid-19;
20 Μαΐου 2020 I 3 μμ EEST (2 μμ CET • 8 πμ EDT)
www.livemedia.com

John AndrewsConsultant editorThe Economist
Πολύ σταδιακά και στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά αργής διαδικασίας ο κόσμος βγαίνει από το lockdown αντιμέτωπος με μία σειρά από προκλήσεις, τόνισε ο consultant editor του The Economist και πρόεδρος της διαδικτυακής ημερίδας για τον τουρισμό John Andrews, αναφερόμενος στο περίγραμμα της συζήτησης για την επόμενη ημέρα σχετικά με τον τουρισμό και την οικονομία. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα βιωσιμότητας τα οποία αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο.

Zurab PololikashviliΓενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Η λέξη - κλειδί  για τον τουρισμό είναι η εμπιστοσύνη, διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Zurab Pololikashvil, ο οποίος χαρακτήρισε τον συντονισμό και τη διεθνή συνεργασία ως απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει το εγχείρημα της ανάκαμψης μετά την πανδημία. «Η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τον δρόμο και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε «σημαντικές αποφάσεις για τα απαραίτητα βήματα», ως προς τον τομέα του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χάρης ΘεοχάρηςΥπουργός Τουρισμού της Ελλάδας
Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός είναι σε θέση να ανακάμψει «πολύ γρήγορα», από τη στιγμή που θα αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι αρχικά επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, εξέφρασε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Έχουμε δει σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν ότι ο τουρισμός ανακάμπτει πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός αφορά περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ραγδαία πτώση της ζήτησης στον τουρισμό
, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές σταδιακά μετακινούνται από την αρχική προσέγγιση για αποκλειστικά εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους μήνες σε μια προσέγγιση που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό.

Περιγράφοντας διαφαινόμενες τάσεις τις οποίες -δεν δρομολόγησε, αλλά- επιτάχυνε η συγκυρία, μεταξύ άλλων, μίλησε για ενδεχόμενη πίεση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στους tour operators.

«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με επιτυχία την πανδημία.

Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου
Οι διεθνείς πτήσεις θα επιτραπούν στην Κύπρο στις 9 Ιουνίου και οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την 1η Ιουλίου, επεσήμανε ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κυπριακός τουρισμός παραμένει στη μάχη για το 2020.

Ο ίδιος ανέπτυξε τη στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης πάνω σε τρεις άξονες: Σταθεροποίηση του συστήματος υγείας - Διασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις - Διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Περιγράφοντας την εξάρτηση της Μεσογείου από τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι η περιοχή προσελκύει το 20% των παγκόσμιων ταξιδιών, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.

Rita MarquesΥφυπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας
Την εκτίμηση ότι η χώρα της θα καταφέρει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας και θα ανακάμψει το 2021 μετέφερε η υφυπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας Rita Marques. «Έχουμε τις παραλίες, έχουμε τον ήλιο, και έχουμε ανθρώπους με κίνητρο. Ο Covid-19 δεν μας τα πήρε αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Πορτογαλία χτυπήθηκε από την πανδημία, ωστόσο, διαχειρίζεται αποτελεσματικά αυτήν την κρίση, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων. Η ίδια επεσήμανε τη σημασία του τουρισμού για την πορτογαλική οικονομία, σημειώνοντας ότι η χώρα εργάζεται πάνω στις απαραίτητες υποδομές που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη στον συγκεκριμένο τομέα.

François DecosterΔιευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υφυπουργού Τουρισμού της Γαλλίας
Στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τις ροές από χώρα σε χώρα και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο συντονισμός ανάμεσα στις χώρες, επεσήμανε ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υφυπουργού Τουρισμού της Γαλλίας François Decoster, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για την επανεκκίνηση του τουρισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις για μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα αναβίωσης και μετασχηματισμού του τουριστικού τομέα», σημείωσε ο κ. Decoster, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως είναι ώρα «να ξανασκεφτούμε το μέλλον του τουρισμού» μέσα από έννοιες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιωσιμότητα.

In association withInnovate Israel
SponsorsEurobankGamiteeKMS LighthouseRefunditTriparound